A formalización da dedución realízase abrindo a xanela de "Captura de datos".

Para realizar a formalización teña en conta que cando varios contribuíntes teñen dereito á dedución, a opción que lle garante que o importe sexa o máximo permitido legalmente é a cesión.

Os datos necesarios para o cálculo da dedución son os que se indican a continuación:

• Se dispón do título de familia numerosa indicará o número de identificación da mesma.

En caso de non dispor do título consignará no devandito recadro "Non número familia numerosa”.

• O número de fillos que exceden do mínimo esixido para ter a condición de familia numerosa de categoría xeral ou especial segundo a categoría que teña recoñecida.

• Seleccionará a categoría da familia numerosa (xeral/especial).

Se durante o exercicio tivese as dúas categorías cubrirá todos os datos dunha delas que sería a "Familia Numerosa 1 de 1". A continuación picando en "Alta Familia numerosa" dará de alta a outra categoría que sería "Familia Numerosa 2 de 2" e consignará os datos que lle requiran.

• Se está casado e un do cónxuxes non forma parte da familia numerosa que orixina a dedución (por estar esta familia numerosa composta por un do cónxuxes e os seus irmáns) reflectirá no desdobrable a súa situación consignando un 1 se é o declarante o que forma parte dunha familia numerosa e un 2 se é o cónxuxe o que está integrado nunha familia numerosa.

• As datas de inicio e a data, se é o caso, de caducidade do título.

En caso de non dispor do título considerarase como data de inicio o día a partir do que teña a condición de familia numerosa conforme á normativa vixente.

• O número de ascendentes que forman parte da familia numerosa.

Na formalización do recadro teña en conta que:

Se o dous cónxuxes forman parte da familia numerosa reflectirá un 2. Neste caso non debería cubrir o recadro " Se está casado e un do cónxuxes non forma parte da familia numerosa que orixina a dedución, indique cal deles forma parte dela ".

Excepcionalmente, se a familia numerosa intégrana irmáns orfos de pai e nai consignará o número total de irmáns. Neste caso, no recadro "Se está casado e un do cónxuxes non forma parte da familia numerosa que orixina a dedución, indique cal deles forma parte dela "deberá consignar 1 se o declarante é un dos irmáns que forma parte da familia numerosa e un 2 se é o cónxuxe o irmán que forma parte da familia numerosa.

• Si hai máis contribuíntes con dereito á dedución pero estes non teñen dereito á mesma durante todo o ano por non realizar unha actividade por conta propia ou allea, por non ser pensionista ou por non percibir prestacións de desemprego marcará o recadro habilitado con esa fin.

Adicionalmente:

• Se ambos os dous cónxuxes son os titulares da familia numerosa consignará as cotizacións á Seguridade Social ou mutualidade de ambos os dous ou indicará os meses en que son pensionistas ou perceptores de prestacións de desemprego.

• Se indicou que un do cónxuxes non forma parte da familia numerosa e indicou que o número de ascendentes que formen parte da familia numerosa son dous marcará os meses en que o outro titular  teña dereito á dedución por realizar, neses meses, unha actividade por conta propia ou allea, por ser pensionista ou por percibir prestacións de desemprego.

• Se indicou que o número de ascendentes que forman parte da familia numerosa é superior a dous indicará en cada un dos meses o número de titulares (distintos de declarante) que  teñen dereito á dedución por realizar, neses meses, unha actividade por conta propia ou allea, por ser pensionista ou por percibir prestacións de desemprego.

• Se cede o dereito á dedución que lle puidese corresponder a outro contribuínte que tamén tivese dereito marcará o recadro correspondente.

No caso de matrimonios, non sendo que opte por unha captura de datos individual, a situación que o contribuínte reflicta na súa declaración o programa reflectiraa na declaración do outro cónxuxe.

Se o contribuínte ao que cede o dereito non é o seu cónxuxe ou sendoo optou por unha captura de datos individual deberá indicar que cede o dereito marcando o recadro e o NIF do contribuínte ao que cede o dereito.

• Se lle cederon o dereito á dedución  deberá indicar esta situación marcando o recadro correspondente.

En caso de matrimonio, non sendo que non sendo que opte por unha captura de datos individual os recadros aparecerán cumprimentadas.

Se o contribuínte que lle cedeu o dereito non é o seu cónxuxe ou sendoo optou por unha captura de datos individual deberá indicar o NIF do cedente.

Adicionalmente:

• Cubrirá o NIF do cedente ou dos cedentes.

• Os datos relativos aos pensionistas ou desempregados tanto para o declarante coma para os cedentes.

Se durante todo o exercicio o declarante percibiu estas prestacións marcará o recadro correspondente a todo o ano En caso contrario, indicará os meses en que percíbeas.

Ademais, consignará os datos correspondentes aos cedentes de maneira que se algún ou todos os cedentes son perceptores destas prestacións durante todo o ano marcará o recadro correspondente a todo o ano.

Se ningún dos cedentes é perceptor destas prestacións durante todo o ano deberá facer constar os meses en que algún deles sexa perceptor.

• Cotizacións á Seguridade Social ou Mutualidade.

Se o titular da declaración ten cotizacións por importe igual ou superior en cada un dos meses do ano a 100 euros, marcará o recadro correspondente. En caso contrario, indicará as cotizacións de cada un dos meses.

Ademais, consignará os datos correspondentes aos cedentes de maneira que se algún ou todos os cedentes teñen cotizacionnes en cada mes superior a 100 euros marcará o recadro correspondente. Noutro caso, consignará as cotizacións dos cedentes en cada un dos meses. Se houbese máis dun cedente, para cada mes, sumaríanse as cotizacións que nese mes tiveron todos os cedentes.

O programa só permite consignar tres cedentes. No caso de existir máis non se fará constar o seu NIF pero para cubrir as cotizacións e / ou os datos relativos a pensionistas ou desempregados terá en conta todos os cedentes.

• Indicará nos recadros correspondentes o importe da dedución que cobrase de forma anticipada e o que cobrasen os outros cedentes.

Se o contribuínte ou algún dos cedentes percibisen de forma indebida (total ou parcialmente) o aboamento anticipado e antes da presentación desta declaración regularizase esa situación mediante o ingreso das cantidades recibidas en exceso a través do modelo 122, o importe que hai que consignar, no recadro 0661, en concepto de aboamento anticipado será a diferenza entre o importe que lle aboasen anticipadamente e o importe restituído a través do devandito modelo.

• Datos correspondentes a pensionistas ou desempregados. Consignará os seus datos e se lle cederon o dereito os datos dos cedentes.

• Cotizacións á Seguridade Social ou Mutualidade. Consignará os seus datos e se lle cederon o dereito os datos do cedente.