Salta al contingut principal

Detingudes 64 persones que adquirien documents falsos a l'estranger a través de xarxes socials

Operació conjunta de l'Agència Tributària i la Policia Nacional

  • S'han interceptat 136 documents, entre ells permisos de conduir, passaports o documents d'identitat en els que constaven nacionalitats de diferents països europeus
  • Els arrestats es posaven en contacte amb els falsificadors a través de xarxes socials i missatgeria instantània fixant un preu d'entre 1.000 i 3.000 euros per document i data d'enviament a Espanya

18 de maig de 2023.- Funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, en una operació conjunta amb agents de la Policia Nacional, han detingut a 64 persones i han interceptat 136 documents falsos amb un alt nivell de professionalització.

Els documents eren permisos de conduir, passaports o documents d'identitat, tots amb nacionalitat europea per poder circular per territori Schengen sense dificultat.

Hi ha 64 detinguts per tot Espanya. Els potencials clientes es posaven en contacte amb els falsificadors a través de xarxes socials i missatgeria instantània fixant un preu entre 1.000 i 3.000 euros per document i data d'enviament a Espanya. Se'ls imputen delictes de contraban, falsedat documental i contra els drets dels ciutadans estrangers per afavoriment de la immigració irregular.

La investigació s'inicia pel Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, en el marc dels seus controls sobre enviaments de paqueteria procedents de l'estranger, que havien estat seleccionats mitjançant tècniques d'anàlisi de riscos.

Els funcionaris detecten enviaments amb documentació falsificada, per la qual cosa contacten amb el Punt Atenes de la Policia Nacional per verificar la falsificació dels documents interceptats.

Adquisició de documentació per xarxes socials

Els agents de la Policia Nacional van comprovar diferents tipus de documents. Entre les falsificacions es trobaven documents d'identitat, passaports i llicències de conduir amb diferents nacionalitats europees per poder circular per territori Schengen sense dificultat. En total es van detectar 136 documents amb un alt nivell de professionalització.

Durant la investigació, es va detectar que els ‘clientes’ es posaven en contacte amb els falsificadors estrangers a través de diverses xarxes socials i missatgeria instantània on fixaven un preu segons el document que sol·licitaven, ja que els passaports que comptaven amb segells de frontera suposaven major cost per entendre que aquests conferien una major credibilitat als mateixos en els passos fronterers. Per això el preu oscil·lava entre 1.000 i 3.000 euros. Pels mateixos canals concertaven també la data de l'enviament a Espanya dels passaports.

Han estat detingudes 64 persones: 24 a Madrid; 7 a Huelva; 7 a Barcelona; 5 a Granada; 4 a Alacant; 4 a Las Palmas; 2 a Santa Cruz de Tenerife; 2 a Cádiz; 2 a Melilla; 2 a León; 1 a Almería; 1 a Pontevedra; 1 a Córdoba; 1 a Lugo; i 1 a Jaén. Se'ls imputen els delictes de contraban, falsedat documental i contra els drets dels ciutadans estrangers per afavoriment de la immigració irregular.

Dins la Unitat Central Contra Xarxes d'Immigració Il·legal i Falsedats Documentals es troba el Punt Atenes que actua com ‘centre d'atenció telefònica ’per a la realització de consultes ràpides per part dels agents de la Policia Nacional o de qualsevol altra cooperació policial.