Saltar al contingut principal

Interceptats en aigües a l'oest de les illes Canàries dos velers carregats amb més de 1.100 quilos de cocaïna

Operació de l'Agència Tributària, Guàrdia Civil i Policia Nacional

  • Les dues embarcacions han sigut abordades pel Vaixell d'Operacions Especials ‘Fulmar’ del Servici de Vigilància Duanera

8 de març de 2023.- L'Agència Tributària, en el marc d'una operació conjunta amb Guàrdia Civil i Policia Nacional, ha interceptat en aigües a l'oest de les illes Canàries un veler, de nom ‘My Love’ que portava una carrega de cocaïna. Després de l'abordatge per part del Vaixell d'Operacions Especials ‘Fulmar’ del Servici de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, s'ha procedit a la detenció dels dos tripulants, de nacionalitat espanyola.

La tripulació i el veler han sigut traslladats fins el port de Tenerife per a seu posada a disposició judicial. En el marc d'una altra investigació, s'ha abordat un segon veler, també amb estupefaent, de manera que la quantitat intervinguda en els dos velers suma un total de més de 1.100 quilos de cocaïna

En el marc de les actuacions de vigilància i prevenció que es realitzen habitualment, i a través del sistema de comunicació internacional entre el MAOC-N i el CITCO es rep informació de la DEA dels EUA, amb la col·laboració de la NCA britànica que indicaria que un veler denominat ‘My Love’ podria trobar-se prop de la posició del vaixell ‘Fulmar’. Com a conseqüència del que és anterior, el patruller del Servici Vigilància Duanera rep instruccions per a adreçar-se en demanda cap aquella embarcació, que és localitzada i abordada en la vesprada del 3 de març, a unes 350 milles de Santa Cruz de Tenerife.

En l'embarcació ‘My Love’ amb pavelló de Bèlgica, es podia observar a primera vista que transportava una quantitat indeterminada de fardells dels utilitzats habitualment per al transporte de cocaïna. Després de comptar amb l'autorització de les autoritats belgues es procedix a abordar el veler, a la confiscació de la cocaïna que portava l'embarcació i a la detenció dels seus dos tripulants, de nacionalitat espanyola. Esta operació ha sigut dirigida i coordinada per la Fiscalia Antidroga de l'Audiència Nacional i el Jutjat Central d'Instrucció número 5 de l'Audiència Nacional.

Dificultats d'abordatge i remolque

Es dóna la circumstància de què el Vaixell ‘Fulmar’ es trobava immers en un altre operatiu fruit del qual s'havia intervingut prèviament un primer veler que portava també cocaïna, i que estava sent remolcat amb destinació a les illes Canàries en el marc d'una investigació conjunta dels tres cossos policials, actuació que continua oberta.

Les condicions d'ambdós assalts han resultat molt complicades, degut, en el primer cas, a la situació de la mar, i en el segon, al hándicap de portar a remolque al primer veler intervingut, el que va fer que les maniobres resultaren molt més dificultoses.

Malgrat això, la ràpida actuació i experiència dels agents del SVA actuants va impedir que es produïren incidents i va permetre l'èxit de l'operació en una de les escasses ocasions en què es du a terme una doble intervenció en un mateix operatiu naval.

Tant els detinguts, com les embarcacions, la droga i les diligencies policials passaran a disposició judicial. Estes operacions són dos més de les efectuades pels efectius dedicats a la repressió del narcotràfic en la denominada ‘Ruta Atlàntica’ de la cocaïna, coneguda per ser utilitzada per pesquers, mercants i, com en este cas, velers procedents d'Amèrica del Sud que pretenen la introducció de l'estupefaent en el continent europeu.

Filmació de l'operatiu (per a baixar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-3Tya2bL0tu