Manual práctico de Patrimonio 2020.

8. Patrimonio empresarial e profesional

Normativa; Art. 4.Oito.1 Lei Imposta Patrimonio. Véxanse tamén os arts 1 a 3 do Real decreto 1704/1999, do 5 de novembro, polo que se determinan os requisitos e condicións das actividades empresariais e profesionais e das participacións en entidades para a aplicación das exencións correspondentes no Imposto sobre o Patrimonio

Está exento o patrimonio empresarial e profesional, que inclúe os bens e dereitos  das persoas físicas necesarias para o desenvolvemento da súa actividade económica, empresarial ou  profesional, sempre que esta exérzase de forma habitual, persoal e directa polo contribuínte  e constitúa a súa principal fonte de renda.

A aplicación da exención está condicionada a que na data de devindicación do imposto (31 de decembro) cúmpranse os seguintes requisitos:

1. Que os bens e dereitos  estean afectos ao desenvolvemento dunha actividade económica, empresarial ou profesional, nos termos do artigo 29 da Lei do IRPF e 22 do Regulamento do devandito imposto.

Entenderase que o arrendamento de inmobles constitúe actividade económica cando concorran o requisito previsto no artigo 27.2 Lei do IRPF, isto é, cando para a ordenación desta utilícese, polo menos, unha persoa empregada con contrato laboral e a xornada completa.

Os  criterios de afectación de bens e dereitos ao exercicio dunha actividade económica coméntanse no  Capítulo 6 do Manual de IRPF

2. Que a actividade económica, empresarial ou profesional, á que os devanditos bens e dereitos estean  afectos exérzase de forma habitual, persoal e directa polo contribuínte titular dos mesmos.

Non obstante, estarán exentos os bens e dereitos comúns a ambos os dous cónxuxes, cando se utilicen  no desenvolvemento da actividade empresarial ou profesional de calquera deles , sempre que  se cumpran o resto de requisitos esixidos pola Lei.

3. Que a actividade económica, empresarial ou profesional, constitúa a principal fonte de  renda do contribuínte.

Entenderase que a actividade empresarial ou profesional constitúe a principal fonte de renda  cando, polo menos, o 50 por 100 do importe da base impoñible xeral e do aforro do IRPF  do contribuínte, suma dos recadros [0435] e [0460] da declaración  do IRPF, proveña de rendementos netos das actividades empresariais ou profesionais de  que se trate.

Para os efectos do cálculo da principal fonte de renda, non se computarán as remuneracións polas  funcións  de enderezo que se exerzan nas entidades de que, se é o caso, posúanse participacións
    exentas deste imposto, nin calquera outras remuneracións que traian causa  da participación do suxeito pasivo nas devanditas entidades.

Nos casos de transmisións lucrativas de participacións de empresa familiar, para aplicar a  exención do Imposto sobre o Patrimonio, requírese comparar a remuneración percibida polo  suxeito  pasivo coa suma alxébrica da totalidade dos rendementos netos reducidos do   traballo e de actividades empresariais e profesionais.

4. Cando un mesmo contribuínte exerza dous ou máis actividades empresariais ou profesionais  de forma habitual, persoal e directa, a exención acadará a todos os bens e dereitos  afectos ás mesmas, considerandose que a principal fonte de renda vén determinada polo  conxunto dos rendementos empresariais ou profesionais de todas elas.

Importante: no suposto de menores de idade ou incapacitados que sexan titulares  dos elementos patrimoniais afectos, os requisitos esixidos nos números 2.º e 3.º anteriores, consideraranse cumpridos cando se axusten aos mesmos os seus representantes  legais.

Exemplo

Don A.H.C. desenvolve no exercicio 2020 de forma habitual, persoal e directa unha actividade empresarial de que obtivo uns rendementos netos de 29.000 euros. A base impoñible xeral e do aforro do IRPF declarado por don A.H.C. no devandito exercicio ascende a 60.000 euros. O valor de todos os bens e dereitos afectos á actividade económica desenvolvida, para os efectos do Imposto sobre o Patrimonio, é de 200.000 euros.

Don A.H.C. percibiu durante 2020 un total de 3.000 euros polo desempeño de determinadas funcións directivas que lle encomendou o Consello de administración dunha entidade en que ten participacións exentas do Imposto sobre o Patrimonio.

Determinar se os bens e dereitos de don A.H.C. afectos á actividade empresarial desenvolvida polo mesmo están ou non exentos no Imposto sobre o Patrimonio en 2020.

Solución:

Para o cálculo da principal fonte de renda de don A.H.C. non se teñen en conta as retribucións percibidas polas funcións de enderezo desempeñadas na entidade de que posúe participacións exentas do Imposto sobre o Patrimonio. Polo tanto, o 50 por 100 da base impoñible xeral e do aforro do IRPF do contribuínte ascende a:

50% de (60.000 – 3.000) = 28.500 euros

O rendemento neto da actividade do presente exercicio ascende a 29.000 euros, que é superior ao 50 por 100 da base impoñible do IRPF do contribuínte. Por conseguinte, os bens e dereitos afectos á actividade empresarial están exentos do Imposto sobre o Patrimonio no exercicio 2020.

Comentario : ao depender dun determinado nivel de rendementos, pode acontecer que un mesmo contribuínte teña dereito á exención nun determinado exercicio e non no seguinte.