Salta al contingut principal

Desarticulada una organització dedicada al preparo d'esdeveniments esportius amb tecnologia via satèl·lit

Operació de l'Agència Tributària, Policia Nacional, Europol i Interpol

  • Preparaven partits predeterminant resultats en diferents competicions i especialitats esportives, principalment fora d'Espanya

  • Comptaven amb un innovador sistema tecnològic a través del qual accedien al senyal en viu dels terrenys de joc de tot el món i aconseguien avançar-se al senyal que rebien les cases d'apostes, per poder estafar-les

  • Han estat detingudes 23 persones, entre elles el líder de l'organització i el ‘trader’ d'una important casa d'apostes, que s'encarregava de validar les apostes en línia realitzades per l'entramat criminal

15 de setembre de 2023.- Funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, en una operació conjunta amb Policia Nacional, Europol i Interpol, han desarticulat una organització dedicada al preparo d'esdeveniments esportius utilitzant tecnologia via satèl·lit. Els membres del grup preparaven partits predeterminant resultats en diferents competicions esportives, principalment fora d'Espanya. El grup comptava amb un innovador sistema tecnològic a través del qual accedia al senyal en viu dels terrenys de joc de tot el món i aconseguia avançar-se al senyal que rebien les cases d'apostes, per poder estafar-les.

Han estat detingudes 23 persones, entre elles el líder de l'organització, i el ‘trader’ d'una important casa d'apostes, que s'encarregava de validar les apostes en línia realitzades per l'entramat criminal.

L'operació es va iniciar l'any 2020 quan els agents van tenir coneixement d'una sèrie d'apostes esportives en línia de caràcter sospitós realitzades en esdeveniments esportius de tennis de taula internacional. Després d'analitzar les dades de què disposaven, els investigadors van aconseguir identificar un entramat criminal d'origen romanès i búlgar assentat en el territori nacional i que corrompia a esportistes, principalment de Romania i Bulgària.

Els membres de l'organització preparaven partits predeterminant resultats en diferents competicions i especialitats esportives, principalment celebrades fora del territori nacional. Una vegada recordat el resultat o qualsevol altra circumstància, realitzaven l'aposta via en línia de manera massiva des d'Espanya.

El grup obtenia beneficis econòmics de dues maneres. El principal responsable de l'organització havia corromput a diversos futbolistes de diferents equips de Romania, amb què gestionava els amaños de les trobades. A més, el líder del grup facilitava la informació dels amaños a tercers, amb la finalitat que utilitzessin informació privilegiada en el seu propi benefici. Aquest fet li permetia rebre informació de amaños orquestrats per unes altres organitzacions criminals dedicades a la comissió d'il·lícits de la mateixa naturalesa.

Innovador sistema tecnològic

L'organització criminal comptava amb un sistema tecnològic innovador i molt sofisticat, amb resultats contrastats tant a l'àmbit nacional com internacional, basat en la tecnologia via satèl·lit i en la captació de contingut ‘feed’ de la mateixa. D'aquesta manera, els membres del grup accedien al senyal en viu dels terrenys de joc de tot el món i aconseguien avançar-se al senyal que, del mateix esdeveniment, rebien les cases d'apostes, el que era aprofitat per l'organització criminal per realitzar apostes guanyadores amb la certesa d'estar avançant-se al senyal que arribava a les cases d'apostes i així estafar-les. També comptaven amb uns altres sistemes, força menys sofisticats però que els generaven abundants beneficis, ja que els permetien avançar-se al senyal que rebien les cases d'apostes i així apostar sobre assegurança.

Aquest modus operandi s'utilitzava principalment en lligues asiàtiques i sud-americanes de futbol, UEFA Nations League, Bundeslliga, Mundial de futbol de Qatar 2022 i tornejos de tennis ATP e ITF.

L'organització utilitzava identitats de terceres persones per no aixecar sospites entre les cases d'apostes ja que, encara que els premis obtinguts eren molt elevats, es cobraven aparentment per diferents persones.

En connivència amb un ‘trader’ d'una important casa d'apostes

Entre les persones detingudes es trobava un ‘trader’ d'una important casa d'apostes, que, en connivència amb els líders de l'organització, s'encarregava de validar les apostes en línia realitzades per l'entramat criminal.

L'organització mantenia contactes directes i permanents amb grups delictius internacionals, per la qual cosa s'ha comptat amb el suport d'especialistes de Europol i Interpol. Membres d'ambdues organitzacions policials es van desplaçar a Espanya per a l'explotació operativa. També es van activar altres mesures de cooperació policial a través de l'Agregadoria de l'Interior d'Espanya a Bucarest (Romania), on es va remetre una ordre europea d'investigació, que es va convertir en peça clau per desentranyar el complex entramat criminal creat per aconseguir preparar competicions esportives a Romania.

Fruit d'aquesta investigació han estat detingudes 23 persones, 22 d'elles en diferents províncies espanyoles, de les quals tres han ingressat a la presó. A més, es va emetre una Ordre Internacional de Detenció per a la detenció del principal responsable de la banda criminal que va ser extradit a Espanya e va ingressar a la presó.

A més, es van dur a terme quatre registres domiciliaris en els que s'ha intervingut nombrós material informàtic, uns 80 telèfons mòbils, dues antenes parabòliques de grans dimensions juntament amb els receptors de senyal, un vehicle d'alta gamma, 5.000 euros en efectiu, 13.000 euros en bitllets falsificats, nombroses targetes de crèdit i de dèbit, documentació de terceres persones i més de 200 targetes SIM prepagament; a més s'han bloquejat 47 comptes bancaris i 28 passarel·les de pagament.

La investigació continua oberta per a la localització i posada a disposició judicial d'uns altres membres de l'organització criminal, així com per identificar als diferents esportistes participants en els amaños esportius.

Filmació de l'operatiu  (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-VKy2UQZkpk