Saltar al contingut principal

Duanes va capturar 10,3 milions de paquets de tabac el 2013, un 18% més, i va augmentar un 33% els delictes d'emblanquine de capitals denunciats

Balanç anual de resultats

  

  • El Departament de Duanes de l'Agència Tributària va obrir 14.500 expedientes davant infraccions administratives per contraban de tabac, un 53% més que l'any anterior, després de reforçar seus controles
  • La major col·laboració amb unes altres àrees de l'Agència prevista en el Pla de Control de 2013 permet elevar un 22% les actuacions coordinades contra el frau fiscal i un 37% seus resultats
  • Duanes va capturar 139 tones d'haixix i 15 de cocaïna, i va realitzar més de 1.900 atestats per contraban de drogues


28 de març de 2014.-
El Departament de Duanes i Impostos Especials de l'Agència Tributària va confiscar el 2013 de 10,3 milions de paquets de tabac, un 18,6% més que l'any anterior, i va presentar 136 denuncies per presumptes delictes d'emblanquine de capitals, un 33,3% més que el 2012. L'any passat, Duanes va realitzar 411 investigacions judicializadas, va practicar 2.976 detencions i va denunciar 2.350 presumptes delictes per contraban, frau fiscal i  emblanquine de capitals.

El 2013, la tasca de control duaner i d'Impostos Especials de l'Agència Tributària s'ha caracteritzat per un reforce de la lluita contra el contraban de tabac i estupefaents, tenint en compte els canviants estratègies de les organitzacions criminals, així com per un important avanç en la col·laboració amb unes altres àrees de l'Agència en matèria de frau fiscal i un incremente d'actuacions per a la repressió del blanqueig.

En l'àmbit del contraban de tabac, el reforç de les actuacions de l'Agència Tributària s'ha concentrat en la lluita contra el trànsit a xicoteta escala i en la detecció de noves o renovades estratègies d'introducció de la mercaderia en el territori nacional. El Departament de Duanes de l'Agència Tributària va realitzar el 2013 més de 1.900 atestats per contraban de drogues.

 

Creixen les confiscacions de tabac a xicoteta escala

Del total de 10,3 milions de paquets de tabac de contraban confiscades el 2013, més de 6,7 milions es corresponen amb confiscacions que han donat lloc a denuncies per delicte de contraban, un 5,4% més que l'any anterior. En canvi, els paquets confiscades per infraccions administratives, que impliquen una menor quantia per cada expediente, van sumar gairebé 3,6 milions d'unitats, un 55,5% més que el 2012.

Estes infraccions, sumades a les que es van derivar del contraban de picada i altres tipus de tabac, van concloure amb l'obertura de més de 14.500 diligencies, un 52,9% més que l'any anterior. La major incidència del contraban a xicoteta escala s'ha detectat tant en els enviaments postals, com en les confiscacions a viatgers per via aèria i la introducció de tabac procedent de territoris amb baixa fiscalitat, com Gibraltar.

Al mateix temps, l'Agència Tributària s'ha enfrontat amb dos tipologies de frau que suposen una novetat en el fenomen del contraban de tabac a Espanya. Així, l'any passat l'Agència Tributària va detectar i va desmantellar, per primera vegada a Espanya, una fàbrica il·legal de cigarrets i va aconseguir evitar la partida clandestina d'un gran carregament de tabac de contraban que es pretenia introduir a Espanya per via marítima, fórmula abandonada per les organitzacions criminals des dels anys noranta.

Tota esta tasca repressora del contraban de tabac ha permés evitar un frau en drets de duanes, IVA i Impostos Especials de més de 35 milions d'euros i s'ha completat amb la detenció de 145 persones i la denuncia de 81 presumptes delictes de contraban.

Juntament amb esta evolució de l'activitat delictiva relacionada amb el tabac, s'ha produït un rellevant incremente de les captures d'estupefaents l'any passat, quan l'Agència Tributària va confiscar de gairebé 15 tones de cocaïna, un 117% més que l'any anterior, i 139 tones d'haixix, un 27% més. Este augment en les captures coincidix amb la reactivació, per part de les organitzacions criminals, de la denominada “ruta atlàntica” en el cas de la cocaïna, i l'obertura de la “ruta del Mediterrani oriental” per a l'haixix. En ambdós casos les actuacions realitzades han permés interceptar en alt mar partides que en bona mesura tenen per destí tercers països.

 

Delictes econòmics i emblanquine

Una altra activitat clau que desenvolupa el Departament de Duanes i Impostos Especials de l'Agència Tributària és la detecció i repressió del blanqueig de capitals generats amb diverses activitats delictives. En este àmbit, l'Agència va denunciar el 2013 un total de 136 presumptes delictes d'emblanquine valorats en gairebé 192 milions d'euros, un 65,2% més que l'any anterior, i va practicar 164 detencions.

La tasca de lluita contra el frau fiscal desenvolupada pel Departament de Duanes ve marcada el 2013 per l'increment de la col·laboració amb unes altres àrees de l'Agència que establia el Pla de Control Tributari de l'any passat, una estratègia que ha permés elevar un 22% les actuacions coordinades contra el frau fiscal en les que ha participat Duanes (734 el 2013) i un 36,8% seus resultats (195 milions d'euros de frau fiscal identificat).

El conjunt dels delictes econòmics (frau fiscal) i d'emblanquine denunciats per Duanes el 2013 sumen un valor total estimat de 387,1 milions d'euros, un 49,5% més que l'any anterior.

En l'àmbit tributari, la tasca de la Duana espanyola es concentra en el control dels tributs que té encomanat gestionar (drets aranzelaris a la importació, IVA i Impostos Especials) des d'una òptica el menys intrusiva possible, amb l'objectiu de facilitar el normal desenvolupament del comerç exterior. L'any passat van entrar i van eixir pels ports espanyols més de 9 milions de contenidors i van circular pels aeroports 638.000 tones de mercaderia.