Salta al contingut principal

Interceptats en aigües a l'oest de les illes Canàries dos velers carregats amb més de 1.100 quilos de cocaïna

Operació de l'Agència Tributària, Guàrdia Civil i Policia Nacional

  • Les dues embarcacions han estat abordades pel Vaixell d'Operacions Especials ‘Fulmar’ del Servei de Vigilància Duanera

8 de març de 2023.- L'Agència Tributària, en el marc d'una operació conjunta amb Guàrdia Civil i Policia Nacional, ha interceptat en aigües a l'oest de les illes Canàries un veler, de nom ‘My Love’ que portava una càrrega de cocaïna. Després de l'abordatge per part del Vaixell d'Operacions Especials ‘Fulmar’ del Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, s'ha procedit a la detenció dels dos tripulants, de nacionalitat espanyola.

La tripulació i el veler han estat traslladats fins al port de Tenerife per a la seva posada a disposició judicial. En el marc d'una altra investigació, s'ha abordat un segon veler, també amb estupefaent, de manera que la quantitat intervinguda en les dues veleres suma un total de més de 1.100 quilos de cocaïna

En el marc de les actuacions de vigilància i prevenció que es realitzan habitualment, i a través del sistema de comunicació internacional entre el MAOC-N i el CITCO es rep informació de la DEA dels EUA, amb la col·laboració de la NCA britànica que indicaria que un veler denominat ‘My Love’ podria trobar-se a prop de la posició del vaixell ‘Fulmar’. Com a conseqüència de l'anterior, el patruller del Servei Vigilància Duanera rep instruccions per adreçar-se en demanda cap a aquella embarcació, que és localitzada i abordada en la tard del 3 de març, a unes 350 milles de Santa Cruz de Tenerife.

En l'embarcació ‘My Love’ amb pavelló de Bèlgica, es podia observar a primera vista que transportava una quantitat indeterminada de fardells dels utilitzats habitualment per al transport de cocaïna. Després de comptar amb l'autorització de les autoritats belgues es procedeix a abordar el veler, a la confiscació de la cocaïna que portava l'embarcació i a la detenció dels seus dos tripulants, de nacionalitat espanyola. Aquesta operació ha estat dirigida i coordinada per la Fiscalia Antidroga de l'Audiència Nacional i el Jutjat Central d'Instrucció número 5 de l'Audiència Nacional.

Dificultats d'abordatge i remolc

Es dona la circumstància de què el Vaixell ‘Fulmar’ es trobava immers en un altre operatiu fruit del qual s'havia intervingut prèviament un primer veler que portava també cocaïna, i que estava essent remolcat amb destinació a les illes Canàries en el marc d'una investigació conjunta dels tres cossos policials, actuació que continua oberta.

Les condicions d'ambdós assalts han resultat molt complicades, degut, en el primer cas, a la situació de la mar, i en el segon, al hándicap de portar a remolc al primer veler intervingut, el que va fer que les maniobres resultessin molt més dificultoses.

Malgrat això, la ràpida actuació i experiència dels agents del SVA actuants va impedir que es produïssin incidents i va permetre l'èxit de l'operació en una de les escasses ocasions en què es duu a terme una doble intervenció en un mateix operatiu naval.

Tant els detinguts, com les embarcacions, la droga i les diligències policials passaran a disposició judicial. Aquestes operacions són dos més de les efectuades pels efectius dedicats a la repressió del narcotràfic en la denominada ‘Ruta Atlàntica’ de la cocaïna, coneguda per ser utilitzada per pesquers, mercants i, com en aquest cas, velers procedents d'Amèrica del Sud que pretenen la introducció de l'estupefaent en el continent europeu.

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-3Tya2bL0tu