Saltar al contingut principal

Desarticulada una organització criminal dedicada al tràfic internacional de cocaïna a gran escala

Operació conjunta entre Agència Tributària, Policia Nacional i Guàrdia Civil

  • Dotze persones han sigut detingudes durant una operació que s'ha dut a terme després de més d'un any d'investigació, als qui se'ls ha intervingut un total de 2.065 quilos de cocaïna
  • El grup desarticulat havia creat una xàrcia de narcotraficants que simulaven un teixit empresarial legal per a introduir notòries quantitats de substancies estupefaents a Espanya
  • Les actuacions s'han dut a terme a les províncies de Cádiz, Cuenca, Madrid, Málaga, Murcia, Sevilla, Tarragona i València

18 de gener de 2021.- Funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i Agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil han desarticulat una organització criminal presumptament dedicada al tràfic internacional de cocaïna a gran escala, als qui se'ls ha capturat un total de 2.065 quilos d'este estupefaent. Dotze persones han sigut detingudes durant una operació que s'ha dut a terme després de més d'un any d'investigació, acusades d'haver creat una xàrcia de narcotraficants que simulaven un teixit empresarial legal per a introduir notòries quantitats de cocaïna a Espanya. Les actuacions policials s'han dut a terme a les províncies de Cádiz, Cuenca, Madrid, Málaga, Murcia, Sevilla, Tarragona i València.

Les investigacions sobre un nucli d'individus assentats a les províncies de Murcia i Sevilla es van iniciar a principis de l'any 2020, donant lloc a la identificació d'una organització criminal de la qual finalitat era crear un teixit empresarial d'aparença legal, important carbó vegetal entre Amèrica del Sud i Europa per poder introduir, sense ser detectats, grans quantitats de cocaïna a Espanya a través dels principals ports espanyols.

Amb aquell objectiu, l'organització va començar la seua activitat a través del Port de Barcelona, arribant a introduir desenes de contenidors del referit carbó, amb la finalitat de crear una aparença d'activitat legítima i preparar un envie posterior de cocaïna oculta en el carbó. Una vegada que els contenidors arribaven a Barcelona, eren traslladats a una nau que l'organització havia llogat a Tarragona, en què es tenia previst extraure la droga quan finalment es realitzara el primer envie. Després de diversos mesos, com a conseqüència de problemes de logística amb el carbó emmagatzemat i per les limitacions derivades de la pandèmia del coronavirus, els investigats es van veure obligats a tancar esta via d'entrada, havent de generar tota la infraestructura i logística novament al Port d'Algesires des de mitjan abril.

Des del Brasil i el Paraguai es gestionava la importació de la cocaïna

Durant els següents mesos es va poder identificar plenament a tots els components de l'estructura criminal, estant liderada per dos famílies principals membres dels quals es trobaven al Brasil i el Paraguai, des d'on van gestar tota l'operativa de la importació de la cocaïna. El següent escaló estava conformat per individus que creaven empreses amb la intenció de simular un trànsit de mercaderia legal amb productes com carbó, arròs, melassa o productes sanitaris, molt demandats en l'actual crisi sanitària. Estos últims es trobaven establits a Sevilla i operaven a les localitats de Marbella, Algesires, Cádiz i la pròpia capital andalusa. Els líders de l'organització incloïen testaferros en totes les empreses a fi d'ocultar la veritable identitat dels mateixos i obtindre abundants beneficis després de la introducció de la mercaderia.

El nexe d'unió entre la cúspide de l'organització i la branca empresarial es va consolidar a València amb una experta en emblanquine de capitals que canalitzava els diners de l'organització per a capitalitzar l'operació de narcotràfic, diversificant els seus mètodes d'actuació i ocultació amb l'ús de criptomonedas. Esta persona era garantia d'èxit, doncs moltes màfies de països de l'est d'Europa i d'Amèrica del Sud recorrien als seus servicis degut a la facilitat d'ocultar els diners originat amb el tràfic de drogues, armes o la intenta persones, i donar-li eixida per a seguir finançant el crim organitzat al nivell més alt.

Degut a l'alta especialització de l'organització, va anar necessària la intervenció de més de cent línies telefòniques per part dels investigadors, així com nombroses vigilàncies i seguiments per nombroses províncies espanyoles. També va anar necessari l'anàlisi de gairebé 200 contenidors importats des dels ports del Brasil i el Paraguai fins Espanya.

40 tones de carbó van servir per a ocultar la droga

Després d'una anàlisi exhaustiva, es va procedir a l'obertura d'un dels contenidors que l'organització havia importat des del Paraguai fins el Port d'Algesires, trobant-se en el seu interior un total de 63 fardells que transportaven 2.065 quilos de cocaïna, els quals es trobaven ocults entre 40 tones de carbó, amb la clara intenció de dificultar la seua localització.

Finalment, es van dur a terme un total de 16 registres en domicilis, despatxos professionals i establiments, procedint a la detenció de dotze persones i a la investigació d'unes altres tres, havent-se emés, a més, ordes internacionals de detenció per als ara imputats, i que es troben pendents de respondre davant l'autoritat judicial competent. 

Filmació de l'operatiu (per a baixar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-sjc0XHEulz