Saltar al contingut principal

Macrocop al tràfic de drogues amb la intervenció de 35 tones d'haixix després d'un abordatge simultani a quatre velers de la mateixa organització

Operació Goleta-Gratil, conjunta Agència Tributària - Policia Nacional

  • Es tracta de la major operació realitzada fins la data a Espanya contra el tràfic d'haixix per via marítima
  • Detingudes nou persones de nacionalitat búlgara i russa després d'una operació marítima de cinc dies en diferents punts de l'oceà Atlàntic
  • La complexa operativa de l'organització, que modificava sovint el nom i pavelló dels velers, ha requerit actuacions en cinc països europeus per a aconseguir la identificació plena dels objectius
  • El dispositiu aeronaval ha implicat l'actuació de quatre patrullers, un helicòpter i un avió de Vigilància Duanera, i el BAM ‘Meteor’ de l'Armada, que se sumen a la investigació desenvolupada durant mesos per efectius de l'Agència Tributària i Policia Nacional
  • Amb caràcter previ, el març i juliol d'este any es van abordar d'altres dos velers de la mateixa organització amb uns altres 4.600 quilos d'haixix

30 de setembre de 2020.- L'Agència Tributària i la Policia Nacional, en el marc d'una investigació conjunta, han completat el major cop donat fins la data a Espanya al tràfic d'haixix per via marítima, amb la captura, a penes cinc dies, de quatre velers d'alta gamma pertanyents a la mateixa organització que portaven més de 30 tones d'haixix i la detenció de nou membres de l'organització, d'orígens búlgar i rus. L'operació completa actuacions anteriors i eleva la xifra global capturada a més de 35 tones.

L'operació marítima, de grans dimensiones i denominada ‘Goleta-Gratil’, s'ha desenvolupat entre els dies 24 i 28 de setembre en diversos escenaris marítims de l'oceà Atlàntic, comptant amb la participació de quatre patrullers, un helicòpter i un avió de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, i el BAM ‘Meteor’ de l'Armada, que se sumen a la investigació desenvolupada durant mesos per efectius de l'Agència Tributària i Policia Nacional.

L'origen de les actuacions

La investigació arranca l'octubre de 2019, quan investigadors de l'Àrea Regional de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària a Andalucía i de Policia Nacional van detectar una embarcació sospitosa de narcotràfic, el ‘Amaalta’, començant una investigació conjunta sobre esta i altres embarcacions. Esta organització hauria establit inicialment seu base d'operacions a les Illes Balears, des d'on pretenia preparar les embarcacions fora del possible control que normalment s'exercix per part de les Forces de Seguretat sobre les zones més actives o escalfes en les que actuen les organitzacions per a dur a terme este tipus d'activitats il·lícites.

Les actuacions conjuntes van anar judicializadas en el Jutjat Mixt NÚM. 5 del Puerto de Santa María, obrint-se posteriorment noves diligencies, en funció de l'avanç de les investigacions, en el Jutjat d'Instrucció NÚM. 3 de Manacor, Jutjat d'Instrucció NÚM. 3 d'Inca i el Jutjat d'Instrucció NÚM. 2 de Telde (Gran Canària).

Durant la investigació, durant els mesos següents es detecten més embarcacions sospitoses de la mateixa organització (‘Phase One’, ‘Hanna’, ‘Sweet Breeze’, ‘Eagle Ray’ i Carla), tots ells velers d'alta gamma.

El primer fruit de la investigació conjunta es produïx durant l'Estat d'Alarma, el 26 de març, quan el patruller ‘Paíño’ de Vigilància Duanera, amb base a Palma de Mallorca, aborda a 80 milles al sud de Mallorca el veler ‘Phase One’, de 17,2 metres d'eslora i bandera holandesa, amb 4.244 quilos d'haixix, en una actuació en alt mar d'alt risc degut a dos circumstàncies: primer les condicions de la mar i segon l'intent de sabotatge mitjançant un incendie per part de la tripulació que viatjava a brode, dos súbdits búlgars que van anar llocs a disposició del Jutjat Número 3 de Manacor que dirigia aquella investigació juntament amb la Fiscalia de Palma de Mallorca.

Posteriorment, el 14 juliol de 2020, es produïx la segona actuació contra l'organització, mitjançant la intervenció del ‘Hanna’, de 14,5 metres d'eslora i bandera del Regne Unit, al Golf de Cádiz, amb 360 quilos d'haixix a brode.

La macroperación marítima

Finalment, el setembre de 2020, l'organització desenvolupa un important desplegue de mitjans, en què posen a la mar simultàniament els quatre velers que estaven sent objecte de control pels investigadors de Vigilància Duanera i Policia Nacional: el ‘Sweet Breeze’, el ‘Eagle Ray’, el ‘Amaalta’ i la ‘Carla’.

A partir d'aquell moment s'activa un dispositiu de control marítim amb la finalitat de procedir a la seua intercepció, en què participen mitjans de Vigilància Duanera i de l'Armada espanyola, que es culmina amb èxit, confiscant els quatre velers, el que constituïx una important fita en la lluita contra el narcotràfic, ja que es tracta del major cop donat al tràfic d'haixix per via marítima.

El ‘Sweet Breeze’, de bandera del Regne Unit i 21,99 metres d'eslora, és abordat pel patruller ‘Sacre’ de Vigilància Duanera, amb base a Las Palmas, el 24 de setembre, al sud-est de Fuerteventura i en aigües internacionals, amb 10.700 quilos d'haixix.

El ‘Eagle Ray’, de bandera del Regne Unit i 18,6 metres d'eslora, és abordat per la patrullera ‘Àguila II’ de Vigilància Duanera, amb base a Algesires, el mateix 24 de setembre, en aigües internacionals pròximes a l'Estretisc de Gibraltar amb 9.300 quilos d'haixix.

El ‘Amaalta’, de bandera alemanya i 17,2 metres d'eslora, és abordat el 26 de setembre per una dotació de presa de Vigilància Duanera embarcada en el Vaixell d'Acció Marítima (BAM) ‘Meteor’ de l'Armada Espanyola enfront de les costes de Mauritània, en aigües internacionals, amb una quantitat estimada de 4.500 quilos d'haixix.

En este cas l'operativa va resultar especialment complexa, atès que el veler presentava una important via d'aigua que va motivar que quedara sense govern a mercé d'unes condicions meteorològiques molt desfavorables després de l'actuació, i que ha portat finalment a l'enfonsament del veler en el retorn a port.

Finalment, la Carla, de bandera holandesa i 16,2 metres d'eslora, és abordat el 28 de setembre en aigües al sud-est de Fuerteventura pel patruller ‘Sacre’ de Vigilància Duanera, amb base a Las Palmas, amb una quantitat estimada de 6.000 quilos d'haixix.

Les embarcacions intervingudes, juntament amb la droga i els detinguts, han sigut llocs a disposició de les autoritats judicials competents.

La rellevància de l'organització

Estes actuacions policials suposen un gran cop a la que els investigadors consideren la major organització criminal dedicada al tràfic d'haixix per via marítima constada per delinqüents de països de l'Est, havent-se frustrat la introducció, en conjunt i incloent les captures prèvies de la primavera passada, de més de 34 tones d'haixix, així com la confiscació de sis velers valorats en més de 5 milions d'euros.

S'ha atacat així a la capacitat logística dels màxims responsables de les organitzacions criminals d'origen búlgars dedicades al transporte de substancies estupefaents en embarcacions d'esbargiment, evitant que noves rutes sorgisquen o apareguen aprofitant la pandèmia.

Al mateix temps, s'ha intervingut abundant material en els registres efectuats en els velers, que serà degudament analitzat per les forces actuants per a la detecció de noves proves i indicis de la conducta criminal. La investigació seguix oberta en estos moments, intentant localitzar i identificar nous integrants de l'organització criminal, no es descarten noves detencions.

La coordinació internacional

La complexa operativa de l'organització, que modificava sovint el nom i pavelló dels velers, ha requerit actuacions en cinc països europeus per a aconseguir la identificació plena dels objectius. Així, en el pla internacional, mitjançant la coordinació del Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), s'ha comptat amb la col·laboració de la National Criminal Agency (NCA) del Regne Unit, les autoritats holandeses, búlgares, gregues i italianes, el Maritime Analysis and Operation Centre – Narcotics (MAOC-N) i Europol.

L'intercanvi d'informació amb organismes internacionals com Europol i MAOC-N, permet un major coneixement i seguiment dels grups criminals transnacionals que, de manera itinerant, utilitzen el territori nacional i la seua extensa costa per a intentar dur a terme els seus fins il·lícits.

En el cas de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, estes actuacions s'emmarquen en el pla d'intensificació de les actuacions d'investigació de l'Agència Tributària, i en concret, ha sigut coordinat a través de les Oficines d'Intel·ligència Marítima per la Subdirecció General d'Operacions, mitjançant l'operació ‘Nautilus’, propòsit principal del qual és determinar les relacions entre individus i embarcacions sospitoses de dedicar-se a activitats il·lícites.

Al seu torn, en el marc d'aquesta emergència sanitària provocada per la COVID-19, per part de la Policia Nacional s'han establit una sèrie de mesures preventives per a combatre el narcotràfic en l'actual situació, ja que el tràfic de drogues a gran escala continuava amb la seua activitat habitual e, inclusivament, en alguns casos s'ha vist incrementada aprofitant l'especial situació i les restriccions sanitàries existents.

En l'operació en el seu conjunt han participat, per part de l'Agència Tributària, la Subdirecció General d'Operacions de Vigilància Duanera, la xàrcia d'Oficines d'Intel·ligència Marítima de V.A. i les Àrees Regionals de V.A. d'Andalucía, les Canarias i les Balears. Per part de Policia Nacional han participat la Secció IV BCE-UDYCO Central, BCE-Grup 50, BCE-GRECO Cádiz, Secció OCT BCCO-UDYCO Central, UDYCO Mallorca, UDYCO Las Palmas i GRECO Málaga.

Imatges de l'operatiu (per a baixar els vídeos i les fotografies s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-LoqFkRI4GI