Saltar al contingut principal

Desarticulada una organització criminal responsable de defraudar prop de 3,5 milions d'euros a la Hisenda de la UE en drets "antidúmping"

Operació de l'Agència Tributària i la Guàrdia Civil

  • Fiscalia Europea va iniciar un procediment penal per elusió d'estos drets sobre mercaderia procedent de la Xina, concretament fulls d'alumini

  • Els drets ‘antidúmping’ són aranzels que protegixen la indústria de la Unió Europea de pràctiques deslleials i abusives, aplicables a mercaderies procedents de tercers països

  • El volum d'importacions afectat és tan elevat que, en relació amb tot el paper d'alumini que té entrada a la Unió Europea procedent d'Unió dels Emirats Àrabs, suposen al voltant del 84% del total

  • Les principals actuacions d'esta investigació s'han dut a terme a València, en les que cinc persones han sigut detingudes i quatre investigades en els set registres practicats en domicilis i sedes socials, amb la intervenció de prop de dos milions d'euros en efectiu i obres d'art de gran valor

19 de desembre de 2024.-  L'Agència Tributària i la Guàrdia Civil, amb el suport de Europol, han dut a terme una investigació en el marc d'un procediment de Fiscalia Europea, de la qual principal finalitat ha sigut la desarticulació d'una organització criminal que vindria eludint el pagament de drets "antidúmping" des de finals de 2020.

L'operació policial, denominada ‘Bauxita’, es va iniciar per un encarregue directe de la Fiscalia Europea a la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil. Els fets van anar inicialment detectats i reportats per l'Oficina Europea de Lluita contra el Frau (OLAF), al que es va sumar una investigació prèvia de l'Oficina Nacional de Duanes i Impostos Especials de l'Agència Estatal de l'Administració Tributària (AEAT) i una denuncia d'una empresa del sector davant la pròpia Agència Tributària, el que va propiciar que l'AEAT realitzara una primera quantificació del frau en uns 3,3 milions d'euros durant els exercicis fiscals del 2021 al 2024.

Què és l'"antidúmping"?

Els drets "antidúmping" són aranzels addicionals que s'establixen per la UE amb la finalitat de protegir la indústria de la Unió Europea de pràctiques deslleials i abusives, aplicables a mercaderies procedents de determinats països. En esta ocasió, la mercaderia, fulls d'alumini, procedia concretament de la Xina, país per al qual es van establir, a més dels aranzels aplicables amb caràcter general, una sèrie de drets "antidúmping" a la importació d'esta mercaderia.

De manera paral·lela, davant l'establiment d'estos gravàmens en les importacions, els investigats haurien implementat pràctiques o operatives delictives encaminades a sortejar el pagament dels drets "antidúmping". En este sentit, el "modus operandi "utilitzat per l'organització per a perfeccionar el frau consistia en declarar com país d'origen de la mercaderia un altre diferent de la Xina que no estiguera subjecte a este tipus d'aranzels, en este cas Unió dels Emirats Àrabs.

Estructura i funcionament de l'organització criminal

Esta organització utilitzava un entramat societari controlat íntegrament per les persones investigades i constat, fonamentalment, per mercantils espanyoles i de Dubayy, amb les que importaven a Espanya fulls d'alumini, subjectes als esmentats aranzels, declarant Unió dels Emirats Àrabs com país d'origen, però sent la Xina el país d'origen real on es fabricaven i des d'on s'exportaven les bobines de paper d'alumini. Amb la finalitat d'ocultar el seu origen real a la Xina, les mercaderies eren transportades inicialment a Unió dels Emirats Àrabs, on es modificava la documentació amb caràcter previ a seu envie a Espanya.

Les societats de Dubayy, inclús no tenint capacitat real de producció, aconseguien de la Cambra de Comerç d'Emirats les certificacions i autoritzacions necessàries per a simular que l'origen de la mercaderia era Dubayy, eliminant així qualsevol rastre que indicara la seua procedència xinesa. En alguna ocasió, s'afegia una altra baula en la cadena de transporte, motiu pel qual s'ha detectat la implicació d'una societat portuguesa.

Per part seua, les empreses espanyoles implicades en el frau estan situades en la seua majoria a la província de València, on residix el nucli principal de l'organització. Els investigats van modificar al llarg dels anys l'estructura societària instrumental per a aconseguir un major grau d'opacitat de les presumptes importacions irregulars.

El volum d'importacions afectat és tan elevat que, en relació amb tot el paper d'alumini que té entrada a la UE procedent d'Unió dels Emirats Àrabs, suposen al voltant del 84% del total.

Actuacions i resultats

El 12 de desembre de 2024, amb autorització del Jutjat Central d'Instrucció nº3 de l'Audiència Nacional (Jutjat de Garanties en este Procediment de Fiscalia Europea), es van realitzar diferents diligencies a la província de València desenvolupades per membres de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil, personal de l'AEAT i Europol, que va desplaçar una oficina mòbil i un expert nacional a Espanya.

Durant les entrades i registres es va intervindre un gran volum de documentació, nombrosos dispositius informàtics, un total d'1.950.000 euros en efectiu, dos vehicles d'alta gamma i tres obres d'art d'alt valor preu del qual preliminarment estimat ascendiria a uns 500.000 euros. Al mateix temps, s'han bloquejat una gran quantitat de béns mobles i immobles propietat de les persones físiques i jurídiques investigades. Els detinguts van anar presentats davant els Fiscals Delegats Europeus.

Filmació de l'operatiu (per a baixar dels vídeos s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-3N5m5nYogB