Saltar al contingut principal

L'Agència Tributària, en col·laboració amb la Guàrdia Civil, intervé a Algesires diversos contenidors amb articles falsificats valorats en més de nou milions d'euros

Operació ‘Renàixer-II’

  • L'actuació se salda amb la captura de 177.227 falsificacions 

  • La mercaderia falsificades es trobava en 9 contenidors a Algesires

 

7 de març de 2016.- L'Agència Tributària, en col·laboració amb la Guàrdia Civil, ha procedit a la confiscació de mercaderies falsificades en el curs de l'operació, denominada ‘Renàixer-II’, en un total de 177.227artículos valorats en 9.030.898 euros.

És la segona captura en volum duta a terme sota la direcció de l'Agència Tributària, després de la que va tindre lloc l'any passat al si de l'operació “Renàixer” en la que es van capturar onze contenidors amb falsificacions valorades en 17.520.190 euros. L'any 2008, també a Algesires, es van capturar 231.000 articles en 6 contenidors.

Esta actuació, en termes de valoració de la mercaderia intervinguda, representa per si sola el 7% del producte fals capturat per l'Agència en tot l'any passat 2015 i el 35% de l'intervingut a Andalucía.

L'operació, ha sigut desenvolupada per la Unitat d'Anàlisi de Riscos – UAR– de la Duana d'Algesires, constada per funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i membres de la Guàrdia Civil.

Les investigacions es van efectuar en el curs dels habituals controles duaners de les mercaderies que entren en el Territori Duaner de la Unió.

Arran de l'anàlisi de la informació que origina el flux de mercaderies i sobre la base dels perfiles de risc definits per l'Agència Tributària, es van seleccionar per al seu control diversos contenidors sospitosos que tenien el seu origen a la Xina amb destinació declarat en diversos països de l'Àfrica. Els funcionaris i guàrdies civils de la Duana d'Algesires van procedir a l'obertura dels nou contenidors seleccionats i en el seu interior van aparéixer les mercaderies presumptament falses.

Els fets van anar comunicats als titulars dels drets de propietat industrial protegits, conforme al procediment establit en la normativa comunitària, perquè certificaren la falsedat dels productes. Sobre la base dels mateixos es posen a disposició del Jutjat de Guàrdia d'Algesires per a les corresponents actuacions judicials.

Tenint en compte la distribució de la confiscació per grups de productes, destaquen els productes tèxtils i de perfumeria.

Per valor dels productes confiscats, el grup més rellevant és el d'articles tèxtils, que sumen un valor estimat de gairebé 5,5 milions d'euros, fet que suposa el 60% del total.

 

UNITATS

VALOR

PERFUMERIA I HIGIENE

82.544

1.735.098

CALÇAT

15.697

1.664.680

TÈXTIL

72.526

5.430.120

BOSSES I COMPLEMENTS

6.460

201.000

TOTAL

177.227

9.030.898

Lluita contra la pirateria

La lluita contra la falsificació i la pirateria és una de les àrees preferents d'investigació de l'Agència Tributària, que d'aquella forma combat, en col·laboració amb la Guàrdia Civil, el perill que causen al consumidor els articles falsificats i la competència deslleial que suposen per al sector empresarial.

Conscient del greu perjuí econòmic i social que suposa el negoci de les falsificacions, el pla anual de control del frau de l'Agència Tributària ve considerant una de les seves prioritats el control integral de la importació i venda de mercaderia, amb l'objectiu de desarticular possibles circuits d'economia submergida.

Per fer-ho, l'Agència Tributària realitza una anàlisi per perfiles de risc de totes les importacions que es realitzen en territori nacional tenint en compte el país d'origen, tipus de producte, intervinents i moltes altres característiques de l'operació mercantil.