Saltar al contingut principal

L'Agència Tributària captura 450 quilos de cocaïna en alt mar

Operació “Llauna”

 

  • La droga era transportada per un pesquer transformat amb bandera de Surinam
  • Detinguts els sis tripulants del pesquer
  • Esta captura pareix indicar una reactivació de la denominada ‘Ruta Atlàntica’

23 de setembre de 2013.- El vaixell ‘Petrel I’ de l'Agència Tributària ha arribat hui al port de les Palmas després d'interceptar en alt mar el passat 7 de setembre un pesquer amb pavelló de Surinam quan transportava 450 quilos de cocaïna.

L'operació, denominada ‘Llauna’, s'inicie a finals d'agost. En el marc de la col·laboració entre les Duanes d'Espanya i França, es va rebre una alerta que indicava que una embarcació, tipus pesquer transformat, anava a creuar l'Oceà Atlàntic amb una important quantitat de cocaïna. L'embarcació s'adreçaria cap un punt al sud de Cap Verd on, presumiblement, transbordaria la cocaïna a una altra embarcació que, al seu torn, la traslladaria fins les Illes Canàries.

Els investigadors de l'Agència Tributària van poder identificar una embarcació de nom ‘Miss Emaila’, un pesquer transformat de 16 metres d'eslora  que hauria eixit de Surinam i que s'adreçaria cap la zona de transbord. El resultat de les investigacions es va comunicar al corresponent jutjat a les Canarias, que va procedir a l'obertura de diligencies prèvies.

El Direcció Adjunta de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària va posar en marxa l'operatiu necessari per a detindre el vaixell amb l'eixida des del port de Las Palmas del patruller ‘Petrel I’, que es va adreçar a la zona on podria realitzar-se el transbord de la cocaïna.

Després de més d'una setmana de navegació es localitza en aigües pròximes a Cap Verd, a unes 1.600 milles al sud de les Illes Canàries. El vaixell és abordat el  7 de setembre per funcionaris de la dotació de presa del patruller ‘Petrel I’, després de la preceptiva autorització de les autoritats de Surinam.

Després d'una breu inspecció es localitzen unes pastilles soltes i un total de 26 fardells dels utilitzats habitualment per al transporte de cocaïna, amb un pes aproximat de 450 quilos. En aquell moment es procedix a la detenció dels sis tripulants del pesquer, tres de nacionalitat de Ghana, dos del Brasil i un sisè de Sud-àfrica.

Una vegada assegurats els detinguts i el pesquer ‘Miss Emaila’, el patruller ‘Petrel I’ s'adreça a Las Palmas de Gran Canaria per a posar la droga i els detinguts a disposició del Jutjat d'Instrucció NÚM. 3 de Las Palmas.

Esta captura, juntament amb una altra realitzada este mateix mes a les proximitats d'Açores, i en la que també va participar Vigilància Duanera, pareixen indicar una reactivació de la denominada ‘Ruta Atlàntica’.

Durant l'últim any i degut a l'increment notable de les captures de droga  en contenidors en ports d'origen, com Guayaquil (Equador) i Balboa (Panamà), s'ha detectat un incremente en la utilització d'embarcacions. Poden ser velers que transporten la cocaïna “ensecretada” i que arriben directament a ports espanyols (Ruta de les Açores), o bé pesquers tipus “veneçolà” que transporten la cocaïna des de la desembocadura de les Amazones o proximitats de les costes de Surinam fins un punt equidistant entre Amèrica i Europa, on la droga és  trasbordada a unes altres embarcacions que finalment la introduïxen a Europa (Ruta Atlàntica).

 

Vigilància Duanera: Presentació de denuncies per contraban i delictes relacionats 

Telèfon gratuït 900351378. Adreça electrònica: va.adu@aeat.es