Manual específico para persoas con discapacidade

Dedución por obras e instalacións de adecuación da vivenda habitual de persoas con discapacidade

Dedución por obras e instalacións de adecuación da vivenda habitual de persoas con discapacidade

Quen poden aplicar esta dedución?

Poderán aplicar esta dedución:

• Os contribuíntes que satisfixesen cantidades para a realización de obras e instalacións de adecuación da súa vivenda habitual por razón da súa propia discapacidade, da do seu cónxuxe, ou un parente en liña directa ou colateral consanguínea ou por afinidade, ata o terceiro grao inclusive sempre que convivan con el, e sempre que a vivenda sexa ocupada por calquera deles a título de propietario, arrendatario, subarrendatario ou usufrutuario, con anterioridade a 1 de xaneiro de 2013 sempre que as obras ou instalacións concluísen antes do 1 de xaneiro de 2017.

• Os contribuíntes que sexan copropietarios do inmoble en que se encontre a vivenda e en que se realicen as obras de modificación dos elementos comúns do edificio que sirvan de camiño necesario entre o predio urbana e a vía pública, tales como escaleiras, ascensores, corredores, portais ou calquera outro elemento arquitectónico, así como as necesarias para a aplicación de dispositivos electrónicos que sirvan para superar as barreiras de comunicación sensorial ou de promoción da súa seguridade.

Con esta finalidade teñen a consideración de obras ou instalacións de adecuación:

• As que impliquen unha reforma do interior da vivenda.

• A modificación dos elementos comúns do edificio que sirvan de camiño necesario entre o predio urbana e a vía pública, tales como escaleiras, ascensores, corredores, portais ou calquera outro elemento arquitectónico.

• As necesarias para a aplicación de dispositivos electrónicos que sirvan para superar barreiras de comunicación sensorial ou de promoción da súa seguridade.

Base máxima de investimento deducible

A base máxima de dedución é de 12.080 €, sendo independente do límite de 9.040 € establecido con carácter xeral para a dedución por adquisición ou rehabilitación da vivenda habitual.

Este límite aplicarase en idéntica contía en tributación conxunta.

O exceso das cantidades investidas sobre os devanditos importes non pode trasladarse a exercicios futuros.

Forma de acreditación

As obras e instalacións de adaptación deberán ser certificadas pola Administración competente (IMSERSO ou órgano ao que corresponde das CCAA ), como necesarias para a accesibilidade e comunicación sensorial que facilite o desenvolvimiento digno e axeitado dos devanditos contribuíntes.

Porcentaxes de dedución

Adecuación realizada tanto con financiamento propio como alleo: 10% estatal. 10% autonómico.

Na C.A. de Cataluña esta dedución é o 15%, aplicable ao tramo autonómico.

Para máis información sobre esta dedución entre na seguinte ligazón: