Saltar al contingut principal

Desmantellats dos grups criminals pel frau de més de 150 milions d'euros en el sector dels hidrocarburs

Operació conjunta de l'Agència Tributària i la Guàrdia Civil

  • La trama se centrava en l'impagament d'IVA en la venda a l'engròs del producte mitjançant empreses instrumentals i testaferros

  • S'han dut a terme 21 detencions i intervingut 61 vehicles d'alta gamma, dos vaixells, i dos milions de litres de producte, i s'han bloquejat més de 300 comptes bancaris, de les més de 1.000 analitzades

  • Es considera el major cop a la delinqüència organitzada associada a este sector energètic

4 d'abril de 2019.- L'Agència Tributària i la Guàrdia Civil, dins de la denominada operació ‘Drake’, han desarticulat dos presumptes organitzacions criminals que desenvolupaven les seues activitats delictives en el sector dels hidrocarburs, principalment comercialitzant de manera fraudulenta elevades quantitats de producte a l'engròs, i que hauria defraudat més de 150 milions d'euros. L'operació s'ha desenvolupat a les províncies de Castelló, València, Lleida, Girona i Madrid.

La manera de procedir d'estos suposats grups criminals consistia, bàsicament, en la interposició d'empreses instrumentals i testaferros, controlats pels responsables dels mateixos, a través dels quals defraudaven l'IVA en quantitats milionàries; concretament, esta operació hauria revelat un frau estimat de més de 150 milions d'euros.

Estes entitats instrumentals s'apropiaven de les quotes d'IVA repercutides als seus clientes en la comercialització de gasolines i gasoils, principalment mitjançant la utilització de diferents mecanismes d'evasió fiscal.

Evasió fiscal i emblanquine

Entre els mecanismes utilitzats cal destacar la utilització de facturació falsa per a reduir les quotes per ingressar, la declaració d'un volum de vendes inferior al real i la presentació de declaracions sense ingrés. El frau es completava amb el buidatge patrimonial de les entitats que havien de pagar l'impost.

Esta operativa delictiva, a més de generar el frau milionari, desvirtua el sector, expulsant a aquells operadors legítims que no poden competir amb els preus disposats per les societats que eludixen pagar els corresponents impostos. Al seu torn, estes societats actuen de manera concertada seguint indicacions de la direcció criminal, estenent la seua acció delictiva i, conseqüentment, acaparant sistemàticament una major quota de mercat.

Esta forma d'actuar permet assegurar la venda de tot el producte que es pot adquirir en el mercat nacional i internacional, facturant milers de milions d'euros en un només any, ja que el posicionament en el mercat estava consolidat, precisament, per la capacitat permanent de millorar els preus en relació amb el conjunt de la competència.

Al seu torn, es generaven elevats beneficis que eren presumptament emblanquinats per les pròpies organitzacions criminals a través d'estructures societàries utilitzades per a esta fi, invertint-los finalment en immobles o posicionant-los en tercers països. Esta operativa també ha sigut objecte d'esta investigació, a fi d'identificar tots els béns procedents de l'activitat fraudulenta, i d'esta manera envoltar a estes dos organitzacions criminals, impossibilitant la seua reproducció.

Operació ‘Drake’ en xifres

A més dels més de 150 milions d'euros de frau detectat, en esta operació han sigut detingudes 21 persones, per a la qual cosa s'han investigat un total de 292 societats i 150 persones físiques, analitzant 1.085 comptes bancaris i procedint al registre de 22 domicilis. També han confiscat 61 vehicles d'alta gamma, dos vaixells i dos milions de litres de producte, i s'ha tramitat el bloqueig de 347 comptes bancaris i 155 immobles.

El frau en este sector és especialment rellevant, precisament en este tram de comercialització. L'Agència Tributària i la Guàrdia Civil porten investigant intensament estes trames criminals des del 2010 aflorant centenars de milions de frau.

Esta operació conjunta d'Agència Tributària i Guàrdia Civil suposa el major cop mai assestat a la delinqüència organitzada associada al sector dels hidrocarburs per la seua incidència i posicionament en el mercat, sent estes dos organitzacions criminals desarticulades les més importants que han actuat en estos últims anys.

La investigació va anar desenvolupada per l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau (ONIF) de l'Agència Tributària i la Dependència Regional d'Inspecció de l'Agència Tributària a Madrid i per la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, sota la direcció del Jutjat Central d'Instrucció núm. 4 i del Jutjat d'Instrucció núm. 5 de Getafe (Madrid).

En l'operatiu establit per a l'explotació de l'operació ‘Drake’ han participat 50 funcionaris de la ONIF i de les Dependències Regionals d'Inspecció de l'Agència Tributària a Madrid, València i Catalunya, a més de membres de la Unitat Central Operativa, diferents unitats d'intervenció de la Guàrdia Civil com el Servici Cinològic, USECIC Madrid i Unitats d'investigació i de seguretat ciutadana de les comandàncies de la Guàrdia Civil de Lleida, Madrid, Girona, Castelló i València.

Filmació de registres en el marc de l'operació ‘Drake’ (per a baixar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-XDWICUhc3W