Saltar al contingut principal

Interceptat en aigües pròximes al port esportiu de Calpe un iot carregat amb més de 4.300 quilos d'haixix

Operació conjunta d'Agència Tributària, Guàrdia Civil i Policia Nacional

  • Detingudes sis persones gràcies a la coordinació dels mitjans aeronavals i terrestres desplegats per Vigilància Duanera, Policia Nacional i Guàrdia Civil
  • Els traficants van anar sorpresos en plena nit pel patruller ‘Arao’ de l'Agència Tributària quan intentaven alijar en el port de la costa alacantina

24 de juliol de 2020.- Funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i agents de Policia Nacional i Guàrdia Civil, en el marc de l'operació conjunta ‘Sutge’, han evitat la introducció en territori nacional d'una partida de 4.380 quilos d'haixix. El carregament viatjava en un iot de bandera espanyola que va anar interceptat pel patruller ‘Arao’ de l'Agència Tributària juste quan els traficants ja es disposaven a alijar la droga en el port esportiu de Calpe (Alacant).

Fruit de la coordinació dels mitjans aeronavals i terrestres disposats pels tres cossos, la captura de la droga ha vingut acompanyada de la detenció de sis membres de l'organització, incloent els dos tripulants de l'embarcació i quatre persones més que esperaven en terra per a la descàrrega.

L'operació comença el mes de març passat, després d'unes investigacions preliminars de la Unitat Operativa de Vigilància Duanera d'Alacant en l'entorn de les instal·lacions nàutiques de la província, on els investigadors van detectar la presència d'una embarcació tipus iot, de bandera espanyola, de la qual tripulació va alçar sospites als investigadors.

Centrada la investigació i convertida embarcació i tripulants en objectiu, la coordinació de la informació a través del CITCO, el Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat, va permetre posar en comú les dades obtingudes fins aleshores, amb què posseïen les unitats de Guàrdia Civil i Policia Nacional, que al seu torn venien també analitzant a estes persones.

A partir d'este moment, el control i vigilància dels objectius és permanent en els diferents ports que freqüentaven els tripulants amb el seu iot de recree.

Abordatge i detencions

Els fets es precipitaven l'última setmana en una de les eixides de port, ja que el comportament dels tripulants apuntava a què ja estaven llestos per a recollir el carregament en mar obert. S'activa aleshores l'operatiu, amb un ampli desplegue de mitjans aeronavals i terrestres per no perdre detall dels moviments i contactes del iot.

Donat el mal estat de la mar, durant dimarts a la nit a dimecres s'opta per mantindre a l'aguait, i en constant seguiment de l'objectiu, els mitjans prevists per l'Agència Tributària, el patruller ‘Arao’, l'helicòpter Argós II, amb base a Almería, i l'avió de Vigilància Duanera amb base en San Javier (Murcia).

Finalment, el Árao’ sorprén als tripulants del iot cap les quatre del matí de dimecres, quan s'encaminaven ja al port esportiu de Port Blanco, Calpe, duent a terme el seu abordatge per a impedir l'entrega de la droga a la resta de l'organització, que esperava en terra amb un furgó de grans dimensiones.

El iot va intentar desfer-se del patruller, però els seus esforços van resultar en va, van anar neutralitzats ràpidament per la tripulació de presa del Árao’, que en el propi assalte ja es van trobar amb la ingent quantitat de fardells d'arpillera que viatjaven a brode de l'embarcació contrabandista.

Mentres els funcionaris de Vigilància Duanera detenien als dos tripulants del iot, els quatre membres de l'organització criminal que esperaven amb el furgó, emprenien la fugida, ràpidament avortada amb la seua detenció gràcies al desplegue policial en terra disposat per Guàrdia Civil, Policia Nacional i Vigilància Duanera.

Neutralitzats els objectius i assegurat el carregament, el ‘Arao’ emprenia retorn a seu base a Alacant amb l'embarcació capturada i els seus dos tripulants detinguts, mentre que els quatre restants quedaven baixa custòdia de les unitats policials que van actuar en terra.

Seguidament, en la vesprada de dimecres una comissió del Jutjat d'Instrucció de guàrdia d'Alacant feia acte de presència a brode del iot intervingut, amb la presència també del seu patró, una de les persones detingudes, per a dur a terme el registre, comptabilitzant-se 134 fardells d'haixix amb un pes de 4.380 quilos. Simultàniament, es duia a terme en Calpe el registre d'un habitatge relacionada amb un dels detinguts del furgó. Els detinguts i les diligencies practicades quedaran a disposició del Jutjat d'Instrucció número 2 de Dénia, en funcions de guàrdia.

En les investigacions i en l'operatiu de detencions i registres han participat la Unitat Combinada de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària a Alacant, l'equip EDOA de Guàrdia Civil de la Comandància d'Alacant, el grup UDYCO de Policia Nacional també d'Alacant, i el Grup d'Estupefaents de Policia Nacional a Elx.

Filmació de l'operació (per a baixar els vídeos s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-H8CQu57xiU