Saltar al contingut principal

L'Agència Tributària descobrix un entramat internacional dedicat al contraban de tabac a gran escala

Operació ‘Kaveas’

  • L'organització contrabandista havia condicionat deu falsos transformadors d'alta tensió per a ocultar en el seu interior 125.000 paquets de tabac
  • Els transformadors, procedents de Rússia, van anar interceptats en els voltants del port de Bilbao instants abans de seu transporte per carretera al Regne Unit
  • Detingut al País Basc un ciutadà d'Estònia al que es considera responsable de l'organització a Espanya


2 de gener de 2014.-

L'Agència Tributària ha descobert un entramat internacional dedicat al contraban de tabac a gran escala que es valia de falsos transformadors d'alta tensió per a mantindre oculta la mercaderia il·legal i esquivar així els controles duaners. Fruit d'estes indagacions, efectuades en el marc de l'operació ‘Kaveas’, funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència al País Basc han confiscat en els voltants del Port de Bilbao 125.000 paquets de tabac de contraban llestes per a seu envie per via terrestre al Regne Unit i han detingut al presumpte responsable de l'organització a Espanya.

Les investigacions practicades han permés detectar que, amb caràcter previ, la trama internacional hauria realitzat altres enviaments mitjançant el mateix esquema d'ocultació.

L'organització havia dissenyat un innovador e enginyós sistema conduent a eludir els controles duaners. Per fer-ho, havia pres com model un transformador d'alta tensió refrigerat per olie fabricat per una multinacional i l'havia reproduït fidelment en el seu aspecte exterior; tanmateix, en el seu interior s'havia construït un gran depòsit, aïllat de l'olie, en què s'amagava el tabac.

La utilització d'este tipus de transformadors no tenia un altre objectiu que el de dissuadir possibles inspecciones físiques en Duanes, donades les dificultats que existixen per a la detecció mitjançant escàner quan la mercaderia il·legal està coberta per determinats metalls i, en este cas, submergida a més en olie.

Procedent de Rússia

D'acord amb la investigació duta a terme per funcionaris de Vigilància Duanera de la Delegació Especial de l'Agència Tributària al País Basc i de la Subdirecció General d'Operacions del Departament de Duanes i Impostos Especials, amb la col·laboració d'unes altres duanes europees, els deu transformadors s'havien carregat en un contenidor a San Petersburg.

Des d'esta ciutat russa, els transformadors s'havien transportat per via marítima fins el port de Bilbao, on van anar baixats amb la intenció de continuar viatge per carretera fins el Regne Unit travessant el Canal de la Manxa. Tot el tabac confiscat incorporava en seus etiquetes textos en caràcters ciríl·lics, amb la qual cosa, molt possiblement, l'origen de l'activitat delictiva era també Rússia.

En el marc de la mateixa operació, i al costat de la confiscació de les 125.000 paquets de tabac de contraban, els funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària al País Basc han procedit a la detenció d'un ciutadà natural d'Estònia al que es considera responsable de l'organització a Espanya.

Un fenomen canviant

L'operació ‘Kaveas’ posa de manifest la diversificació del modus operandi de les organitzacions contrabandistes, ja que, a més de les vies tradicionals d'introducció de tabac de contraban (contenidor per via marítima per al pas per Duanes, o el transporte terrestre des dels llocs habituals de subministrament), s'afegix ara una nova metodologia i una nova ruta de subministrament.

Durant 2013, i en la seua constant busca de possibles mutacions en l'estratègia de les organitzacions contrabandistes, els funcionaris de Vigilància Duanera han desmantellat, per primera vegada a Espanya, una fàbrica clandestina de tabac  (operació ‘Gàbia’, a Coslada i Guadalajara) i, més recentment, amb l'operació ‘Hunt Eagle’, han avortat una via d'introducció clandestina per via marítima, tradicional al nostre país en els anys 80, però inèdit en les últimes dos dècades.


Vigilància Duanera: Presentació de denuncies per contraban i delictes relacionats.

Telèfon gratuït per a denuncies, 900351378. Adreça electrònica: va.adu@aeat.es