Saltar al contingut principal

L'Agència Tributària obté des de 2012 més de 37.600 milions d'euros per la lluita contra el frau

Compareixença al Congrés

 

  • Els resultats de control tributari milloren un 13,5% fins assolir els 2.889 milions d'euros en el millor primer trimestre de la sèrie històrica
  • Els béns i drets a l'estranger declarats per primera vegada en el model 720 sumen més de 124.000 milions d'euros després d'incorporar-se patrimonis per 14.300 milions el 2015
  • L'Agència Tributària ha conclòs ja 110 expedientes de comprovació en relació amb la Declaració Tributària Especial, amb un import liquidat de 16 milions d'euros
  • La ONIF prepara ja les comprovacions a partir del llistat de presentadors de la DTE que ha retornat a l'Agència després de la seua anàlisi per part del Sepblac

  

21 d'abril de 2015.- El director general de l'Agència Tributària, Santiago Menéndez, ha avançat, hui al Congrés Dels Diputats, un creixement del 13,5% en els resultats de control de l'Agència durant el primer trimestre de 2015, fins assolir els 2.889 milions d'euros, amb la qual cosa ja sumen 37.674 milions d'euros els resultats obtinguts des de l'any 2012.

L'import recaptat entre gener i març suposa “el millor resultat” de l'Agència Tributària en un primer trimestre de tota la sèrie històrica, va subratllar Menéndez durant la seua compareixença en la Comissió d'Hisenda i Administracions Públiques del Congrés, i manté la “positiva evolució” amb la que es va tancar 2014, quan es van obtindre 12.318 milions d'euros com a conseqüència de la tasca de prevenció del frau que realitza l'Agència.

El director de l'Agència Tributària va subratllar la rellevància d'estos resultats en un context de dificultats de liquiditat en l'economia i d'una gradual reducció de la plantilla de l'Agència que ja s'està reparant amb les últimes ofertes d'ocupació pública ordinàries i extraordinàries convocades per a l'impuls de la lluita contra el frau fiscal i que, en la corresponent a 2015, es traduïx en l'accés de 484 nous efectius i 689 places de promoció interna.

En el marc de la seua exposició de les actuacions de control que està duent a terme l'Agència Tributària, Menéndez va destacar igualment l'important incremente el 2014 d'aquelles que impliquen comprovacions presencials en els domicilis o sedes dels contribuents.

Així, el 2014 es van realitzar 1.822 entrades i registres, fet que suposa un incremente del 40% respecte a les efectuades el 2013. D'elles, destaca l'augment del 120% en les entrades realitzades per Vigilància Duanera en suport als òrgans d'Inspecció i de l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau (ONIF), que van sumar un total de 88 l'any passat.



Liquidats 16 milions després d'analitzar la informació de la DTE

Menéndez també va oferir un avanç de les actuacions que l'Agència ve realitzant en relació amb la informació derivada de la presentació del model 750 de Declaració Tributària Especial (DTE).

Com es va anunciar el mes de febrer passat, l'Agència va iniciar el 2013 una primera fase de control per a la detecció, tant de rendes no aflorades en el 750, com de titulars reals de béns declarats que s'hagueren pogut ocultar darrere dels presentadors formals de la DTE.

Arran d'aquella anàlisi, que afecta a 364 expedientes sobre prop de 300 contribuents, de moment l'Agència Tributària ha conclòs actuacions sobre 110 expedientes, amb un import global de deute liquidat per l'AEAT superior als 16 milions d'euros.

Paral·lelament, l'Agència Tributària compte ja amb la informació de retorne del Servici Executiu de Prevenció i Emblanquine de Capitals (Sepblac) en relació amb el llistat de presentadors de la DTE que, d'acord amb les anàlisis realitzats per l'Agència, presenten indicis d'haver pogut cometre emblanquine de capitals.

El llistat, finalment format per un total de 715 contribuents, torna així a l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau (ONIF) per a continuar amb les actuacions que corresponguen en cada supòsit concret.



Més de 124.000 milions a l'estranger declarats per primera vegada

L'Agència continua mentres amb l'anàlisi dels més de 7.000 contribuents preseleccionats per a comprovació inspectora per no haver presentat el model 720 de declaració de béns i drets situats a l'estranger – havent de fer-ho, d'acord amb la informació que té l'Agència –, o bé per haver efectuat la declaració de manera incorrecta, tant per presentació fora de termini com per haver obviat la presentació el 2013 de béns i drets que posseïen aleshores, però no van declarar fins l'any 2014.

Mentrestant, nous béns i drets seguixen engrandint la informació incorporada en el model 720. Així, l'any 2015, tercer en el que és obligatòria la presentació d'esta declaració, un total de 14.324 milions d'euros han sigut declarats per primera vegada, per part de 27.576 contribuents.

Estos patrimonis declarats per primera vegada en el model 720 se sumen als més de 89.000 milions incorporats per 135.000 contribuents en la presentació de 2013 i als més de 20.700 milions incorporats per 32.500 contribuents en la declaració presentada el 2014.

D'aquesta manera, en les declaracions dels tres anys s'han acumulat béns i drets a l'estranger per un import global de més de 124.000 milions d'euros que passaran a quedar integrats en les bases de dades de l'Agència Tributària per a futures comprovacions. Informació que fins 2012 no estava disponible.



Control d'immobles d'alt valor

Més enllà dels resultats que oferisca l'anàlisi dels més de 7.000 contribuents seleccionats per a comprovació en relació amb el model 720, l'Agència Tributària ja va utilitzar la informació que oferia este model en seus controles extensius durant 2013 i 2014.

Així, durant el primer any en el que va disposar d'esta valuosa informació sobre patrimoni exterior, l'Agència Tributària va seleccionar un total de 550 contribuents que no havien declarat les imputacions immobiliàries corresponents a una sèrie d'immobles de molt alt valor que sí havien inclòs en el model 720. Com a resultat d'aquelles actuacions, es va practicar liquidació a 121 contribuents, per un import, incloent sanciones i interessos de demora, de gairebé 2 milions d'euros.

Al mateix temps, i amb l'objectiu d'utilitzar al màxim la informació disponible, també promovent el compliment voluntari de les obligacions tributàries, l'Agència Tributària va llançar en les dues últimes campanyes de Renda desenes de milers de missatges d'avís, a través del document de dades fiscals, per a recordar als contribuents que havien incorporat béns al model 720, que havien de declarar en el seu IRPF les rendes procedents d'estos béns.