Saltar al contingut principal

Interceptada al sud de les Illes Canàries una embarcació carregada amb més de sis tones d'haixix

Operació conjunta de la Policia Nacional i l'Agència Tributària

  • Ha sigut desarticulada una organització criminal transnacional i cinc persones han sigut detingudes entre les que es troba el màxim responsable d'una xàrcia internacional que estava fugat des de feia mesos després d'evadir un operatiu policial dut a terme per diferents països

  • La infraestructura a Espanya de la xàrcia estava liderada per un important narcotraficant que controlava una xàrcia de logística que distribuïa grans quantitats de droga entre diferents països europeus

  • S'han practicat sis entrades i registres a les províncies d'Alacant, Murcia, Las Palmas i Madrid en els que van anar intervinguts, entre altres efectes, més de 35.000 euros en efectiu, dos embarcacions i un vehicle

  • En un dels registres efectuats s'ha desmantellat un laboratori clandestí de disseny de drogues de síntesi que es trobava en una nau industrial d'una localitat murciana

30 d'agost de 2023.- Efectius del Servici de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i agents de la Policia Nacional han interceptat al sud de les Illes Canàries una embarcació carregada amb més de sis tones d'haixix. S'ha comptat amb la col·laboració de la Policia Judiciària de Portugal, la Policia de Suècia a través de seu Agregat d'Interior de Països Nòrdics a Espanya, i la Policia d'Holanda a través de seu Agregat d'Interior a Espanya, així com amb les autoritats duaneres franceses (DNRD) i el Centre d'Anàlisi i Operacions Marítimes (MAOC) amb sede a Lisboa (Portugal).

Com a resultat de l'operació ha sigut desarticulada una organització criminal transnacional i cinc persones han sigut detingudes, entre les que es troba el màxim responsable d'una xàrcia internacional que estava fugat des de feia mesos després d'evadir un operatiu policial dut a terme per diferents països.

La infraestructura a Espanya de la xàrcia estava liderada per un important narcotraficant conegut pels seus vincles internacionals per a transportar grans quantitats de droga entre diferents països europeus.

S'han practicat sis entrades i registres a les províncies d'Alacant, Murcia, Las Palmas i Madrid en els que van anar intervinguts, entre altres efectes, més de 35.000 euros en efectiu, dos embarcacions i un vehicle. En un dels registres efectuats va anar desmantellat un laboratori clandestí de disseny de drogues de síntesi que es trobava en una nau industrial d'una localitat murciana.

La investigació es va iniciar l'any 2020 per part de la Brigada Central d'Estupefaents quan es va detectar la presència d'una embarcació tipus veler atracada a la illa de Lanzarote, que podria ser destinada per a una operació marítima de narcotràfic. Després de diverses investigacions els agents van establir possibles connexiones internacionals pel que la informació va anar compartida amb organismes internacionals, així com amb unes altres unitats policials europees. Fruit d'esta cooperació les autoritats dels Països Baixos van assenyalar que podria existir una organització criminal d'origen holandés relacionada amb l'embarcació trobada al nostre país.

Alacant com centre d'operacions

Fruit de la investigació els policies van comprovar que una organització criminal internacional assentada als Països Baixos utilitzava com centre d'operacions una localitat alacantina. La logística i infraestructura a Espanya de la xàrcia criminal estava liderada per un important narcotraficant conegut pels seus vincles internacionals al controlar una xàrcia de logística capaç de transportar grans quantitats de droga entre diferents països europeus.

Els membres de l'organització operaven baix fortes mesures de seguretat i utilitzaven un modus operandi molt sofisticat, amb un alt grau de preparació i planificació. Es desplaçaven en persona entre diferents països per a tractar els detalls dels negocis il·lícits que duien a terme, la qual cosa dificultava la tasca policial.

6.044 quilos d'haixix distribuïts en 169 fardells

Després de diversos mesos controlant els moviments de l'entramat, els investigadors van detectar que una embarcació va anar traslladada a Alacant i que els membres de l'organització l'estaven preparant per a emprendre una travessia a l'Oceà Atlàntic.

Davant la sospita de què poguera contindre substancia estupefaent, es va decidir interceptar-la, duent a terme l'abordatge la patrullera ‘Còndor’ del Servici de Vigilància Duanera (DAVA), a 95 milles al sud de les Illes Canàries, localitzant en el seu interior 6.044 quilos d'haixix distribuïts en 169 fardells i detenint als seus dos tripulants.

Continuant amb la investigació els investigadors van dur a terme sis entrades i registres, a les províncies d'Alacant, Murcia, Madrid i Gran Canària, en què van anar intervinguts, entre altres efectes, més de 35.000 euros en efectiu, multitud de telèfons mòbils i satel·litals, diversa documentació d'embarcacions utilitzades per l'organització i un vehicle.

Desmantellat un laboratori clandestí de disseny de drogues

Durant el registre efectuat en una nau situada en una localitat de Murcia, els agents van localitzar i van desmantellar un laboratori clandestí de disseny de drogues de síntesi en el que es van trobar gran quantitat de substancies utilitzades per a l'elaboració de pastilles i maquinària industrial per a l'elaboració dels comprimits i el seu comptatge. A més, també va anar intervinguda una embarcació pneumàtica de dotze metres d'eslora.

D'altra banda, en un dels registres duts a terme en el domicili d'un dels detinguts a Alacant, els policies van intervindre xicotetes quantitats de tusi (cocaïna rosa), haixix, marihuana i vidre, a més d'útils per a la seua distribució al sovintege.

Detingut un criminal internacional fugat des de feia mesos

Durant l'operació han sigut detingudes cinc persones, entre les que es troba el líder d'una organització criminal internacional dedicat al tràfic de drogues i al blanqueig de capitals, que es trobava fugat de les autoritats alemanyes per al qual se sol·liciten 15 anys de presó.

Filmació de l'operatiu  (per a baixar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-ZRxjCyCjVv