Saltar al contingut principal

Confiscades 95 tones de tabac de contraban a Granada, en una operació contra la manufacturación i venda il·legal de picada d'embolicar

Operació de l'Agència Tributària i la Guàrdia Civil

  • Es tracta de la major captura de picada de tabac realitzada fins la data a Espanya
  • El seu volum equivaldria a més de huit milions i mig de paquets de tabac
  • L'operació ‘Rosa’, se salda amb la detenció de dos persones i s'emmarca dins de les actuacions que la Guàrdia Civil i l'Agència Tributària vénen realitzant contra el contraban de tabac

 

1 de juliol de 2016.- Una investigació conjunta de l'Agència Tributària i la Guàrdia Civil, en el marc de la denominada operació ‘Rosa’, ha permés desmantellar la infraestructura d'emmagatzematge i distribució d'una organització de contraban de labors de tabac, portant a la detenció de dos persones i a la confiscació de 95.000 quilograms de labors de tabac, en fet que suposa la major captura de labors de tabac realitzada fins la data a Espanya.

Les investigacions, dutes a terme de manera coordinada per la Unitat de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària a Granada i la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Guàrdia Civil de Granada, es van iniciar com a conseqüència de les noves línies d'investigació posades en marxa en aquella zona arran de frau detectat en unes altres actuacions recents i comptant amb la col·laboració de l'Associació d'Estanquers de Granada, davant el descens detectat per estos en les vendes de picada de tabac.

Els investigadors van contrastar la circulació i venda il·lícita de borses de labors  de tabac, comercialitzades sense complir els obligatoris requisits sanitaris.

La investigació es va iniciar el mes de gener de 2016. Després dels primers esbrinaments es va poder comprovar un esquema idèntic al d'unes altres xàrcies, ja que també centraven  la seua actuació en la venda d'este tipus de tabac per a ser fumat a través de diferents pàgines web.

Activitat manufacturera oculta

L'empresa adquiria i transformava els fulls de tabac, facilitant la picada a unes altres firmes i particulars, simulant una activitat comercialitzadora majorista de fulls de tabac sense condicionar, que, en conseqüència, eludia el control de les autoritats competents sanitàries, fiscals i reguladores del mercat de tabac, que hagueren intervingut la seua activitat en cas que les vendes es destinaren al consum dels fulls com labors del tabac.

Els investigadors van detectar com esta empresa, en un curt període de temps, va augmentar significativament   seus compres de productes de tabac, sense manufacturar, tant a agricultors de la zona com a productors nacionals.

Naus a Chauchina

Després de nombroses vigilàncies i seguiments dels objectius  sospitosos, els investigadors de l'Agència Tributària i de la Guàrdia Civil, van detectar tres naus a Chauchina (Granada) on s'estaven realitzant labors de manufacturación del tabac en branca per a la seua conversió en producte apte per a ser fumat.

La mercaderia es distribuïa posteriorment a unes altres empreses o particulars en diferents llocs d'Andalucía (Granada, Almería, Sevilla, i Jaén).

Esta conversió fraudulenta dels fulls de tabac en un producte que, sense necessitat d'una sofisticada manipulació industrial, es transforma en tabac apte per al seu consum, es realitzava incomplint els requisits legals i sanitaris establits per la llei, incorrent amb això l'organització en presumptes delictes de Contraban, contra la Salut Pública i contra la Hisenda Pública.

Després de les oportunes comprovacions, el passat dia 23 es van realitzar els registres en les tres naus de Chauchina (Granada) amb la captura de 66.000 i 29.000 kg. de labors de tabac en dos d'elles, respectivament, resultant detingudes dos persones. En la primera nau inspeccionada es va descobrir, igualment, diversa maquinària de transformació. En els registres també es van intervindre cinc furgonetes i un vehicle de l'organització.

És la major captura d'este tipus de labors de tabac realitzada fins ara a Espanya. La quantitat intervinguda suposa una equivalència aproximada de més de huit milions i mig de paquets de cigarrets.

Tant els detinguts com els gèneres intervinguts han sigut llocs a disposició del Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 1 de Santa Fe (Granada). La investigació continua oberta, pel que no es descarta la realització de noves detencions.

Esta operació s'ha realitzat dins del marc de col·laboració que l'Agència Tributària i la Guàrdia Civil vénen mantenint per a la repressió del contraban de tabac, i en la lluita contra el frau en el comerç electrònic.