Saltar al contingut principal

L'Agència Tributària registra 21 llotges de cinc CA en una operació contra les vendes en negre en el sector majorista de pescat

Operació ‘Pèlag’

 

  • Les actuacions  han comptat amb la participació de 131 funcionaris d'Inspecció, unitats d'auditoria informàtica i Vigilància Duanera
  • Al dispositiu de l'AEAT, desplegat a les Canarias, Catalunya, Galícia, Murcia i València, s'han sumat en una acció coordinada les Hisendes Forals de Guipúscoa i Biscaia al País Basc
  • Anteriors controles fiscals en el sector han portat a la conclusió de què podria estar estés un canal d'activitat econòmica en ‘B’, des de l'armador fins el detallista de pescat
  • El dispositiu desplegat té per objecte assegurar la traçabilitat fiscal de les operacions, a partir dels volums de descàrrega i preus de remate reals, i de la identitat dels armadors i majoristes participants en les subhastes

 

18  de  novembre de 2016.- L'Agència Tributària ha iniciat durant el dia d'ahir una operació contra les vendes en negre en el sector majorista de venda de pescat fresc. En el marc d'esta operació, denominada ‘Pèlag’, s'ha procedit a l'entrada i registre en 21 llotges en cinc comunitats autònomes (les Canarias, Catalunya, Galícia, Murcia i Comunitat Valenciana). L'actuació implica l'inici d'actuacions inspectores tant sobre les pròpies entitats gestores de les llotges, com sobre armadors i majoristes de pescat, de manera que el dispositiu desplegat per l'Agència afecta a un total de 37 entitats (3 a les Canarias, 12 a Catalunya, 14 a Galícia, 2 a Murcia i 6 a Comunitat Valenciana). Addicionalment, les Hisendes Forals de Guipúscoa i Biscaia han coordinat les seues actuacions amb l'Agència Tributària, sumant a l'operació ‘Pèlag’ comprovacions en cinc llotges del País Basc.

Les actuacions s'han iniciat per personació de la Inspecció Tributària de l'Agència Tributària en les llotges i en els locals i sedes de les societats de majoristes i armadors amb l'objectiu d'accedir directament a la documentació i informació comptable o auxiliar real, inclosos els sistemes informàtics de processament de la informació. Al tractar-se d'actuacions de caràcter administratiu, s'enquadren en les competències inspectores i no impliquen detencions.

Les investigacions prèvies que han desembocat en l'operació ‘Pèlag’ tenen el seu origen en els controles fiscals que ve efectuant l'Agència Tributària en relació amb llotges de diversos punts del territori espanyol i molt especialment al nord i nord-est d'Espanya.

Fruit d'estes actuacions, entre les que destaquen les efectuades l'any passat en el marc de l'operació ‘White’ a Catalunya, l'Agència va detectar no només l'existència de diverses irregularitats que redundaven en una disminució de les bases imposables declarades i els ingressos tributaris, sinó també l'existència d'un canal paral·lel d'activitat econòmica en ‘B’, des de l'armador fins el detallista de pescat, ocasionant un important perjuí per a la Hisenda Pública.

 

Un circuit d'activitat submergida

Les actuacions d'entrada desenvolupades ahir tenen per objecte detectar la realitat de tres aspectes de l'activitat econòmica del sector majorista de pescat que resulten crucials en la determinació de les bases imposables: les especies capturades (el que determina el valor de la captura), els quilos baixats i els preus que assolix el pescat en la llotja. Aquells factors són essencials tant per a determinar els beneficis dels armadors, com per a efectuar un control creuat dels assentadors – els venedors de les llotges – i els majoristes.

D'aquesta manera, amb estes actuacions d'entrada i registre es pretén obtindre informació directa sobre la realitat de les vendes de pescat fresc en les llotges. Per fer-ho, a més de la documentació i llibres obligatoris de les llotges, s'han revisat antecedents en poder de l'Administració Tributària procedents de les comunitats autònomes i Autoritats Portuàries, així com les conclusions d'anteriors comprovacions.

Així, el dispositiu desplegat té per objecte assegurar la traçabilitat fiscal de les operacions econòmiques en el sector majorista del pescat, accedint a la realitat dels quilos baixats pels vaixells, determinant també el preu real de remate de les subhastes en llotja i obtenint informació sobre els armadors que han baixat i els majoristes que han tingut accés a les subhastes i han adquirit el pescat. L'objecte de tot això és aflorar una presumible activitat parcialment submergida que ja va quedar patente en actuacions inspectores anteriors.

Al costat de la detecció i consegüent regularització del frau fiscal que finalment s'aflore, tant esta com anteriors actuacions sectorials desenvolupades en els últims anys per l'Agència Tributària a escala nacional pretenen també transmetre als sectors involucrats en estes pràctiques un missatge dissuasori, perquè, si escau, reconduïsquen les seues actuacions cap el correcte pagament de les seues obligacions tributàries. Com en operacions anteriors, i en funció del comportament tributari que vagen mostrant, no es descarta la comprovació d'unes altres societats del mateix sector en el futur.
 
L'operació ‘Pèlag’ ha sigut coordinada pel Departament d'Inspecció Financera i Tributària de l'Agència Tributària, i desenvolupada pels Servicis d'Inspecció de les Delegacions Especials, en el marc del Pla de Control de l'Economia Submergida que ve desenvolupant l'Agència. En l'operatiu d'entrada i registre desplegat ahir han participat 96 funcionaris de la Inspecció de l'AEAT, incloent les seues Unitats d'Auditoria Informàtica, així com 35 funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, en coordinació amb els funcionaris de les Diputacions Forals de Guipúscoa i Biscaia, que han desenvolupat les actuacions al País Basc.