Salta al contingut principal

Desarticulada una organització criminal a Andalucía dedicada al tràfic internacional d'estupefaents amb 14 detinguts

Operació conjunta de l'Agència Tributària i la Guàrdia Civil, amb la col·laboració de Europol

  • Intervinguts un total de 3.600 quilos d'haixix, més d'un milió i mig d'euros en efectiu, tres armes de foc, vehicles d'alta gamma i nombrosa documentació utilitzada per donar cobertura legal al transport de la droga

  • S'ha decretat l'ingrés a la presó de dotze membres de l'organització per delictes contra la salut pública per tràfic d'estupefaents, pertinença a organització criminal i blanqueig de capitals

  • La xarxa criminal adquiria l'estupefaent a Huelva i comptava amb una ‘guarderia’ a Málaga des de la qual transportava la mercaderia a Sevilla per a la seva posterior distribució a diversos països europeus

15 de març de 2023.- Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i la Guàrdia Civil, en una investigació conjunta, amb la col·laboració de Europol, han detingut a 14 membres d'una organització criminal que transportava grans quantitats d'haixix des d'Espanya a diversos països de la Unió Europea.

L'operació policial es va iniciar el setembre de l'any 2021 quan agents de la Unitat Operativa de Vigilància Duanera de Sevilla i de l'Equip de Delinqüència Organitzada i Antidroga de la Guàrdia Civil de Sevilla, van detectar a un grup d'individus que s'estarien dedicant al tràfic de drogues en l'àmbit internacional, tenint com epicentre de l'activitat delictiva la localitat d'Écija (Sevilla).

Amb l'avenç de les investigacions els agents van poder comprovar com existia una altra branca de l'organització establerta a la província de Málaga. Aquesta era l'encarregada de l'adquisició de la substància estupefaent a la localitat d'Ayamonte (Huelva), la seva ‘guarderia’ a Málaga i posterior transport fins a Écija (Sevilla), on es faria càrrec dels estupefaents la branca localitzada a Sevilla, per a la seva preparació i posterior transport a diversos països europeus.

Així, el mes de febrer de 2022 es va poder interceptar a la província de Granada un primer camió amb destinació França que portava oculta entre la seva càrrega legal 950 quilos d'haixix.

Una vegada produïda aquesta captura els membres de l'organització van extremar les mesures de seguretat, modificant el seu ‘modus operandi ’habitual.

Posteriorment, l'octubre d'aquell mateix any, es va dur a terme una altra captura de 1.000 quilos d'haixix que viatjaven ocults en la càrrega d'un altre camió interceptat en La Carolina (Jaén).

Arribats a aquest punt, i després d'una parada de la branca sevillana a causa de les dues captures anteriors, la investigació es va centrar a la branca de Málaga. Els agents van aconseguir intervenir el mes de gener de 2023 dues furgonetes carregades d'haixix, una d'elles amb uns 600 quilos interceptat en la carretera A-92 a l'altura de Puebla de Cazalla (Sevilla), i l'altra amb poc més de 900 quilos a la localitat de Pizarra (Málaga).

Registres i efectes intervinguts

Una vegada identificats tots els membres de l'organització, el passat 21 de febrer es va dur a terme l'explotació de l'operació, amb la pràctica de 16 registres domiciliaris autoritzats pel Jutjat de Primera Instància i Instrucció nombre de 2 d'Écija (Sevilla).

Fruit dels registres practicats es va intervenir més d'un milió i mig d'euros en efectiu. Part d'aquests diners, 1.085.000 euros, apareixen amagats en un vehicle que tenia llogat un dels capitostos de l'organització en la localitat sevillana d'Écija. Aquell mateix matí els agents van detenir a un membre de l'organització, quan circulava per les carreteres de Málaga. En el vehicle que circulava el detingut es va trobar un doble fons en interior del qual es van trobar 136.000 euros.

Igualment, els agents han intervingut tres armes de foc, dos d'elles llargues i una pistola amb silenciador i 14 vehicles, diversos d'ells d'alta gamma, així com nombrosa documentació de les empreses utilitzades per donar cobertura legal al transport de la droga.

Amb aquesta operació es dona per desarticulada aquesta organització criminal assentada a la zona d'Écija (Sevilla) i Málaga, amb la detenció de 14 dels seus integrants, a què se'ls imputen delictes contra la salut pública, pertinença a organització criminal i blanqueig de capitals. La jutgessa responsable de la instrucció de l'operació ha decretat l'ingrés a la presó de dotze dels seus membres.

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-qnelMe1d5a