Preguntes freqüents sobre el número de referència (Servei RENØ)
És un sistema d'autenticació per accedir als serveis de tramitació de Renda i Patrimoni.
El número de referència, juntament amb el NIF del contribuent, permet la identificació i autenticació per accedir als serveis de Renda.
S'obté amb el Servei RENØ disponible a Internet en el portal de l'Agència. (Renda 2017. Servei RENØ) Com a novetat a partir d'aquest any, si disposa de l'aplicació app de l'Agència Triburaria podrà obtenir-ho accedint a la mateixa.
El número de referència té vigència fins a l'inici de la campanya de renda següent, o fins que s'obtingui un nou, el qual invalida a l'anterior. És vàlid tant per a serveis de la campanya de Renda en curs com per a tots els de les campanyes anteriors a partir de l'exercici 2015.
El número de referència de la campanya de Renda 2016 va deixar d'estar vigent l'1 de març de 2018.
Servei accessible a través d'Internet pel qual l'Agència Tributària l'informa del seu número de referència; aquest número és la clau que permetrà, des del primer dia de la campanya (4 d'abril), tramitar l'esborrany o declaració o obtenir les dades fiscals.
Sense sortir de l'aplicació"RENØ" podrà accedir a “Renda WEB“, introduint el número de referència rebut.
Igual que en Renda 2016, en l'actual campanya Renda 2017 la referència no serà única ni vinculada a un expedient; s'entregarà una diferent cada vegada que se sol·liciti, amb un màxim de deu diàries.
Per tant, si l'ha perdut o oblidat pot sol·licitar una altra. L'obtenció d'una nova referència implicarà la revocació automàtica de l'última generada.
La vigència de la referència s'estendrà fins a l'inici de la campanya de Renda següent.
La regulació del número de referència es troba en la Resolució de 17 de novembre de 2011, de la Presidència de l'Agència Estatal d'Administració Tributària, per la qual s'aproven sistemes d'identificació i autenticació diferents de la signatura electrònica avanzada per relacionar-se electrònicament amb l'Agència Estatal d'Administració Tributària (BOE del 29).
Tots els contribuents, sense que sigui necessari haver tramitat la declaració o les dades fiscals amb anterioritat.
Com a excepció, no es permetrà l'obtenció del número de referència a través d'aquest servei al següent col·lectiu:
-
Als qui haguessin optat per sol·licitar la inhabilitació de l'obtenció de referència mitjançant casella. Aquesta opció es pot exercir a la mateixa seu electrònica si disposa de certificat electrònic o DNIe (ruta: “Seu Electrònica/Inici / Tots els tràmits / Impostos i taxes/Impost sobre la Renda de les Persones Físiques / IRPF. Esborrany de la declaració / Tràmits / Inhabilitar l'accés amb casella o referència al portal de serveis personalitzats de renda ”), o personant-se en les Delegacions i Administracions de l'Agència Tributària.
Sí poden utilitzar el servei RENØ:
-
Els hereus de contribuents morts, amb les mateixes dades que s'exigeixen als altres contribuents per obtenir les dades fiscals dels causants.
-
Els nous declarants o amb casella 450 de l'any anterior igual a zero. Aquests contribuents, al no poder identificar-se amb la casella de l'any anterior, hauran d'aportar els últims cinc dígits d'un compte bancari vinculat amb el sol·licitant.
-
També els contribuents que disposin de certificat electrònic reconegut o bé d'un sistema de signatura amb clau d'accés en un registre previ com usuari (Cl@ve PIN ), podran per a aquest exercici obtenir la referència a través del RENØ, sens perjudici que puguin accedir també a través d'aquests sistemes d'identificació electrònica als serveis disponibles a Internet o a les seves dades fiscals en la Seu electrònica de l'Agència Tributària.
Per a la campanya de Renda 2017 es posa a disposició dels contribuents una aplicació mòbil (app ), que una vegada descarregada permet accedir a la majoria dels serveis de Renda 2017.
Amb aquesta app podrà sol·licitar, incorporar i utilitzar referències d'un màxim de 20 usuaris. Una vegada seleccionat un usuari que ja es trobi incorporat en l'app, no serà necessari introduir el número de referència cada vegada que desitgi accedir a un servei de renda a través de l'app.
Les dades necessàries per a la seva obtenció i incorporació al dispositiu mòbil són els que es recullen en la següent pregunta.
Les dades obligatòries són:
-
DNI/NIE
-
Data de validesa DNI/NIE
-
Casella 450 declaració de Renda 2016
Si no disposa de data de validesa en el seu DNI/NIE o si disposa d'un DNI permanent haurà de marcar-ho en la casella corresponent i se li requerirà complimentar:
-
Últims cinc dígits d'un compte bancari vinculat amb el sol·licitant.
Si no disposa de la casella 450 de la de la declaració de la Renda de 2016 perquè no va fer la declaració d'IRPF 2016 o el valor d'aquesta va ser 0,00 ha de marcar-ho en la casella i se li requerirà complimentar:
-
Últims cinc dígits d'un compte bancari vinculat amb el sol·licitant.
Si el seu DNI/NIE comença per les lletres K, L, M, X, I, Z no haurà de marcar la data de validesa que se li mostrarà bloquejat, sinó els últims cinc dígits d'un compte bancari vinculat amb el sol·licitant.
En cas d'emplenar correctament els camps, la referència es mostra en una finestra emergent. Haurà de prendre nota d'aquella referència ja que no es remetrà missatge SMS.
La casella 450 és la “Base liquidable general sotmesa a gravamen” de la declaració de Renda 2016 i es localitza en l'apartat"Base liquidable general i base liquidable de l'estalvi". Les caselles estan ordenades, per la qual cosa la localització de la 450 és molt senzilla.
Pot obtenir la casella 450 per les següents vies:
-
A través del model de la pròpia declaració de renda 2016.
-
A través de les cartes de dades fiscals que es remetin pel servei de correus.
-
En les oficines de l'Agència Tributària, amb prèvia solicitud de cita.
L'Agència Tributària garanteix la confidencialitat de les dades amb els que tramita Renda WEB la seva declaració. A aquests efectes, s'ha dissenyat un sistema d'accés assegurança que presumeix la identitat del sol·licitant, en haver d'aportar una dada que només pot conèixer cada declarant (l'import de la casella 450 de la declaració de l'exercici anterior).
No obstant això, poden concórrer situacions (pèrdua o extraviament de documentació, sostracció, canvi d'assessor, divorci o separació, etc.) en les que el contribuent necessiti eliminar el risc de què terceres persones no autoritzades accedeixin a les seves dades fiscals coneixent l'import de la casella 450.
Per fer-ho, l'Agència Tributària ofereix un servei que permet inhabilitar l'accés amb casella a determinats serveis, en particular al servei RENØ.
Hi ha dues formes d'inhabilitar aquest accés al servei RENØ:
-
Si es disposa de certificat electrònic o DNIE es pot inhabilitar l'accés a aquest servei mitjançant casella, accedint a l'apartat"Inhabiliti la casella per obtenir el número de referència ", dins la columna “MÉS TRÀMITS” del portal de Renda 2017.
-
Si no es disposa de certificat electrònic o DNIE pot sol·licitar la inhabilitació de l'accés personant-se en les Administracions i Delegacions de l'Agència Tributària.
Des que la inhabilitació tingui lloc, no es podrà obtenir a través del Servei RENØ el número de referència de l'esborrany i/o les dades fiscals. A més, en cas que el número de referència s'hagués obtingut amb anterioritat, des de la data de la inhabilitació no es podran realitzar gestions amb aquell número a través d'Internet.
Tingui en compte que una vegada inhabilitat l'accés al servei, podrà en qualsevol cas revocar aquella inhabilitació en propers exercicis.
En qualsevol cas podrà obtenir-se una nova referència plenament vàlida a través de certificat electrònic o Cl@ve PIN.