Saltar al contingut principal

L'Agència Tributària desplega una macrooperació contra el frau fiscal en mercats centrals de fruita

Operació "Carpo"

  • Els investigadors creuen que en diversos dels 75 locals afectats per la intervenció s'ha estat operant amb ‘programa’ d'ocultació de vendes, programes que es prohibiran en el nou paquet de mesures antifrau
  • Les actuacions d'entrada que s'estan desenvolupant al llarg del dia de hui suposen l'inici d'inspecciones a 62 societats, la majoria amb locals en mercats centrals de fruites, i a 18 persones físiques vinculades
  • Les societats objecte de l'operació mantenien una proporció de cobraments en efectiu de fins més del 80% de les seues vendes, anormalment alta per a la mitja del sector
  • El dispositiu llançat en 13 CA ha comptat amb la participació de més de 430 funcionaris de l'Agència Tributària i s'ha ampliat a País Basc i Navarra mitjançant l'acció coordinada de les seues Hisendes Forals

25 d'octubre de 2018 - L'Agència Tributària ha llançat durant el dia de hui una gran operació a escala nacional contra el frau fiscal en el sector del comerç majorista de fruites i hortalisses. L'operació, denominada ‘Carpo’, suposa el desenvolupament al llarg d'esta jornada d'un total de 75 entrades en uns altres tants locals distribuïts en 13 comunitats autònomes, i l'inici d'inspecciones a 80 contribuents – 62 societats i 18 persones físiques socis i administradors de les societats investigades – vinculats amb estos locals, que en la seua majoria es troben en mercats centrals.

El dispositiu desplegat per l'AEAT afecta a locals situats a Andalucía (11), Aragón (5), Asturias (2), les Balears (1), les Canarias (6), Cantabria (1), Castilla y León (3), Extremadura (2), Galícia (11), Madrid (14), Murcia (3), La Rioja (1) i Comunitat Valenciana (15), requerint la participació de més de 430 funcionaris de l'Agència i suport policial per a realitzar amb seguretat les entrades. L'operatiu, al seu torn, s'ha ampliat a País Basc i Navarra mitjançant l'acció coordinada de les seues Hisendes Forals.

Ús de ‘programa’ d'ocultació de vendes

Les actuacions d'entrada s'han iniciat a primera hora del matí de hui amb la personació de la Inspecció Tributària i les seues Unitats d'Auditoria Informàtica (UAI) en els locals de les societats investigades a fi d'accedir directament a la seua documentació i informació comptable o auxiliar real, inclosos els sistemes informàtics de processament de la informació i els datàfons utilitzats.

Els investigadors de l'Agència Tributària compten amb indicis que els porten a pensar que diverses de les societats afectades per l'operació Carpo han utilitzat, per a facilitar-se l'ocultació de part de les seues vendes, programes informàtics de la qual finalitat última és la manipulació de les vendes reals, suprimint la totalitat de l'import d'una transacció o modificant el seu import.

En el sector del comerç a l'engròs de fruites i hortalisses, com en uns altres anteriorment, també s'ha detectat l'existència de ‘programa’ d'ocultació de vendes, programes que seran prohibits amb la posada en marxa del nou paquet de mesures antifrau, actualment en fase d'avantprojecte de llei.

Per a la detecció d'estos programes, que dificulten el coneixement de l'activitat real desenvolupada per les societats, està tenint gran importància la col·laboració ciutadana mitjançant les denuncies tributàries orientades amb este fi.

Antecedents

L'operació Carpo té un antecedent rellevant en la denominada operació ‘White’, desenvolupada el febrer de 2016 en locals de venda de pescat situats a la Mercabarna de Barcelona. Aquelles actuacions inspectores van donar lloc a un efecte induït immediat, de manera que els imports ingressats pels contribuents inspeccionats van créixer un 37%, mentre que unes altres societats dedicades al comerç a l'engròs de pescat i amb presència en el mateix mercat central, però que no havien sigut objecte de l'operatiu, van arribar fins i tot a un incremente d'imports ingressats del 62%.

Cobrament en efectiu desproporcionat

En el cas de les investigacions prèvies que han donat lloc a l'operació Carpo, l'anàlisi de les societats afectades va posar de manifest que presenten una proporció de cobraments en efectiu molt superior a la mitja del sector majorista de fruita, i que, en alguns casos, supera el 80% del total de les vendes. La utilització d'esta manera de cobrament facilita l'ocultació de les vendes reals, donada la dificultat de seguiment dels diners en efectiu.

Al seu torn, els investigadors van detectar que els marges d'explotació en estes societats eren significativament inferiors al normal en el sector, presentant en alguns casos, fins i tot resultats negatius permanents al llarg de diversos exercicis. Altres indicis de capacitat econòmica observats en els administradors, autoritzats en compte o socis d'estes empreses, incompatibles amb les rendes declarades per estes persones físiques, van influir també decisivament en la selecció dels objectius a comprovar.

L'operació ‘Carpo’ ha sigut coordinada pel Departament d'Inspecció Financera i Tributària de l'Agència Tributària, comptant amb la participació de 299 funcionaris de la Inspecció, incloent el personal de les UAI, així com amb el suport d'agents policials i 133 funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària.

Rellevància de les macrooperacions sectorials

Estes actuacions s'emmarquen en la lluita contra l'economia submergida que seguix sent un objectiu prioritari de l'Agència Tributària, tal com establixen les Directrius Generals del Pla Anual de Control Tributari i Duaner de 2018. En esta tasca resulta clau la participació de les Unitats d'Auditoria Informàtica.

El volum de quotes descobertes en el marc d'actuacions de les UAI és significatiu. Des de 2014 fins ara s'han liquidat quotes tributàries per un import de més de 1.300 milions d'euros després d'actuacions per personació amb participació de les UAI (214 milions en el que va de 2018), a través de gairebé 17.000 actes d'inspecció (més de 3.600 en el que va de 2018).

D'elles, destaquen especialment les actuacions realitzades en el marc de les 15 macrooperacions coordinades a escala nacional desenvolupades en els últims anys (sense comptabilitzar encara l'operació Carpo), amb més de 1.190 expedientes iniciats, dels quals s'han finalitzat ja 659 amb un import total liquidat de 131,8 milions d'euros.

Estes actuacions coordinades, a més de facilitar la detecció i regularització del frau fiscal, perseguixen addicionalment dos objectius de gran interés per a l'Agència Tributària. D'una banda, contrastar amb fets i proves el funcionament sectorial, disposant d'informació sobre les ràtios reals, l'estructura de costos, els mitjans de cobrament, etc; per un altre, transmetre als col·lectius involucrats en estes pràctiques un missatge dissuasori perquè, si escau, reconduïsquen les seues activitats cap el correcte pagament de les obligacions tributàries.

En este sentit està previst efectuar un seguiment del seu comportament posterior. La Inspecció dirigirà preferentment la seua actuació sobre aquells contribuents de les quals bases imposables, en proporció a la seua activitat, siguen sensiblement inferiors a les mitges observades en el sector.