Saltar al contingut principal

Hisenda aclarix que la fiscalitat de les pèrdues del joc no genera crèdits fiscals

  • Les pèrdues del joc no generen crèdits fiscals deduïbles de la quota
  • Espanya té una fiscalitat sobre el joc de les més exigents del nostre entorn

3 d'abril de 2013.-. En relació amb les informacions publicades hui en alguns mitjans de comunicació sobre la tributació dels guanys del joc, el Ministeri d'Hisenda i Administracions públiques aclarix que la fiscalitat de les pèrdues del joc no genera crèdits fiscals. Únicament podran minorar el guany patrimonial i sempre que estiguen degudament acreditades.

L'any passat, tenint en compte la naturalesa i objecte de l'Impost sobre la Renda, i amb la finalitat de gravar l'increment real que es produïx en el patrimoni del contribuent derivat de la seua participació en les diferents modalitats de jocs, la Llei 16/2012 va establir la possibilitat de compensar les pèrdues en el joc obtinguts durant el període impositiu amb els guanys obtinguts en el joc en el mateix període i fins el límit d'estes últimes, de manera que només tribute el guany patrimonial net que, si més no, s'integrarà en la base imposable general del contribuent al seu tipus marginal. Esta llei es va publicar en el Butlletí oficial de l'Estat el 28 de desembre de 2012.

No obstant això, en el cas dels jocs de loteries que han passat a gravar-se a partir d'1 de gener de 2013 (reservats a operadors de l'Estat, ONCE, Creu Roja, etc.), el tipus aplicable és d'un tipus únic del 20% (molt inferior al tipus marginal) per a l' import dels premis que excedisca 2.500 euros.

Qualsevol de les dues modalitats de tributació assenyalades, lluny de suposar un menyscabe en les arques públiques, han passat a contribuir de manera activa al sosteniment de nostre pressuposat d'ingressos, sent esta fiscalitat sobre el joc una les més exigents del nostre entorn.

És important destacar que en la majoria dels països d'Europa, els jugadors no paguen impostos sobre els guanys derivats del joc. En particular, Dinamarca, Finlàndia, Àustria, Bèlgica, Bulgària, República Txeca, Alemanya, Hongria, Itàlia, Luxemburg, Malta, Suècia i el Regne Unit, no sotmeten a tributació estos guanys.

La tributació a Espanya és similar a la nord-americana. Als Estats Units, tots els guanys derivats de jocs d'atzar es classifiquen com a ingrés gravable i han de ser declarades, sent les pèrdues compensables amb guanys fins la suma total dels guanys declarats.

Esta normativa és de general aplicació a tots els operadors i jocs del sector, que tant per al joc reservat com per al no reservat, des de l'1 de gener de 2013 passa a tindre una tributació efectiva dels guanys. En definitiva, la reforma tributària aprovada s'aplica de forma homogènia, sense que supose un tractament preferent per a cap empresa o societat.