Saltar al contingut principal

Desmantellada una xàrcia de narcotraficants que introduïa cocaïna en contenidors a través del port d'Algesires

Investigació conjunta de l'Agència Tributària, Guàrdia Civil i la Policia Nacional

  • S'han intervingut un total de 4.844 quilos d'este estupefaent, 43 vehicles, 87 propietats immobiliàries valorades en 16 milions d'euros, 4 embarcacions sent una d'elles de 43 metres d'eslora, 4 armes curtes, 2 escopetes i 1 silenciador i 6 milions d'euros en efectiu entre altres efectes de gran valor
  • L'organització criminal estava assentada a Cádiz i Sevilla, des d'on distribuïa enormes quantitats de droga procedent de Centreamèrica i Amèrica del Sud
  • Han sigut detingudes 32 persones al nostre país en el transcurs de les tres fases de l'operació que va iniciar el 2017

8 de juny de 2019.- Funcionaris de l'Agència Tributària i agents de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional han desmantellat una xàrcia de narcotraficants que introduïa cocaïna en contenidors a través del port d'Algesires. L'organització criminal estava assentada a Cádiz i Sevilla, des d'on distribuïa enormes quantitats de droga embarcada en contenidors marítims en el continent americà.

Han sigut detingudes 32 persones en el transcurs de les tres fases de l'operació que va iniciar el 2017. S'han intervingut un total de 4.844 quilos de cocaïna, 43 vehicles, 87 propietats immobiliàries valorades en 16 milions d'euros, 4 embarcacions sent una d'elles de 43 metres d'eslora, 4 armes curtes, 2 escopetes, 1 silenciador i 6 milions d'euros en efectiu entre altres efectes de gran valor. En l'operació s'han immobilitzat propietats immobiliàries per valor de 16 milions d'euros i s'han intervingut 6 milions d'euros en metàl·lic.

Operació iniciada el 2017

El començament de la investigació es remunta al primer trimestre de 2017 quan es va conéixer de l'existència d'una organització sospitosa d'introduir en la península grans partides de cocaïna a través de contenidors procedents d'Amèrica del Sud i Centreamèrica per a ser distribuïda una vegada superats els diferents controles duaners.

Una vegada analitzada la informació en poder dels tres organismes intervinents es va coordinar l'explotació operativa en tres fases, a cada una de les quals s'ha atacat a les diferents estructures que conformaven l'organització fins aconseguir la plena desarticulació tant de seu estructura operativa com de la directiva i financera.

En una primera fase les indagues van conduir als investigadors fins un empresari establit a Barcelona i titular d'un entramat societari a Espanya i el Brasil, que li facilitava l'establiment de contactes per a la negociació en origen d'importants partides de cocaïna que estaven sent introduïdes en territori espanyol a través del Port d'Algesires.

L'estretisc control exercit sobre l'investigat i el seu entorn va aconseguir detectar a finals del desembre de 2017 moviments sospitosos de diversos vehicles entre el citat port i dos naus industrials de Marbella. Els agents van interceptar una furgoneta que va resultar contindre 1.100 quilograms de cocaïna en nombrosos paquets, en vista de la qual cosa es va estendre el registre a les naus industrials, on es van localitzar d'altres 2.400 kg. i es van produir cinc detencions. Es tracta d'una de les majors confiscacions de cocaïna realitzades a Espanya fora de recinte portuari.

Xàrcia criminal ubicada a Amèrica i diverses províncies espanyoles

La segona fase operativa va estar marcada per l'increment de les precaucions, ja per si mateix elevades, de la resta d'investigats. Arribant a la pràctica paralització de les activitats de l'organització durant els mesos següents a les detencions realitzades. Els investigadors van focalitzar els seus esforços a descobrir el funcionament de l'estructura perifèrica de l'organització, tant dels negociadors i representants a l'estranger com dels seus distribuïdors en la península. La xàrcia criminal va resultar estar fortament deslocalitzada entre nombrosos països de Centreamèrica i Amèrica del Sud, així com per multitud de províncies espanyoles, entre les que destaca l'entramat immobiliari que posseïen a Málaga, Cádiz, Madrid i Sevilla, sent majoritàriament en la capital andalusa on es custodiava la droga fins la seua distribució final.

Una vegada identificats tots els integrants de l'organització al començament del gener de 2019, per orde del Jutjat Central d'Instrucció número 5 de l'Audiència Nacional, es va dur a terme l'execució operativa de la segona fase investigativa.

Es va procedir a la detenció de 18 persones i a la pràctica de 26 registres en els que van confiscar més de cinc milions d'euros en efectiu, 90 quilograms de cocaïna, un d'heroïna, cinc armes de foc, una embarcació de luxe de 43 metres d'eslora i nombroses evidències que van permetre la imputació dels detinguts per tràfic de drogues, pertinença a organització criminal i emblanquine de capitals.

Detenció del capitost

Els mesos dedicats a la investigació del grup criminal van permetre establir una composició clara del seu organigrama, delimitar els roles de tots les seus integrants i definir amb claredat les diferents estructures que la conformaven. Reparant finalment en l'entramat dedicat a extraure la mercaderia il·lícita de les dependències portuàries i transportar-la fins els diferents emmagatzemes i domicilis de seguretat establits principalment a les províncies de Málaga i Sevilla.

Dins d'esta branca de l'organització destacava la figura d'un empresari gadità establit en Sotogrande, peça clau en la distribució i logística de les activitats il·legals. A principis de març d'enguany es va detindre a este capitost al costat de huit integrants més, en el transcurs dels deu registres duts a terme a la província de Cádiz, concretament en Sotogrande, Algesires i Alcalá de los Gazules.

Van anar intervinguts un total de 1.254 quilograms de cocaïna, més de huit-cents mil euros en efectiu, una arma de foc, una embarcació, nombrosos vehicles d'alta gamma i procedint-se al bloqueig de 17 immobles amb un valor superior als sis milions d'euros i 103 vehicles, baix la titularitat dels detinguts i de les nombroses empreses que administraven.

Dels 32 detinguts en el marc d'esta investigació, 25 han ingressat a la presó preventiva.

Filmació de l'operació (per a baixar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):


https://we.tl/t-vxik7dQvvw