Saltar al contingut principal

Ja han presentat la seua declaració 10,6 milions de contribuents a falta d'un intervinc de campanya, 580.000 més que l'any passat

Campanya de Renda 2016

  • Fins la data, l'Agència Tributària ha tornat 4.184 milions d'euros, un 2,7% més que l'any passat, a 6.595.000 contribuents, un 6,2% més
  • Més del 78% de les devolucions i el 69% dels imports sol·licitats ja han sigut abonats als contribuents
  • Del total de presentacions, el 90% s'han efectuat per Internet gràcies a ‘RENDA WEB’, que no requerix descàrrega de programes, dóna accés a les dades fiscals més actualitzats i permet operar en diferents sessions des de qualsevol dispositiu

 

1  de  juny de 2017.- Més de 10.641.000 contribuents han presentat ja la seua declaració de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques corresponent a 2016 (IRPF 2016), fet que suposa un 5,7% més que l'any passat. D'esta manera, quan encara resta un intervinc de la campanya ja han presentat la seua declaració 578.000 contribuents més que l'any passat i 1.122.000 més que fa dos, consolidant així l'acceleració de presentacions que es ve produint amb la posada en marxa de la plataforma ‘RENDA WEB’. Així també, del total de presentacions, prop de 9,6 milions, el 90%, s'han efectuat per Internet.

Al seu torn, i gràcies a la completa implantació de ‘RENDA WEB’ com ferramenta universal oferida per l'Agència Tributària per a la gestió de totes les declaracions, continua també l'acceleració de les devolucions. L'Agència ha tornat ja 4.184 milions d'euros a 6.595.000 contribuents. El nombre de devolucions creix un 6,2% respecte a les mateixes dates de l'any passat, mentre que l'import retornat creix gairebé un 2,7%. En estos moments, més del 78% de les devolucions sol·licitades i el 69,5% dels imports corresponents, han sigut abonats.

Són més d'11,4 milions els contribuents que ja han navegat per RENDA WEB. Les declaracions amb sol·licitud de devolució sumen més de 8.384.000 (un augment de l'1,8 %amb relació a l'any passat), mentre que aquelles amb resultat per ingressar superen la xifra d'1.895.000, amb un incremente del 26,3%.

Està previst que en aquesta campanya es presenten 19.750.000 declaracions, fet que suposa un nou augment en el nombre de declarants d'IRPF després del registrat en les últimes campanyes. Es preveu que donen dret a devolució un total de 14.775.000 declaracions, per un import d'11.198 milions d'euros, mentre que s'espera que 4.175.000 declaracions isquen amb resultat per ingressar, per un import de 8.537 milions d'euros.

 

Servici de cita prèvia

La presentació de declaracions i esborranys amb RENDA WEB accelera la devolució i evita al contribuent els desplaçaments a les plataformes habilitades per l'Agència Tributària i les entitats col·laboradores. Si més no, per a una assistència més personalitzada, l'Agència Tributària posa a disposició del contribuent les seues oficines i servicis telefònics. El servici d'atenció amb cita prèvia es mantindrà fins el 30 de juny, últim dia de la campanya.

El calendari de cites prèvies es va obrint progressivament, de manera que es recomana als contribuents una utilització gradual del servici. Amb l'objectiu de mitigar en la mesura del possible una eventual pèrdua de cites en perjuí del conjunt dels contribuents, l'Agència Tributària vol recordar als ciutadans que poden modificar l'hora i dia assignats per a seu cita, o comunicar, si escau, a la pròpia Agència, que han decidit no fer ús de la mateixa.

 

Qui no estan obligats a declarar

En termes generals, no estan obligats els contribuents amb rendes exclusivament procedents del treball fins un import de 22.000 euros anuals. Tanmateix, este límit es reduïx si els rendiments procedixen de més d'un pagador (excepte excepcions), i també quan el pagador no està obligat a retindre i quan els rendiments estan subjectes a un tipus fix de retenció. En tals casos, el límit és de 12.000 euros anuals.

Ambdós límits seguixen sent vàlids per no declarar si el contribuent compte, en el seu lloc, o a més, amb els següents rendiments:

- Dividends, interessos i guanys patrimonials sotmesos a retenció amb un  tope conjunt de 1.600 euros.

- Rendes immobiliàries imputades, rendiments íntegres del capital mobiliari no subjectes a retenció derivats de lletres del Tresor i subvencions per a l'adquisició d'habitatges de protecció oficial o de preu taxat, amb el límit conjunt de 1.000 euros.

Igual que l'any anterior, tampoc estaran obligats els contribuents que compten amb rendiments del treball, capital i activitats econòmiques, així com guanys patrimonials (subvencions, premis i d'altres), amb el límit conjunt de 1.000 euros, juntament amb pèrdues patrimonials inferiors a 500 euros.

 

Revisió de dades personals i econòmics

Sempre resulta convenient revisar la proposta de declaració que oferix l'Agència Tributària. A través de RENDA WEB la informació serà la més actualitzada possible però, si més no, l'Agència pot no disposar de totes les dades amb transcendència en la declaració, dades que potser el contribuent haja d'incorporar a l'esborrany.

Alguns casos típics que aconsellen esta revisió són els següents:

  • Immobles i les seues referències cadastrals
  • Circumstàncies personals i familiars (si van canviar el 2016)
  • Arrendaments d'immobles
  • Transmissions
  • Aportacions a plans de pensions
  • Quotes sindicals
  • Percepcions per subvencions
  • Deduccions familiars i per maternitat
  • Deducció per inversió en habitatge habitual
  • Deduccions autonòmiques

 

Vies de presentació de la declaració

Existixen diverses vies per a presentar la declaració, segons siga el resultat per retornar o per ingressar, i si es domicilia o no el pagament. Domiciliar el pagament significa que es pot presentar la declaració de la Renda qualsevol dia, fins el 26 de juny, però el pagament no es farà efectiu fins el 30 de juny, últim dia de la campanya de Renda. La domiciliació no impedix fraccionar el pagament en dos terminis (el segon, el  6 de novembre).

 

  • Vies no presencials (sense desplaçament a oficines), fins el 30 de juny (26 de juny si es tracta de pagaments amb domiciliació):
VIES DE PRESENTACIÓ Casos en els que es pot utilitzar esta via

Per Internet

sede.agenciatributaria.gob.es

TOTS

Per telèfon (operador) – limitat per perfil de rendes *–

901 200 345 i 91 535 68 13 (L-V, de 9 a 21 hores)

Per retornar i ingressar

(domiciliant el pagament)

Per banca electrònica i telefònica

Per retornar i ingressar

(sense domiciliar)

En caixers  automàtics de certes entitats

Per retornar i ingressar

(sense domiciliar)

 (*) Fonamentalment, rendiments del treball, capital mobiliari, imputacions de rendes immobiliàries i vendes de fons d'inversió subjectes a retenció.

 

  • Vies presencials, fins el 30 de juny (26 de juny si es domicilia el pagament, amb càrrec el 30 de juny):
VIES DE PRESENTACIÓ

Casos en els que es pot utilitzar esta via

En les oficines de les entitats financeres col·laboradores

Per retornar i ingressar

(sense domiciliar)

En les oficines de l'AEAT o CA

Per retornar i ingressar

(domiciliant el pagament)

 

 

Principals servicis d'assistència i informació

(oferix informació i gestions sense horaris).

  • Telèfon Assistència: 901 200 345 i 91 535 68 13

(per a gestionar l'esborrany; de 9 a 21 hores, de dilluns a divendres).

  • Telèfon Renda Informació: 901 33 55 33 i 91 554 87 70

(per a resoldre dubtes; de 9 a 19 hores, de dilluns a divendres)

  • Telèfon Cita Prèvia: 901 22 33 44 i 91 553 00 71

 

 Annex:

  • Taula d'IRPF 2016 (Dades a 1 de juny)
  • Taula de Declaracions presentades
  • Taula de Devolucions sol·licitades i pagades (imports en milions d'euros)
  • Taules Devolucions pagades número i import 2015/2016 (imports en milions d'euros)