Saltar al contingut principal

Desarticulada una organització criminal dedicada al tràfic internacional de residus perillosos a països africans des de la illa de Gran Canària

Operació conjunta de l'Agència Tributària i Guàrdia Civil

  • L'organització va obtindre beneficis econòmics de més d'un milió i mig d'euros al traslladar al continent africà 5.000 tones de residus perillosos

  • L'operació ‘Fortuna’ s'ha saldat amb 43 integrants de l'organització criminal detinguts

3 de gener de 2023.- Vigilància Duanera de l'Agència Tributària a Las Palmas i el Seprona de la Comandància de Guàrdia Civil de Las Palmas, en el marc de l'operació conjunta ‘Fortuna’, han desarticulat una organització criminal dedicada al tràfic internacional de residus perillosos a països africans des de Gran Canària.

Durant el mes de novembre i principis de desembre es va investigar a 43 integrants d'una organització criminal per presumptes delictes contra el medi ambient, falsificació documental i pertinença a organització criminal que en els dos últims anys havien aconseguit traslladar des de la illa de Gran Canària a l'Àfrica més de 5.000 tones de residus perillosos d'aparells elèctrics, obtenint beneficis econòmics que superen el milió i mig d'euros.

En l'inici de la investigació es van detectar cinc instal·lacions clandestines dedicades a la gestió il·lícita de residus al llarg de la illa de Gran Canària, en les quals es recollien, emmagatzemaven, manipulaven i carregaven residus perillosos d'aparells elèctrics (RAEE´s) per a ser traslladats a països africans, principalment Mauritània, Nigèria, Ghana i el Senegal, des del port de La Luz de la capital grancanària.

Per això, els investigadors de Las Palmas van realitzar inspecciones i registres que van portar a intervindre i immobilitzar en origen més de 300 tones d'estos residus i 14 contenidors que es trobaven disposats per al trasllat.

Modus operandi

L'organització criminal sostreia els residus del curs legal de gestió, per a la qual cosa comptaven amb una suposada empresa gestora que falsificava documents sobre la procedència i gestió. Estos residus, que estan catalogats com perillosos, al final de la seua vida útil han de ser lliurats a un gestor autoritzat per a la seua correcta descontaminació, ja que este tipus de residus compten amb components que contenen mercuri, plome, cadmi, arsènic, llumí i gasos que esgoten la capa d'ozonitze i afecten a l'escalfament global.

En les instal·lacions clandestines ja clausurades es venien als responsables del trasllat els residus, que eren enviats a països africans fent-los passar per articles de segona mà.

En el curs de la investigació es va detectar que l'enviament d'un total de 331 contenidors, remesos de manera il·lícita en els últims dos anys al continent africà, havia sigut gestionat i organitzat per les mateixes persones que proporcionaven la documentació falsa necessària per a fer passar els residus per articles que havien sigut sotmesos a un procés de descontaminació i reutilització.

De la mateixa manera, es falsificava la procedència dels residus, ometent que eixien de les instal·lacions clandestines, per a la qual cosa es falsejaven els documents d'identificació de residus (DI), atribuint la procedència a servicis tècnics i plantes de reciclatge. Dins de l'organització criminal es trobaven empreses de residus i servicis tècnics que certificaven la mercaderia. Les diligencies, juntament amb els detinguts, es troben a disposició de la Fiscalia Provincial Coordinadora de Medi Ambient de Las Palmas.

Filmació de l'operatiu (per a baixar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-bK0HFA2g91