Saltar al contingut principal

Intervingudes 100 tones de tabac a València i Badajoz en la major confiscació de picada realitzada a Espanya

Operació conjunta d'Agència Tributària i Guàrdia Civil

  • En l'operació ‘Robust” s'han detingut a 13 persones, practicat 5 registres i a més de les 100 tones de tabac  s'han intervingut 1.866 maquines per a seu manufacturación, 3 vehicles d'alta gamma
  • Disposaven d'una gran cartera de clients que captaven mitjançant la seua pàgina web
  • Utilitzaven sense cap tipus de control sanitari productes químics per a millorar el gust i olor del tabac
  • A estes persones se'ls atribuïx els delictes de pertinença a organització criminal, contraban i contra la Hisenda Pública

 

29  de  setembre de 2016.- Una investigació conjunta desenvolupada per l'Agència Tributària i la Guàrdia Civil, en el marc de la denominada operació ‘Robust”, ha permés desmantellar la infraestructura d'emmagatzematge i distribució d'una organització de contraban de labors de tabac, portant a la detenció de tretze persones i la confiscació de 100.000 quilos de labors de tabac valorat en 16 milions d'euros, en fet que suposa la major captura de picada de tabac realitzada fins la data a Espanya.

En la denominada operació ‘ROBUST’ s'han practicat cinc registres en diversos domicilis i naus industrials en diferents municipis de València i Badajoz, en què s'han intervingut 100.000 quilos de labors de tabac, a més de 1.866 maquines per a la manufacturación de productes del tabac i maquinària pesada per a l'assecat del tabac, així com números sacs que contenien substancies químiques per al seu ús en l'elaboració del producte final.

 

Més de huit mesos d'investigació

Esta operació es va iniciar el gener d'enguany, quan els funcionaris van tindre coneixement de l'existència d'una pàgina web on s'oferia diferents varietats de tabac i productes relacionats amb el seu consum.

Efectuades les comprovacions pertinents es va constatar que les substancies analitzades s'intentaven labors de tabac i esta activitat està subjecta a impostos especials.

L'empresa en qüestió simulava dedicar-se a una  activitat legal (venda de full de tabac), però en realitat realitzava la transformació del full de tabac per a vendre el producte resultant al detall a través d'Internet.

Amb esta operativa aconseguien evadir els controles de les autoritats competents sanitàries, atès que la seua presumpta activitat comercial  només consistia en la distribució del producte i no en la seua elaboració per al seu consum final.

Per tal motiu i amb totes les dades aportades per les investigacions efectuades, es va procedir a donar inici a l'explotació de l'operació per a procedir a la detenció dels integrants de l'organització.

En la fase d'explotació d'este operatiu s'ha pogut detindre a 13 persones (10 homes i 3 dones) de nacionalitats polonesa i espanyola i d'edats compreses entre els 22 i 60 anys.

En els registres realitzats en L´Eliana, Lliria, Riba - Roja del Túria i Bétera (València) i a Badajoz, els encarregats del cas van procedir a la intervenció de 100 tones de tabac, 1.866 màquines per a la manufacturación de productes del tabac i divers material per al seu consum.

 

Efectes intervinguts

El valor del tabac confiscat rondaria els 16 milions d'euros estimant-se que del gènere capturat resultaria un deute pels impostos especials de més de dos milions d'euros. Així mateix, es van intervindre 3 vehicles d'alta gamma, 2 furgonetes i una motocicleta de gran cilindrada.

Els funcionaris també van localitzar maquinària pesada per a l'assecat del tabac i per al complement d'este amb additius i conservants, a més de diversos sacs de productes químics, sense cap tipus de control sanitari utilitzats per a millorar l'olor o gust del tabac.

Amb esta operació s'ha aconseguit desmantellar tres punts dedicats a la transformació i elaboració clandestina de tabac per a la seua venda a través d'Internet. D'esta manera s'ha evitat que es posen en circulació més de 100 tones de tabac que no presentaven els controles sanitaris requerits.

L'operació desenvolupada per funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària a València i la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Guàrdia Civil de València, ha comptat amb el suport de la Unitat de Suport Informàtic de l'Agència Tributària a Alacant i de la Inspecció de Duanes de València i del GRS Nº3 de València, així com amb la col·laboració de funcionaris de Vigilància Duanera i la Guàrdia Civil de Badajoz.

Les diligencies instruïdes han sigut lliurades en el Jutjats d'Instrucció núm. 4 de Lliria.


S'adjunta Annex fotogràfic.