Saltar al contingut principal

L'Agència Tributària posa en marxa una operació en huit CA contra el frau fiscal en el sector de la compravenda de palets

Operació "Comboi"

  • Més de 300 funcionaris de l'Agència s'han personat en 62 locals després de descobrir un entramat de vendes fraudulentes amb factures falses i operacions simulades

  • L'operació ha suposat l'inici d'actuacions inspectores en relació amb 48 societats i 21 persones físiques vinculades

  • Les actuacions tenen com origen investigacions prèvies que han permés conéixer els mecanismes de defraudació utilitzats per determinats contribuents                             

10 de juliol de 2024.- L'Agència Tributària ha iniciat durant el dia de hui una operació coordinada en huit comunitats autònomes contra el frau fiscal en el sector de la compravenda de palets de fusta. L'operació, denominada ‘Comboi’, comporta l'inici de comprovacions inspectores a 48 societats i 21 persones físiques vinculades (socis, administradors i persones de l'entorn familiar), mitjançant la personació de més de 300 funcionaris de l'Agència en 62 locals.

El dispositiu desplegat assolix a locals situats a Andalucía (14), Aragón (1), Castella-la Manxa (8), Castilla y León (1), Catalunya (5), Galícia (1), Madrid (20), i Comunitat Valenciana (12).

L'operació ‘Comboi’ ha sigut coordinada pel Departament d'Inspecció de l'Agència Tributària, comptant amb la participació de més de 230 funcionaris de l'Àrea d'Inspecció, incloent personal de les Unitats d'Auditoria Informàtica, i més de 80 funcionaris del Servici de Vigilància Duanera, així com amb el suport d'agents policials.

Els palets són un material logístic molt demandat per a l'activitat industrial i comercial; tanmateix, en anys recents es va produir una escassetat d'este material, originant problemes de subministrament a nivell mundial. Això va provocar una pujada dels preus que va suposar un incentiu per a cometre frau fiscal, amb estructures que s'han mantingut fins i tot malgrat la recent baixada en el preu dels palets.

Igual que va succeir en algun altre país europeu, l'Agència va detectar a Espanya l'existència d'elaborades trames de defraudació en el sector de la compravenda de palets, el que va portar a fixar este sector com a objectiu d'aquesta operació.

Formes ocultes de proveïment de mercaderia

En investigacions prèvies, l'Àrea d'Inspecció de l'Agència Tributària va detectar l'existència de vendes no declarades per determinats contribuents comercialitzadors de palets.

L'avanç d'estes investigacions va suposar el descobriment d'un entramat de vendes fraudulentes amb operacions entre diverses societats al llarg del territori nacional, i va permetre conéixer les formes ocultes de proveïment de mercaderia.

Per això, aquesta operació centra la seua atenció no només en aquells operadors que compren la mercaderia ‘en negre’ i utilitzen factures falses per a justificar estes adquisicions, sinó també en aquells operadors que realitzen vendes sense declarar i que prèviament s'han proveït de palets de forma oculta.

Signes externs de riquesa

Dins del conjunt de societats seleccionades com a objectiu d'aquesta operació s'ha realitzat, també, un estudi dels socis que puguen presentar signes externs de riquesa no justificats per les activitats declarades. Açò podria deure's a un aflorament de vendes ocultes de l'entitat que s'estigueren materialitzant en increments patrimonials en els socis.

Les personacions, ferramenta de lluita contra el frau fiscal

Mitjançant les personacions efectuades en els locals seleccionats, l'Agència ha pogut accedir a informació de vital importància per a la realització de la tasca inspectora (documentació i informació comptable o auxiliar real existent, inclosos els sistemes informàtics de processament de la informació).

Les inspecciones, que se seguiran desenvolupant en els propers mesos a partir d'esta obtenció de proves inicial, permetran analitzar la documentació obtinguda amb la finalitat de regularitzar tots els incompliments detectats.

Les Directrius del Pla de Control de l'AEAT per a 2024 recalquen en la necessitat de mantindre la presència en aquells sectors i models de negoci en els que s'aprecie alt risc d'existència d'economia submergida, amb especial atenció en l'ús intensiu d'efectiu. Destaquen estes Directrius que també es duran a terme actuacions de control d'aquells contribuents que declaren una evolució irregular o anòmala de l'import de les seues existències que siga inconseqüent amb la seua activitat declarada, i indicie de la possible existència de vendes ocultes.

Les macrooperacions sectorials

Amb l'operació ‘Comboi’ són ja 24 les macrooperacions sectorials coordinades desplegades per l'Agència en alguna cosa més d'una dècada. Estes actuacions, a més de facilitar la detecció i regularització del frau fiscal, permeten transmetre un missatge dissuasori als col·lectius involucrats en estes pràctiques, que tenen impacte en les arques públiques i distorsionen greument la competència en el propi sector afectat.