Salta al contingut principal

Intervingudes 25 tones d'ametlles amb toxines molt perilloses

Operació conjunta de l'Agència Tributària i Guàrdia Civil

  • En l'operació han estat detingudes quatre persones per un delicte contra la Salut Publica
  • Les ametlles retirades presumiblement anaven destinades al consum humà amb un fong molt perillós i perjudicial per a la salut

20 de maig de 2023.- L'Agència Tributària i la Guàrdia Civil, en el marc de l'operació ‘Nuts’, han procedit a la intervenció de 25 tones d'ametlles amb toxines molt perilloses. En l'operació han estat detingudes quatre persones, tres ciutadans espanyols i un amb origen als Països Baixos, pels supòsits delictes de falsedat documental i contra la salut pública.

L'operació es va iniciar el mes de gener passat, arran de l'arribada a Espanya de 25 tones d'ametlles procedents d'Austràlia mitjançant un procés d'importació que suposadament complia amb la normativa.

Una vegada que les ametlles van arribar a la província d'Alacant, es va ser procedent per part de Sanitat Exterior de la Delegació de Govern d'Alacant a una anàlisi d'aquest fruit, donant com a resultat uns altíssims nivells d'aflatoxines (fongs molt tòxics i perjudicials per al consum humà).

Per tal motiu, a partir d'aquell moment se li va comunicar a l'importador d'aquestes ametlles que havien de ser destruïdes. Aquesta persona, amb domicili a Mallorca, es va comprometre a això i va sol·licitar autorització a Sanitat per al trasllat a Mallorca de la càrrega i la seva destrucció en una incineradora.

Una vegada que les ametlles van arribar a la localitat de Binissalem, els responsables del transport de la mercaderia per a la seva destrucció, van trencar el precinte sanitari del contenidor on eren transportades i la mercaderia es va dipositar en una nau industrial. A continuació, van procedir a canviar el tipus i mida dels envasos i van traslladar les ametlles a Alacant a causa de les comprovacions que estaven realitzant les autoritats.

Paral·lelament, en lloc de destruir les ametlles, van substituir la mercaderia per clofolles d'unes altres ametlles amb volum similar, obtenint de l'empresa encarregada de certificar la destrucció certificats de la totalitat de les 25 tones d'ametlles amb toxines. D'aquesta manera, amb falsedats materials i documentals, intentaven desviar a consum un producte altament perjudicial per a la salut.

Els investigadors, finalment, van aconseguir procedir a la immobilització de la mercaderia a Alacant i van detenir als quatre responsables de la importació, transport i destrucció de les ametlles.

L'operació ha estat duta a terme pel Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i el Servei de Protecció de la Naturalesa de la Guàrdia Civil.

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-KJGARXWPJB