Manual específico para persoas con discapacidade

Equipos médicos, aparellos e demais instrumental para aliviar ou tratar deficiencias

Normativa: Artigo 91. Un. 1. 6º. c. e ANEXO, apartado oitavo da Lei 37/1992

Aplicarase o tipo de IVE do 10 %ás adquisicións dos bens embaixo relacionados que, polas súas características obxectivas, estean deseñados para aliviar ou tratar deficiencias, para uso persoal e exclusivo de persoas que teñan deficiencias físicas, mentais, intelectuais ou sensoriais.

Non se inclúen outros accesorios, recambios e pezas de reposto dos devanditos bens.

• Prótese, ortese, ortoprótesis e implantes cirúrxicos, en particular os previstos no Real decreto 1030/2006, do 15 de setembro, polo que se establece a carteira de servizos comúns do Sistema Nacional de Saúde e o procedemento para a súa actualización, incluíndo os seus compoñentes e accesorios.

(Non obstante, aplicarase o tipo de IVE do 4 %ás adquisicións de prótese, ortese e implantes internos para persoas con discapacidade).

• Bolsas de recollida de urina, absorbentes de incontinencia e outros sistemas para incontinencia urinaria e fecal, incluídos os sistemas de irrigación.

• Dispositivos para o autocontrol dos corpos cetónicos e da coagulación sanguínea e outros dispositivos de autocontrol e tratamento de enfermidades discapacitantes como os sistemas de infusión de morfina e medicamentos oncolóxicos.

• Dispositivos de punción, dispositivos de lectura automática do nivel de glicosa, dispositivos de administración de insulina e demais aparellos para o autocontrol e tratamento da diabete .

• Os lentes, monturas para lentes graduados, lentes de contacto graduado e os produtos necesarios para o seu uso, coidado e mantemento.

• As cánulas de traqueotomía e laringectomía.

• Cadeiras terapéuticas e de rodas, así como os coxíns antiéscaras e arneses para o uso das mesmas, muletas, andadores e guindastres para mobilizar persoas con discapacidade.

• Plataformas elevadoras, ascensores para cadeiras de rodas, adaptadores de cadeiras en escaleiras, ramplas portátiles e barras autoportantes para incorporarse por si mesmo.

• Aparellos e demais instrumental destinado á redución de lesións ou malformacións internas, como suspensorios e pezas de roupa de comprensión para varices.

• Dispositivos de tratamento de diálise domiciliaria e tratamento respiratorio.

• Os equipos médicos, aparellos e demais instrumental, destinados a compensar un defecto ou unha incapacidade, que estean deseñados para uso persoal e exclusivo de persoas con deficiencia visual e auditiva.

• Os seguintes produtos de apoio que estean deseñados para uso persoal e exclusivo de persoas con deficiencia física, mental, intelectual ou sensorial:

• Produtos de apoio para vestirse e desvestirse: calzadores e sacabotas con mangos especiais para poder chegar ao chan, perchas, ganchos e varetas para suxeitar a roupa nunha posición fixa.

• Produtos de apoio para funcións de aseo: alzas, reposabrazos e apoios para o inodoro.

• Produtos de apoio para lavarse, bañarse e ducharse: cepillos e esponxas con mangos especiais, cadeiras para baño ou ducha, táboas de bañeira, tallos, produtos de apoio para reducir a lonxitude ou profundidade da bañeira, barras e agarradoiras de apoio.

• Produtos de apoio para posibilitar o uso das novas tecnoloxías da información e comunicación, como ratos por movementos cefálicos ou oculares, teclados de alto contraste, botóns de pestanexo, software para posibilitar a escritura e o manexo do dispositivo a persoas con discapacidade motórica severa a través da voz.

• Produtos de apoio e dispositivos que posibilitan a persoas con discapacidade motórica apreixar, accionar, acadar obxectos: pinzas longas de apreixe e adaptadores de apreixe.

• Estimuladores funcionais.