Salta al contingut principal

L'Agència Tributària intervé vuit tones de cocaïna oculta en un contenidor al port d'Algesires

Operació contra el narcotràfic

  • Detingut l'individu que anava a rebre la mercaderia

  • El contenidor, procedent de Surinam, transportava un fals generador en interior del qual es trobava la droga

  • L'estructura metàl·lica que allotjava la cocaïna s'havia dissenyat per intentar superar el control de l'escàner

  • L'organització havia dissenyat una ruta per dificultar al màxim la detecció de la càrrega il·lícita, amb parada del contenidor a Algesires, arribada a Portugal i, des d'allà, tornada a Espanya per carretera

12 de febrer de 2024.- Funcionaris del Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària han confiscat 8.000 quilos de cocaïna que es trobava en un contenidor al port d'Algesires.

La captura, que se situa entre les majors dutes a terme a Espanya en els últims anys, ha estat possible malgrat l'innovador sistema d'ocultació que havia ideat l'organització criminal per intentar salvar la revisió de l'escàner, i de la complexa ruta dissenyada per al transport, amb origen al port de Paramaribo, a Surinam, parada a Algesires, destinació Portugal i posterior tornada a Espanya ja per carretera. En l'operació s'ha detingut a la persona que anava a rebre la mercaderia i dos individus més es troben en qualitat d'investigats.

La Subdirecció General d'Operacions del Departament de Duanes i Impostos Especials de l'Agència Tributària, en el desenvolupament de les seves actuacions de control i anàlisi de riscos, va ser la que va alertar de la possible contaminació del contenidor quan es trobava encara en ruta al port d'Algesires, de manera que es va disposar tot l'operatiu necessari per a l'obertura del contenidor dilluns 5 de febrer.

Un nou mètode d'ocultació

El ‘modus operandi ’empleat per intentar esquivar els controls duaners implicava utilitzar un port d'origen en aquest país del continent americà situat al costat de la Guaiana Francesa i ocultar els 8.000 quilos d'estupefaent dins una estructura metàl·lica dissenyada i construïda a mida per encaixar dins el contendor i intentar superar el control de l'escàner.

D'altra banda, la ruta planejada per a aquest contenidor pretenia dificultar al màxim la detecció. Des de Surinam va viatjar a Panamà, d'aquí a Algesires, i tenia previst continuar fins a Leixoes, a Portugal, punt des del qual anava a ser transportat per carretera novament a Espanya.

Per a la construcció de l'estructura metàl·lica, l'organització havia utilitzat un aliatge amb la que pretenia dissipar el senyal de l'escàner, de manera que la mercaderia declarada, aparentment un generador, fos l'única imatge que aparegués en la inspecció. És la primera ocasió en la que es detecta aquest mètode d'ocultació.

Malgrat això, en analitzar la imatge en l'escàner es va poder observar una gran quantitat de mercaderia perfectament apilada en palets, ocupant gairebé la totalitat de l'espai disponible. En aquell moment es va arribar a pensar que podria tractar-se simplement de mercaderia de comerç lícit que no havia estat declarada.

Immediatament, els funcionaris de Vigilància Duanera a Algesires van procedir a forçar la caixa metàl·lica, que no comptava amb mecanisme algun d'obertura i es trobava completament carregada amb nombrosos paquets de pastilles, fardells i borses.

En obrir el contenidor els efectius de Vigilància Duanera van observar que aquella suposada mercaderia perfectament carregada era, en realitat, un conjunt de palets carregats amb pastilles de substància estupefaent, resultant ser cocaïna de gran puresa i llançant un pes aproximat de 8.000 quilos repartits en més de 7.000 pastilles.

La investigació segueix oberta. Fins al moment tres persones romanen en qualitat d'investigats. Un d'ells, el responsable de la recepció a Espanya, ha estat detingut i dels altres dos individus un, que era el titular de l'empresa a la que anava destinada la mercaderia, es troba a la recerca per a la seva detenció.

Vigilància Duanera: Presentació de denúncies per contraban i delictes relacionats

Telèfon gratuït 900351378

Adreça electrònica: denunciasvigilanciaaduanera@correo.aeat.es

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-UKMLNGRu6S