Saltar al contingut principal

L'Agència Tributària potenciarà la lluita contra l'economia submergida i la investigació de patrimonis i rendes a l'exterior el 2016

Directrius del Pla Anual de Control Tributari

  • Es reforçaran les intervencions mitjançant personació amb unitats d'auditoria informàtica en empreses de sectors econòmics intensius en el maneig d'efectiu
  • La investigació de béns i rendes ocults a l'exterior es veurà abonada per noves ferramentes que milloren el tractament de la informació disponible sobre moviments financers i operacions de no residents
  • Sobre els operadors de comerç electrònic es faran anàlisi de risc específics i es comptarà amb informació addicional sobre el seu posicionament en el sector
  • L'AEAT realitzarà actuacions immediates de verificació i anàlisi de la informació que aporten les empreses en el marc del Codi de Bones Pràctiques Tributàries

 

22 de febrer de 2016.- La potenciació de la lluita contra l'economia submergida i la investigació dels patrimonis i rendes que puguen estar ocults a l'exterior seran pilars bàsics del Pla de Control Tributari 2016, directrius de les quals es publiquen demà en el Butlletí Oficial de l'Estat.

També seran línies fonamentals del pla les actuacions de control en el camp de la planificació fiscal internacional i del comerç electrònic, àmbits en els quals l'Agència Tributària comptarà amb un reforce de les ferramentes de selecció i control de contribuents. De la mateixa manera, la lluita contra el frau en l'àrea de Recaptació es veurà també reforçada amb una estratègia centrada en l'extensió de les actuacions de gestió de cobrament del deute pendent a més contribuents mitjançant la detecció de supòsits de responsabilitat i l'assegurament del cobrament efectiu dels deutes.

Control sobre l'economia submergida

L'Agència Tributària mantindrà el 2016 l'execució d'una estratègia coordinada de lluita contra l'economia submergida a través de la potenciació de les personacions amb personal de les unitats d'auditoria informàtica (UAI) en les sedes on es realitza l'activitat econòmica. L'any passat, les cutas descobertes després d'actuacions amb les UAI van sumar 289 milions d'euros, un 51% més que l'any anterior i 8,5 vegades més que el 2012.

En concret, es reforçaran les actuacions selectives coordinades a escala nacional per a detectar activitat oculta mitjançant el denominat “programa d'ocultació”, o “programa de doble ús”, especialment en empreses intensives en manege d'efectiu, tant per realitzar vendes a consumidor final, com per formar part de la cadena de distribució a unes altres empreses que venen al públic.

De la mateixa manera, es mantindran actuacions presencials dirigides a l'anàlisi de la facturació i els mitjans de pagament amb l'objectiu de verificar l'efectivitat del compliment de la limitació de pagaments en efectiu establida en la Llei Antifrau de 2012. També continuaran les actuacions sobre particulars que cedixen de forma opac habitatges per Internet o altres vies, així com sobre empreses turístiques regulares que no complixen degudament les seues obligacions fiscals i sobreu l'àmbit de la importació de béns.

S'intensifica la investigació de patrimonis a l'exterior

El Pla de Control de 2016 dedica un apartat específic al control dels patrimonis i rendes que es puguen estar ocultant a l'exterior. La informació a estos efectes aportada pel model 720 de declaració de béns i drets a l'exterior seguirà sent un pilar bàsic per a la busca de patrimonis deslocalitzats, però a partir d'este any se sumarà també la informació que comience a rebre l'Agència a través de la iniciativa FATCA dels EUA sobre comptes estrangers, ja en funcionament, i posteriorment de tercers països (acord CRS d'intercanvi d'informació sobre comptes financers subscrit per Espanya i 78 jurisdiccions fiscals, i grups de treball al si de la Unió Europea per a l'intercanvi automàtic d'informació – AEOI).

En previsió d'esta informació rellevant per al control que anirà estant disponible, l'Agència Tributària ha creat noves ferramentes informàtiques que permetran una reordenació i millor tractament i explotació de la informació sobre comptes financers, moviments de divises i també sobre operacions relacionades amb no residents.

En este context, una de les actuacions d'especial rellevància serà l'explotació de la informació rebuda de forma espontània des d'uns altres Estats membres de la UE en relació amb contribuents amb residència a Espanya,  per a l'execució de comprovacions de la renda mundial dels obligats tributaris.

Paral·lelament, seguixen obertes les inspecciones relacionades amb el model 720, tant per no presentació i existència d'indicis d'ocultació de béns, com per manca de consistència dels béns i drets inclosos en la declaració amb la resta d'informació disponible relativa a la seua situació tributària o patrimonial.

Esquemes de tributació internacional

Al seu torn, i en l'àmbit de la fiscalitat internacional, es mantenen tradicionals línies bàsiques d'actuació com, per exemple, la utilització d'intruments ‘híbrids’ (amb diferent tracte tributari a Espanya i en un país tercer), la detecció d'establiments permanents o l'anàlisi de preus de transferència.

També cobrarà especial importància la informació que aporten les empreses en el marc del Codi de Bones Pràctiques Tributàries en aspectes com ara el seu grau de presència en paradisos fiscals o el grau de congruència de les seues decisions fiscals amb els principis del paquet BEPS (Erosió de Bases i Trasllat de Beneficis) de l'OCDE.

En relació amb esta i altres matèries recollides en les Conclusions relatives al desenvolupament i seguiment de l'aplicació del Codi de Bones Pràctiques aprovat en el Ple del Fòrum de Grans Empreses el novembre passat, una vegada rebuda la informació per part de les empreses, l'àrea d'Inspecció de l'Agència realitzarà actuacions immediates de verificació i anàlisi per a realitzar les activitats de control que resulten oportunes.

La busca del frau a Internet

En relació amb l'economia digital, es realitzaran protocols d'actuació tant en empreses que realitzen comerç electrònic, com en aquelles que allotgen les seues dades en el núvol, i s'efectuaran comprovacions de la tributació de negocis que operen a través de la xàrcia, així com dels beneficis obtinguts per les empreses que publiciten béns i servicis a Internet.

Entre altres actuacions, s'establirà una anàlisi de riscos específics dels operadors de comerç electrònic i s'obtindrà informació addicional sobre el seu posicionament en el sector en aspectes com el grau de connexió entre empreses o la seua posició com intermediàries. També es procedirà a la sistematització d'informació d'operadors considerats de risc com, per exemple, els noms dels seus dominis i els indicadors de la seua condició d'anunciant.

D'altra banda, continuaran sent objecte d'especial control, entre altres supòsits, la utilització improcedent d'empreses per a canalitzar rendes i reduir la tributació de persones físiques, les activitats professionals, els signes externs de riquesa a l'efecte de detectar ingressos no declarats, l'emissió de factures irregulars i les trames de frau organitzat a l'IVA. Igualment, es reforça el control de rendes declarades exemptes que suposen despesa fiscalment deduïble en els pagadors.

Extensió de la gestió recaptatòria

En l'àrea de Recaptació, es desenvoluparà la gestió del deute pendent de cobrament sobre més contribuents, impulsant les derivacions de responsabilitat i, si escau, les accions judicials oportunes per a combatre les operacions de buidatge patrimonial d'especial colpit i els supòsits d'insolvència punible.

A més, s'agilitzarà la gestió recaptatòria en els casos d'existència d'indicis de delicte fiscal i de contraban, d'acord amb les possibilitats que oferix la reforma de la Llei General tributària, i es reforçaran les mesures cautelars per a afermar el cobrament dels deutes, les investigacions de moviments financers i la gestió, tant dels deutes en fase d'embargament, com d'aquelles afectades per processos concursals, potenciant, al mateix temps, la viabilitat de les empreses.

En matèria de control de Duanes i Impostos Especials, seguiran tenint especial rellevància les actuacions per a la detecció del contraban de tabac, destacant la repressió de noves tècniques de producció i introducció a Espanya, es reforçaran els controles en els recintes duaners de viatgers i mercaderies procedents d'àrees de menor tributació, i es desenvoluparan ferramentes per a facilitar la investigació sobre grans organitzacions criminals en matèria d'emblanquine de capitals.