Saltar al contingut principal

L'Agència Tributària desarticula una organització que introduïa grans quantitats de tabac de contraban per via marítima

Operació ‘Eagle Hunt’

  • L'organització, assentada al País Basc, utilitzava un remolcador per a introduir la mercaderia il·legal per les costes de les Balears, presumiblement amb destinació a les Illes Britàniques
  • El remolcador ‘White Eagle’ va anar interceptat pel vaixell de l'Agència Tributària ‘Fulmar’ al sud de Menorca, quan intentava alijar prop de 350.000 paquets de tabac, amb un valor d'1,4 milions d'euros
  • Han sigut detinguts els sis tripulants del remolcador i tres persones més al País Basc

13 de desembre de 2013.- L'Agència Tributària ha desarticulat una organització dedicada al contraban de tabac radicada al País Basc. L'operació, que ha comptat amb la col·laboració de la OLAF (Oficina de Lluita Anti Frau de la Comissió Europea) i d'altres duanes europees, ha permés descobrir una ruta marítima d'introducció de tabac de contraban a Espanya, ruta que, d'acord amb les investigacions realitzades, culminava amb l'enviament del tabac a les Illes Britàniques. El contraban de tabac per via marítima era tradicional al nostre país en la dècada dels anys 80, però portava sense practicar-se en els últims 20 anys.

L'organització contrabandista havia condicionat el remolcador de bandera hondurenya ‘White Eagle’ per a transportar  tres contenidors amb capacitat per a 1.250.000 paquets. Dos dels contendores mesuraven 40 peus i el tercer, 20 peus.

El vaixell declarava transportar tabac des d'un país d'Orient Mitjà fins un altre de l'Àfrica Occidental. Una vegada en ruta, abans de creuar l'estretisc de Gibraltar, el remolcador va canviar de rumb i es va adreçar cap aigües de les Illes Balears per a alijar el tabac en les seues costes.

L'operació, denominada ‘Eagle Hunt’, es va iniciar amb la vigilància del ‘White Eagle’ per mitjans aeronavals de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària. En la vesprada del 5 de desembre va anar abordat pel vaixell d'Operacions Especials ‘Fulmar’ en aigües jurisdiccionals espanyoles, pròximes a les Balears, confiscant-se 350.000 paquets de tabac de contraban preparades per a alijar i amb un valor estimat d'1,4 milions d'euros. També van anar detinguts els sis membres de la tripulació.

Segona fase

Immediatament després de l'abordatge, funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària al País Basc van iniciar la segona fase de l'Operació ‘Hunt Eagle’, procedint a la detenció i posada a disposició judicial dels dos principals dirigents de l'organització, i d'una tercera persona, i al registre dels seus domicilis en les localitats guipuscoanes d'Orio i Sant Sebastià, on residia el capità del remolcador. S'han intervingut equipaments informàtics que estan sent analitzats en estos moments, així com diversa documentació que se suma a la confiscada en la pròpia embarcació.

Amb esta operació s'ha aconseguit desarticular una activa organització contrabandista, d'estructura jerarquitzada i amb una llarga vinculació amb el contraban de tabac al País Basc i altres comunitats autònomes. A més s'han practicat entrades i registres en diversos domicilis, intervenint diversa documentació i equipaments informàtics que estan sent analitzats en estos moments. Les actuacions han sigut dirigides pel Jutjat d'Instrucció NÚM. 3 de Sant Sebastià.

Esta operació posa de manifest la diversificació del modus operandi de les organitzacions contrabandistes. La via marítima descoberta se suma a les més habituals, com la utilització del contenidor per al pas per Duanes, o el transporte terrestre procedent dels llocs habituals de subministrament.

Durant este any, i en el marc de la seua estratègia de busca de possibles mutacions en l'estratègia de les organitzacions contrabandistes, els funcionaris de Vigilància Duanera han desmantellat, per primera vegada a Espanya, una fàbrica clandestina de tabac  (operació ‘Gàbia’, a Coslada i Guadalajara), i ara han frenat, amb l'operació ‘Hunt Eagle’, un intente d'introducció clandestina per via marítima.



Vigilància Duanera: Presentació de denuncies per contraban i delictes relacionats.
Telèfon gratuït per a denuncies, 900351378. Adreça electrònica: va.adu@aeat.es