Salta al contingut principal

Intervingut un contenidor procedent de Colòmbia amb 620 quilos de cocaïna barrejada amb sal

Operació de l'Agència Tributària contra el tràfic de drogues

  • La barreja de la droga amb sal per a animals no permetia la detecció de la droga amb els ‘narcotest’ habituals

  • El contenidor va arribar al port de Barcelona i es va entregar 15 dies després a Madrid, on van ser detingudes sis persones

  • També ha estat detingut a Barcelona l'administrador de l'empresa importadora

8 de febrer de 2024.- Funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, amb la col·laboració de les autoritats de Colòmbia, han intervingut a Madrid 620 quilos de cocaïna que viatjava barrejada amb sal per a animals en un contenidor que va desembarcar al port de Barcelona procedent de Colòmbia. En l'operació s'ha detingut a set persones, entre elles l'administrador de l'empresa importadora.

L'actuació va començar quan es va tenir coneixement de l'enviament al port de Barcelona d'un contenidor que podria portar cocaïna barrejada amb la càrrega, que consistia en sal mineral per a alimentació d'animals, i que no seria detectable pels reactius de camp utilitzats habitualment.

El passat 8 de gener, la Unitat Operativa de Vigilància Duanera de Barcelona va detectar un contenidor procedent de Colòmbia de la qual càrrega declarada consistia en 1.000 sacs de sal i que era importat per una empresa amb domicili a Sant Cugat del Vallès.

En aquell moment es va procedir a la inspecció de la càrrega i a l'extracció de mostres de diferents sacs per a la seva anàlisi pel Laboratori de Duanes de Barcelona, resultant que alguns d'ells contenien cocaïna. Els sacs amb la droga tenien una marca que els diferenciava de la resta. Així, es va procedir a una revisió minuciosa de tots els sacs, trobant un total de 34 sacs amb la mateixa marca. Tots ells contenien la cocaïna barrejada amb sal.

Per això, es va procedir a intervenir mitjançant manament judicial el telèfon de l'administrador de l'empresa importadora. Gràcies a aquestes escoltes telefòniques es va saber que la mercaderia anava a ser traslladada a un magatzem logístic a Madrid el dia 11 de gener amb la intenció de guardar-la uns dies a l'espera de posteriors indicacions de descàrrega.

La droga viatja a Madrid

Amb la finalitat d'identificar als integrants de l'organització criminal es va disposar un operatiu d'entrega vigilada de la mercaderia, que va sortir del port de Barcelona el dia 11 de gener de 2024 i es va descarregar en un magatzem logístic de la Zona Franca. Posteriorment, el 16 de gener, la mercaderia es va carregar en un altre camió que el va portar a un magatzem logístic a Valdemoro (Madrid).

Finalment, després de noves instruccions, el 22 de gener la mercaderia es va entregar en un magatzem de Torrejón de Ardoz, on va ser descarregada per tres persones que es trobaven en el magatzem. La descàrrega es va dur a terme sota la vigilància de funcionaris de la Brigada Mòbil Central de la Subdirecció General d'Operacions i de la Unitat Regional de Madrid del servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària.

Detinguts el ‘notari’ de l'entrega i l'importador

Després de la descàrrega, en els voltants del magatzem, es va detectar un turisme amb tres persones en el seu interior i es va poder comprovar com un dels sospitosos que es trobaven dins el magatzem anava sortint i mantenint reunions amb els ocupants de l'automòbil. En un moment determinat, un dels ocupants del cotxe va sortir del vehicle i va entrar també en el magatzem, emprenent el vehicle la marxa, moment en el que el dispositiu de Vigilància Duanera va intervenir i va detenir a les sis persones.

Els sis detinguts són d'origen colombià i equatorià. Un d'ells havia volat el 17 de gener des de Colòmbia, arribant a Espanya per l'aeroport de Barcelona. Aquesta persona, d'acord amb les investigacions, seria el ‘notari’, persona que en aquest tipus d'operacions supervisa l'entrega de la mercaderia als destinataris.

El 25 de gener funcionaris de la Unitat Operativa de Barcelona van ser procedents en San Cugat del Vallès al registre del domicili de l'administrador de la societat importadora, on va ser detingut. Els set detinguts han passat a disposició judicial i s'ha decretat l'ingrés a la presó de tres d'ells i llibertat amb càrrecs i sense passaport de la resta.

En la investigació han participat funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària de les delegacions de Catalunya, Castella-la Mancha i Madrid, i de la Brigada Mòbil Central de la Subdirecció General d'Operacions.

Les autoritats colombianes venen alertant en els últims anys de la utilització de sistemes cada vegada més sofisticats per part dels narcotraficants per barrejar cocaïna amb unes altres mercaderies, de manera que els reactius que utilitzen habitualment els cossos policials quan troben una partida de cocaïna no donin resultat positiu, dificultant així la troballa d'enviaments d'aquest estupefaent.

Vigilància Duanera: Presentació de denúncies per contraban i delictes relacionats 

Telèfon gratuït 900351378.

Adreça electrònica: denunciasvigilanciaaduanera@correo.aeat.es

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-2bh3UVZbab