Saltar al contingut principal

Els declarants de béns a l'exterior van elevar un 78% seu base imposable en l'impost sobre el patrimoni després del procés d'aflorament d'actius

Evolució del patrimoni net a partir del ‘model 720’

  • Els declarants del ‘720’ ja representen el 2015 el 31% de la base imposable de Patrimoni, enfront d'un 12% abans que iniciara el procés d'aflorament d'actius i de regularització de rendes
  • Esta evolució reflectix que l'aflorament de béns ocults a l'estranger ha generat un fort incremente de bases i de declarants en els trams més alts de l'impost sobre el patrimoni

 

20  de  setembre de 2016.- Els contribuents que van aflorar patrimonis ocults a l'exterior en el marc del procés obert amb la posada en marxa del model ‘720’ de declaració de béns i drets a l'estranger i la presentació de la Declaració Tributària Especial (model ‘750 ’) han incrementat molt sensiblement seus bases imposables declarades en l'impost sobre el patrimoni com a conseqüència d'este procés d'aflorament d'actius.

D'acord amb el resultat d'una anàlisi realitzat per l'Agència Tributària sobre el comportament dels declarants de l'impost sobre el patrimoni, el col·lectiu de presentadors d'este impost que també són declarants del ‘720’ han incrementat un 78% seu base imposable declarada en Patrimoni entre 2007 i 2015 (entesos com exercicis de merite; no de presentació). En aquell mateix període, la base declarada pel conjunt dels contribuents que van presentar Patrimoni va caure gairebé un 32%.

El motiu de prendre en consideració 2007 com any de referència per a l'anàlisi es deu a que va anar l'últim exercici de merite de l'impost abans que iniciara el procés d'aflorament d'actius i de regularització de rendes iniciat el 2012. En este sentit, després de l'eliminació de l'impost durant el període 2008-2010, la següent declaració de Patrimoni, referida a 2011, es va presentar el 2012, quan ja era pública la intenció de posar en marxa una nova llei antifrau que inclouria l'obligació de declarar béns i drets a l'estranger, i també quan es van efectuar les primeres regularitzacions de rendes associades a la presentació de la Declaració Tributària Especial.

De fet, una part molt important d'este incremente de bases imposables declarades en Patrimoni per declarants del ‘720’ es produïx ja en relació amb Patrimoni 2011, de més del 29% en relació amb les bases que estos contribuents declaraven en l'impost el 2007. La resta, fins completar aquell incremente global de bases declarades durant el període 2007-2015, es produïx en relació amb Patrimoni 2012; és a dir, justament en el marc també del procés d'aflorament de patrimonis a l'exterior i de regularització de rendes.

El mateix comportament, fins i tot més accentuat, es pot apreciar en el cas del col·lectiu de presentadors de la DTE. En este cas, durant el període 2007-2011 seus bases imposables declarades en Patrimoni creixen més d'un 40%, i durant el període 2007-2015 augmenten ja més d'un 82%. Tot això malgrat que les bases del conjunt de declarants de l'impost queien ostensiblement, en part com a conseqüència de les modificacions legals introduïdes per les diferents comunitats autònomes en l'exercici de la seua capacitat normativa.

 

Creix el pes dels declarants del ‘720’ en Patrimoni

En el cas dels presentadors del model ‘720’, este fort augment de seu base declarada en Patrimoni ha provocat un sensible incremente de la rellevància que tenen en relació amb el conjunt de presentadors de l'impost.

Així, mentre que en Patrimoni 2007 els contribuents que posteriorment han resultat ser presentadors del ‘720’ declaraven el 12% de la base imposable del conjunt de contribuents de Patrimoni, el 2015 la proporció ha passat a ser el 31% de la base imposable global de l'impost.

L'evolució de les bases imposables de Patrimoni mostra així l'efecte del procés de declaració de béns ocults a l'estranger, especialment en els trams més alts del tribut, on, més que un incremente de patrimonis, el que s'ha produït és un aflorament d'actius que es trobaven ocults a l'estranger, i que s'han anat declarant a partir de l'any 2012.

Esta millora en el compliment voluntari discorre en paral·lel al reforç del control de patrimonis que ve emprenent l'Agència Tributària, tant a través d'una anàlisi de la informació obtinguda sobre patrimonis a l'exterior a partir del ‘720’, determinant variacions patrimonials i fets imposables a regularitzar, com de les pròpies regularitzacions ja efectuades i aquelles que es troben en curs.