Saltar al contingut principal

La recaptació de l'Agència Tributària per lluita contra el frau creix un 25% sobre el previst fins juliol

 - Dels 6.415 milions d'ingressos obtinguts, un 76,9% es correspon amb recaptació directa per actuacions de control

- Creixen un 10,4% les actuacions inspectores, un 47,3% la comprovació de les declaracions d'IVA i un 19,9% els ingressos per gestió recaptatòria de deute en via executiva

- L'AEAT manté obert un programa especial de 12.000 actuacions presencials per a combatre l'economia submergida

 

La directora general de l'Agència Tributària, Beatriz Viana, ha presentat hui l'avanç fins el mes de juliol dels resultats de les actuacions de prevenció i lluita contra el frau. Durant els set primers mesos de 2012, la xifra pressupostada s'ha superat en un 25% fins assolir els 5.838 milions d'euros. La recaptació total vinculada a la lluita contra el frau, que a més dels ingressos anteriors inclou els derivats de declaracions extemporànies i expedientes de delicte fiscal, ha assolit els 6.415 milions d'euros, un 15,3% més que en el mateix període de 2011.
Més de tres quartes parts de la xifra global, 4.933 milions d'euros, es correspon amb la recaptació directa generada per les actuacions de control, que augmenta un 33,7% respecte a les xifres obtingudes entre gener i juliol de l'any passat. Esta millora suposa ingressar 1.240 milions d'euros més per este concepte que en igual període de l'any passat.
D'estos 4.933 milions d'euros recaptats en concepte d'ingressos per actuacions de control, un 27,5% deriven d'actuacions de la Delegació Central de Grans Contribuents.
En el mateix període s'han registrat uns ingressos per minoració de devolucions de 905 milions d'euros, el 12,2% menys que entre gener i juliol de 2011. La raó principal d'este descens és la paral·lela disminució que s'ha produït en l'import de les sol·licituds de devolució presentades pels contribuents.


Reforce d'actuacions
Estos resultats assolits fins juliol en matèria de lluita contra el frau es veuen acompanyats d'un reforce de l'activitat inspectora, un àmbit en el que del gener al juliol s'han incrementat un 10,4% les actuacions respecte al mateix període de 2011.
No obstant això, l'Agència Tributària també ha considerat necessari reforçar aquelles actuacions de control que realitza amb un caràcter més extensiu. En este terreny, les actuacions creixen un 27,8%, destacant molt especialment la comprovació de les declaracions d'IVA, que augmenta un 47,3%.
En paral·lel, l'Agència Tributària ha aconseguit millorar sensiblement la seua capacitat per a ingressar deutes prèviament liquidades. Entre gener i juliol, les actuacions de recaptació en fase executiva amb ingrés s'han traduït en més de 3.600 milions d'euros, amb un creixement del 19,9% sobre les xifres obtingudes fins juliol de l'any passat.
Al mateix temps, i d'acord amb el que preveu les Directrius del Pla de Control Tributari de 2012, l'Agència ha dut a terme actuacions inspectores aprofitant noves fonts d'informació. En l'àmbit internacional, i en virtut dels convenis i acords d'intercanvi d'informació subscrits amb països que han deixat de tindre la consideració de paradisos fiscals (Andorra, Panamà i Bahames, entre altres), s'han efectuat requeriments d'informació respecte a 142 societats i 239 persones físiques.
Al seu torn, des d'este mes de setembre l'Agència Tributària està recollint informació sobre titulars de caixes de seguretat, per a la qual cosa ja ha remés requeriments a 51 entitats financeres.
Al costat d'estes actuacions de captació d'informació, l'Agència Tributària comença a obtindre resultats a partir de l'explotació de les dades sobre consum elèctric, anàlisi del qual ha derivat en l'inici de 4.500 actuacions d'investigació sobre immobles en lloguer. En algunes àrees geogràfiques l'Agència Tributària ha detectat que un 75% d'estos arrendaments no estaven sent declarats.
També la informació sobre el consum de llum ha portat a realitzar més de 750 visites a habitatges que es declaren com residència habitual i que podrien ser realment segones residències. En este cas la inspecció ha detectat risc fiscal el 70% dels casos analitzats.


Pla especial contra l'economia submergida
El context econòmic també ha portat a l'Agència Tributària a la decisió d'establir un pla especial contra l'economia submergida. Des de la passada primavera, l'Agència ve desenvolupant un programa amb més de 12.000 actuacions presencials en sectors o àrees de rellevància socioeconòmica, que continuarà en els propers mesos.
Fins la data, l'Agència Tributària ha recollit ja informació de més de 5.700 actuacions i, en prop d'un 37% dels casos ha detectat situacions que considera de risc fiscal, el que es traduirà en actuacions addicionals. L'objectiu d'este pla és doble: desencoratjar la utilització de pràctiques d'elusió tributària assentades durant anys en determinats sectors i activitats, i fomentar la conscienciació tributària ciutadana.