Salta al contingut principal

Interceptat un carguero amb 4.500 quilos de cocaïna a l'est de les Canarias i detinguts els seus 15 tripulants

Operació de l'Agència Tributària, Policia Nacional i Guàrdia Civil

  • En el moment de l'abordatge per part del vaixell ‘Fulmar’ de Vigilància Duanera es va poder observar que el carguero transportava com mercaderia declarada 200 tones de cafè, molt per sota de la capacitat real del vaixell

  • Les condicions de l'operatiu naval han resultat molt complicades a causa de la situació de la mar i les grans dimensions de l'embarcació, amb 100 metres d'eslora

20 de gener de 2023.- L'Agència Tributària, en col·laboració amb Policia Nacional i Guàrdia Civil, ha interceptat a 80 milles a l'est de les Canarias un carguero de nom ‘Blume’ i bandera del Togo amb més de 4.500 quilos de cocaïna. En l'operació s'ha detingut als 15 tripulants de l'embarcació. L'abordatge del vaixell, realitzat pel Vaixell d'Operacions Especials ‘Fulmar’ del Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària va resultar de gran complexitat, donat l'estat de la mar i les grans dimensions del carguero.

L'operació arrenca com a conseqüència de la col·laboració internacional en la que els investigadors del Servei de Vigilància Duanera, Policia Nacional i Guàrdia Civil, a partir de l'intercanvi d'informació produït entre el Centre d'Anàlisi i Operacions de l'Atlàntic (MAOC-N) i el Centre d'Intel·ligència Contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), van determinar la possible implicació d'una embarcació sospitosa de tràfic il·lícit d'estupefaents procedent d'Amèrica del Sud.

Com a conseqüència d'això, el Direcció Adjunta de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària va establir el dispositiu aeronaval i va enviar al seu vaixell ‘Fulmar’ per localitzar i, finalment, abordar el carguero a la matinada del dia 18.

En el moment de l'abordatge es va poder observar que el carguero transportava com mercaderia declarada unes 200 tones de cafè, molt per sota de la capacitat real de càrrega del vaixell, la qual cosa va cridar l'atenció dels funcionaris encarregats de l'operatiu.

Posteriorment, en una inspecció de les zones comunes del carguero es va detectar la presència d'un número indeterminat de fardells dels habitualment utilitzats per al tràfic de cocaïna, per la qual cosa en aquell moment es va procedir a la detenció dels 15 tripulants de l'embarcació, dos ciutadans de nacionalitat albanesa i 13 de nacionalitat pakistanesa, així com a la intervenció del vaixell, que juntament amb els detinguts ha estat traslladat al port de Santa Cruz de Tenerife.

Dificultat de l'abordatge

Les condicions de l'abordatge han resultat molt complicades a causa de la situació de la mar i les grans dimensions del vaixell. Malgrat això, la ràpida actuació del ‘Fulmar’ i els seus tripulants ha impedit que es produís un eventual transbord dels estupefaents a unes altres embarcacions, el que hagués compromès la detecció de la partida.

Tant els detinguts, com l'embarcació, la droga i les diligències policials passaran a disposició del Jutjat Central d'Instrucció en funcions de Guàrdia de l'Audiència Nacional.

Aquesta operació, dirigida i coordinada per la Fiscalia Antidroga de l'Audiència Nacional, se suma a les efectuades fins a la data en la denominada ‘Ruta Atlàntica’ de la cocaïna, coneguda per ser utilitzada per pesquers, mercants i cargueros que, procedents d'Amèrica del Sud, transborden les substàncies estupefaents a la meitat de l'Atlàntic per a la seva posterior introducció en el continent europeu.

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-fkDPfJ6hsu