10.4.2. Por adopción

Esta dedución non é aplicable no caso de contribuíntes falecidos antes do 26 de novembro.

Contía

Por cada adopción no período impositivo dun fillo ou unha filla que dea dereito á aplicación do mínimo por descendentes os contribuíntes poderán deducir as seguintes cantidades:

• Polo primeiro fillo ou filla: 800 euros

• Polo segundo fillo ou filla: 1.000 euros

• Polo terceiro fillo ou filla: 1.200 euros

• Polo cuarto fillo ou filla e seguintes: 1.400 euros

Requisitos e condicións

• Para os efectos de determinar o dereito a esta dedución e o número de orde do fillo adoptado, teran en contase os fillos naturais como adoptivos que convivan co contribuínte e para os que se poida aplicar o mínimo por descendentes á data de devindicación do imposto.

• Cando concorran dous contribuíntes con dereito á dedución e non opten pola tributación conxunta, o importe ratearase entre estes a partes iguais.

• No caso de que de que o número de fillos de cada contribuínte dea lugar á aplicación dun importe diferente, ambos os dous aplicaranse a dedución que corresponda en función do número de fillos preexistentes. Se se dá esta circunstancia e a declaración é conxunta, a dedución será a suma de que correspondería a cada un se a declaración fóra individual.

• A base impoñible total non pode superar o importe de 33.000 euros no caso de tributación individual e de 52.800 euros no caso de tributación conxunta.

No caso de familias numerosas ou monoparentais con dous ou máis fillos ou fillas  a base impoñible total do contribuínte non poderá superar os 63.360 euros en tributación conxunta e os 39.600 euros no de tributación individual.

• No caso de que esta dedución concorra con outras deducións autonómicas, esta aplicarase en primeiro lugar.

Se hai insuficiencia de cota, de xeito que non se poida aplicar esta dedución na contía total, o contribuínte poderás solicitar á consellaría competente en materia de facenda o aboamento da diferenza entre a dedución aplicada á declaración e o importe da dedución que lle corresponda, nos termos que se fixen mediante unha orde da persoa titular da citada conserxaría.

• A dedución soa aplicarase no período impositivo en que se inscribise a adopción no Rexistro Civil.

• A dedución non será aplicable no caso da adopción do fillo biolóxico do consorte.

• A renda imputable ao contribuínte que, se é o caso, resulte desta dedución terá a consideración de prestación pública por nacemento aos efectos do artigo 7.h) da Lei do IRPF.

Incompatibilidades

Esta dedución será incompatible coa percepción de axudas e prestacións públicas concedidas ou outorgadas pola comunidade autónoma das Illes Balears por causa de adopción.

Formalización

Os datos reflectiranse na fila que corresponda ao número de orde que represente o fillo adoptado no exercicio tendo en conta que o mesmo fillo só debe reflectirse no recadro "Común" ou no recadro "Do titular ".

O recadro "Común" cubrirase no caso de matrimonio cando os fillos sexan comúns a ambos os dous cónxuxes, os dous proxenitores teñan dereito á dedución e o fillo representen o mesmo número de orde para ambos os dous.

Noutro caso, ou cando no caso de matrimonio optásese por unha captura de datos individual, o número de fillos reflectirase no recadro "Do titular ". Neste caso deberá indicar se os fillos conviven ou non con ambos os dous pais.

Se forma parte dunha familia numerosa ou monoparetal indicarao no recadro habilitado con este fin.

O programa trasladará os datos ao anexo B.10 da declaración.