Saltar al contingut principal

Frustrada al Port de València la importació il·legal de més de 4.000 fòssils argentins de gran valor paleontològic

Operació conjunta de l'Agència Tributària i la Policia Nacional

  • Dos persones han sigut imputades a l'Argentina com responsables de l'exportació il·legal de restes fòssils del Museu de Río Negro
  • Només els 5 ous de dinosaure trobats tindrien un valor en el mercat il·lícit de més de 150.000 euros

7 d'octubre de 2020.- L'Agència Tributària, conjuntament amb Policia Nacional, ha frustrat al Port de València una importació il·legal de fòssils d'un gran valor paleontològic procedents de la regió argentina de Río Negro. Esta actuació ha impedit la importació de més de 4.000 peces fòssils, entre elles cinc ous de dinosaure que tindrien un valor de més de 150.000 euros en el mercat il·lícit. Dos persones han sigut imputades a l'Argentina com responsables de l'exportació il·legal de restes fòssils del Museu de Río Negro.

L'operació va iniciar a finals del mes de gener passat, amb la recepció al Departament de Duanes i Impostos Especials de l'Agència Tributària d'una denuncia presentada davant l'Organització Mundial de Duanes (OMA) per part de les autoritats duaneres argentines, en què se sol·licitava la col·laboració per a la detecció, detenció i reconeixement d'una exportació de béns personals amb destinació al Port de València.

Seguidament, a través de les aplicacions i ferramentes informàtiques de les que disposen els investigadors de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, es va poder determinar el contenidor que portava les peces espoliades del Patrimoni Argentí.

El contenidor, baixat al Port de València a finals de febrer, va anar sotmés a una primera inspecció ocular del contingut a peu de vaixell en la que es va poder determinar la forma d'introducció de la mercaderia en territori nacional. Posteriorment, es va ordenar la seua revisió física exhaustiva mitjançant la descàrrega total programada per a primers del mes següent.

En esta segona inspecció física, ja sobre la totalitat del contenidor, funcionaris de la Unitat d'Anàlisi de Riscos de la Duana i de la Unitat Operativa de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària a València, van poder observar l'existència de diferents restes que fàcilment podien coincidir amb els fòssils espoliats del patrimoni argentí, així com múltiples exemplars d'animals emparats pel Conveni CITES de control del comerç internacional d'especies protegides.

Després de la inspecció, les restes fòssils van anar carregats novament en el contenidor a l'espera de l'anàlisi per part d'un expert en fòssils i restes paleontològics. Per part seua, els exemplars CITES, van quedar depositats en els emmagatzemes del Port de València per al seu control per part de les Autoritats CITES competents.

Ous i exemplars complets de dinosaure

Finalment, es va procedir a realitzar una tercera inspecció física del contenidor en presència de la Directora del Museu de Ciències Naturals de la Ciutat de València i d'un doctor expert en fòssils de dinosaures.

Durant esta inspecció, a més d'observar restes disposats per a la venda, es van observar també fòssils d'un altíssim valor, tant pel grau de conservació com per les pròpies característiques del fòssil. A tall d'exemple, es va trobar una molga de cavall, el que posava de manifest que estos van tindre el seu origen a Amèrica i es van estendre des d'allí a la resta del món a través de l'Estretisc de Bering; o diversos exemplars d'ous de dinosaure amb un grau de conservació molt elevat; o un exemplar complet de dinosaure.

Gran part de totes estes peces es trobaven ocultes mitjançant la utilització de pedres de diferent tamany, forma i color, per a eludir els controles duaners, perquè totes les peces passaren per restes sense cap valor paleontològic. Només els ous de dinosaure podrien tindre un valor en el mercat negre de més de 150.000 euros.

Esta actuació de restitució de béns culturals ha tingut lloc a l'empara del Conveni bilateral de restitució de béns culturals i de la Convenció per a prohibir i impedir la importació, exportació i transferència de propietat de béns culturals, i també, del Conveni Unidroit sobre béns culturals robats o exportats il·legalment.

Hui dia, tota la mercaderia transportada en el contenidor des de l'Argentina (fòssils, minerals i especies CITES), es troba al Port de València a disposició de les Autoritats Argentines per a ser repatriada després de l'autorització de l'Autoritat Judicial competent.

L'operació, denominada ‘Corsari’, ha comptat amb la col·laboració internacional de la OMA i de la Interpol i, a escala nacional, de la Subdirecció General d'Operacions de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, la Brigada de Patrimoni Històric de la Unitat Central de Delinqüència Especialitzada i Violenta de la Policia Nacional, l'Equip d'Investigació del Contraban i Frau Fiscal i Duaner de l'Àrea Regional de Vigilància Duanera de València i el Grup de Robatoris i Patrimoni de la Direcció Superior de Policia de València, així com la Subdirecció General de Registres i Documentació del Patrimoni Històric del Ministeri de Cultura i Deporte i el Museu de Ciències Naturals de València.