Saltar al contingut principal

Millora de l'eficiència. Indicador IV del Pla Estratègic

L'objectiu estratègic principal de l'Agència Tributària és millorar el compliment voluntari de les obligacions tributàries. Per a aconseguir este objectiu, implementa una varietat de mesures, que inclouen educació cívica-tributària, assistència i informació als contribuents, prevenció del frau tributari i duaner, les actuacions de control a posteriori, l'impuls de modificacions normatives antifrau, col·laboracions amb uns altres organismes, les relacions cooperatives, etc.

A més de la millora del compliment voluntari, l'Agència Tributària també s'enfoca en millorar la seua eficiència de manera autònoma i complementària. L'eficiència es mesura mitjançant la relació entre la despesa pressupostària de l'Agència Tributària i els ingressos tributaris nets gestionats anualment. Este indicador, conegut com l'Indicador IV del Pla Estratègic, és essencial per a avaluar seu desenvolupe.

Al llarg dels anys, els ingressos tributaris nets han experimentat fluctuacions. Van créixer de manera constant entre 1995 i 2007. La crisi econòmica de 2008 i 2009 va causar una disminució, seguida d'un retorne al creixement que es va iniciar el 2010 i es va truncar entre 2019-2020, quan la pandèmia va interrompre esta tendència. Tanmateix, el 2021, va haver-hi una forta recuperació que va permetre que la recaptació assolira els 223.545 milions d'euros, amb un augment del 15.15% respecte a l'any anterior. Esta recuperació va continuar el 2022, amb una recaptació de 255.583 milions d'euros, que ha suposat un ascens pròxim al 14,33% respecte de l'exercici previ.

Gràfic d'Ingressos tributaris gestionats per l'Agència en milions d'euros

Quant a la despesa pressupostària de l'Agència Tributària, va experimentar restriccions durant la crisi econòmica, però s'ha anat recuperant gradualment. El 2019, es va superar per primera vegada la xifra de 2008 havent continuat l'increment de la despesa el 2022 . Este augment es relaciona amb la gradual recuperació de la dimensió de la plantilla per tal de situar-la en un número pròxim a la que ha sigut habitual històricament, un objectiu clarament establit en el Pla Estratègic 2020-2023.

Gràfic de la Despesa pressupostària de l'Agència

La relació entre les dades d'ingressos tributaris i despesa pressupostària permet apreciar que, durant el període de 1995 a 2022, la recaptació gestionada per l'Agència Tributària es va multiplicar per 3.8, mentre que la despesa pressupostària es va multiplicar només per 2.4.

Esta combinació de dades permet calcular la ràtio d'eficiència de l'organització, que representa el cost pressupostari anual de l'Agència Tributària en relació amb els ingressos tributaris nets que gestiona en cada exercici.

El quadre següent mostra l'evolució de la ràtio i com el 2022 la mateixa s'ha situat en un 0,62%, el que complix l'objectiu d'eficiència compromés per l'Agència Tributària en el seu Pla estratègic.

Gràfic sobre l'eficiència Despesa pressupostària de l'Agència en funció de l'ingrés

La pandèmia va impactar negativament en l'activitat de l'Agència Tributària el 2020. Esta situació va tindre un fort impacte en els ingressos tributaris nets gestionats per l'Agència Tributària amb una caiguda pròxima al 8,8%, aspecte que va afectar a l'evolució de l'eficiència.

No obstant això, el 2021 i 2022, es va experimentar una forta recuperació, amb augments del 15.15% i 14.33%, respectivament, en els ingressos tributaris nets gestionats. Això ha anat acompanyat a més d'un incremente de l'eficiència de l'Agència Tributària, situant-se la ràtio per primera vegada en el 0,62% el 2022, complint-se amb escreix l'objectiu de què el cost pressupostari anual de l'organització no supere el 0,7% dels ingressos tributaris nets que gestiona.

Exposat l'anterior, el Pla Estratègic busca mantindre la ràtio d'eficiència de l'Agència Tributària al voltant del 0,7% (per davall de la mitja dels països del nostre entorn), és a dir, el cost pressupostari anual de l'organització no ha de superar el 0,7% dels ingressos tributaris nets que gestiona, entenent que esta xifra és compatible amb l'expansió de la plantilla necessària per a recuperar els efectius anteriors a la crisi, al mateix temps que es manté per davall de la mitjana dels països comparables en termes d'eficiència.