10.8.1. Para contribuíntes afectados por discapacidade

Contía

• 300  euros se teñen unha idade igual ou superior a 65 anos e o seu grao de discapacidade é igual ou superior ao 33 %.

• 656  euros se teñen unha idade igual ou superior a 65 anos e o grao de discapacidade é igual ou superior ao 65 %.

• 300 euros cando os contribuíntes sexan menores de 65 anos e estean afectados por un grao de discapacidade igual ou superior ao 65 %.

Considerarase acreditado un grao de discapacidade igual ou superior ao 65 %, cando se trate de contribuíntes cuxa incapacidade sexa declarada xudicialmente, aínda que non acádese o devandito grao.

A partir da entrada en vigor da Lei 8/2021 de reforma do Código Civil, a referencia á incapacitación xudicial, esténdense ás resolucións xudiciais en que se establece a curadoría representativa das persoas con discapacidade.

Requisitos e condicións

• A base impoñible total, menos o mínimo persoal e familiar non debe exceder de 18.900 euros en tributación individual ou 31.500 en tributación conxunta. Este requisito será controlado polo programa.

• O contribuínte non debe ser usuario de residencias públicas ou concertadas da Comunidade de Castilla y León.

• O grao de discapacidade acreditarase mediante certificación do órgano competente na materia, considerandose acreditado cando se trate de contribuíntes cuxa discapacidade sexa declarada xudicialmente.

Formalización

Se é unha persoa con discapacidade e cumpre os requisitos para poder aplicar a dedución marcará o recadro habilitado con este fin.

Se algún dos fillos integrantes da unidade familiar dá dereito á aplicación da dedución reflectirá no recadro "Comúns" ou no recadro "Do titular ", conforme ao que se indica a continuación, o número de fillos tendo en conta que un mesmo fillo só pode consignarse nunha dos dous recadros.

En caso de matrimonio cando os fillos son comúns a ambos os dous cónxuxes o número de fillos consignarase na columna "Común":

• No apartado a) o número de fillos menores de idade e os maiores de idade incapacitados xudicialmente suxeitos a patria potestade prorrogada ou rehabilitada ou sobre os que se constituíse curadoría representativa que sexan menores de 65 anos cun grao de discapacidade igual ou superior ao 65 %que non perciban rendas nin sexan usuarios de residencias públicas ou concertadas na Comunidade Autónoma.

• No apartado b) o número de fillos maiores de idade incapacitados xudicialmente suxeitos a patria potestade prorrogada ou rehabilitada ou sobre os que se constituíse curadoría representativa que sexan  maiores de 65 anos, cun grao de discapacidade igual ou superior ao 65 %que non perciban rendas nin sexan usuarios de residencias públicas ou concertadas na Comunidade Autónoma.

Noutro caso ou cando existindo matrimonio optase por unha captura de datos individual, o número de fillos reflectirase na columna "Do titular ":

• No apartado a) o número de fillos menores de idade e os maiores de idade incapacitados xudicialmente suxeitos a patria potestade prorrogada ou rehabilitada ou sobre os que se constituíse curadoría representativa que sexan menores de 65 anos cun grao de discapacidade igual ou superior ao 65 %que non perciban rendas nin sexan usuarios de residencias públicas ou concertadas na Comunidade Autónoma.

• No apartado b) o número de fillos maiores de idade incapacitados xudicialmente suxeitos a patria potestade prorrogada ou rehabilitada ou sobre os que se constituíse curadoría representativa que sexan maiores de 65 anos, cun grao de discapacidade igual ou superior ao 65 %que non perciban rendas nin sexan usuarios de residencias públicas ou concertadas na Comunidade Autónoma.