Saltar al contingut principal

Detinguts a Barcelona dos membres d'un grup criminal dedicat al tràfic d'armes i al blanqueig de capitals

Operació conjunta de l'Agència Tributària, Policia Nacional, Mossos d'Esquadra i Europol

  • Estaven relacionades amb el comerç il·lícit d'armament militar i havien participat en negociacions comercials d'altres mercaderies destinades per a altres finalitats delictives en zones de conflicte
  • S'han efectuat dos registres en els quals s'han intervingut nombrosos suports informàtics i abundant documentació de la seua activitat
  • La investigació ha sigut coordinada per la Fiscalia Especial contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada

27 d'abril de 2022.- El Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, conjuntament amb Policia Nacional, Mossos d'Esquadra, i Europol, han detingut dues persones a Barcelona i a la localitat d'El Masnou per la seua presumpta participació en els delictes de blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal. Els arrestats, que operaven des de Barcelona, pertanyien a un grup criminal de caràcter transnacional.

La investigació ha sigut coordinada per la Fiscalia Especial Contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada davall la supervisió del Jutjat Central d'Instrucció número 2 de l'Audiència Nacional. Per al desenvolupament d'esta investigació s'ha requerit la creació d'un grup de treball multidisciplinari que inclou experts en el camp econòmic, trànsit il·lícit d'armes, tecnològic, mercantil i de transport marítim internacional; fet que posa de manifest l'enorme complexitat i dificultat de la investigació.

L'operació és una continuació d'una altra intervenció anterior que va permetre, l'11 de novembre de 2020, la detenció de set persones a les províncies de Barcelona, València i Alacant per la seua presumpta participació en els delictes de blanqueig de capitals, pertinença a organització criminal i contraban de material de defensa i doble ús.

En aquell operatiu policial es van realitzar set entrades i registres, intervenint-se important documentació d'índole econòmica, equips informàtics i diners en efectiu. A més, l'autoritat judicial va decretar mesures cautelars d'embargament sobre 18 propietats immobiliàries i el bloqueig bancari de més de 50 productes financers. En eixa primera fase es va determinar la gran capacitat econòmica que l'organització disposava al territori nacional, identificant-se operacions de blanqueig de capitals que superarien els deu milions d'euros.

Des d'aleshores els investigadors s'han abocat a l'anàlisi de les evidències intervingudes en la primera fase de la investigació. Fruit d'eixa anàlisi, es van trobar indicis relatius a la presumpta implicació en aquells fets delictius de dos nous subjectes, el director financer i el director comercial de l'entramat empresarial, detinguts en esta segona fase per ordre de la Fiscalia Especial contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada.

Ambdós formaven part del grup criminal organitzat investigat, estaven relacionades amb el comerç il·lícit d'armament militar que eludia els controls duaners, amb el blanqueig de capitals realitzat a Espanya fruit d'eixes activitats delictives i, a més, havien participat en negociacions comercials d'altres mercaderies, com fertilitzants, que pogueren ser destinats per tercers per a altres finalitats delictives en zones de conflicte.

Comerç internacional d'armes, explosius i material de defensa

L'organització criminal -de caràcter transnacional- estava formada per individus de diferents nacionalitats, assentats part d'ells a Espanya. Esta estructura va ocultar, davall la cobertura d'una activitat comercial lícita, un negoci de comerç internacional d'armes, explosius i material de defensa i doble ús que els va proporcionar importants beneficis econòmics que van blanquejar a Espanya utilitzant com instruments empreses i comptes bancaris a l'exterior.

L'estudi de la capacitat econòmica que l'organització disposava al territori nacional, unida a una àrdua tasca de camp per part dels investigadors, ha permés identificar els membres de la xarxa que operaven des d'Espanya, demostrant una activitat prolongada en el temps, amb repartiment de funcions i tasques entre ells. L'organització se servia de vaixells de càrrega domiciliats en paradisos fiscals per a la comercialització de les mercaderies sensibles que han sigut objecte d'investigació.

A causa de les connexions internacionals d'esta organització criminal i a l'operativa seguida per la mateixa, durant tota la investigació s'ha explicat amb el suport d'especialistes d'Europol, concretament amb membres del Grup especialitzat d'esta agència en matèria d'armament i explosius, per a donar suport tècnic i posar de manifest els possibles vincles internacionals que pogueren existir.

Filmació de l'operatiu (per a descarregar el vídeo s'ha d'introduir la següent adreça web): 

https://we.tl/t-JF9wPfgVSd