Salta al contingut principal

Disponible el Punt Únic d'Entrada de la Finestreta Única Duanera (PUE-VUA) i formularis en Seu electrònica per a la sol·licitud de control ROHS/RAEE

El Reial decret 993/2022 pel qual s'adopten mesures de control per a la importació d'aparells elèctrics i electrònics (AEE) procedents de tercers països, amb data d'entrada en vigor el 16 de gener del 2023, estableix un control previ a la importació d'aquests productes a fi que els AEE compleixin les disposicions que els siguin aplicables i perquè, en qualsevol cas, aquests aparells no comportin cap risc per a la seguretat dels usuaris, el medi ambient o altres interessos públics, que serà efectuat pel Servei d'Inspecció SOIVRE.

A l'efecte de realitzar aquest control, la Duana disposa d'una mesura TARIC específica creada a l'àmbit nacional per recollir la relació de productes que estaran afectats. En concret, es tracta de la mesura ROHS - Control a la importació – Seguretat aparells elèctrics i electrònics. 

S'han posat en funcionament dos sistemes per a la gestió telemàtica de sol·licituds per part dels operadors:

  • A través d'un nou model de gestió telemàtica dins la Finestreta Única Duanera, denominat Punt Únic d'Entrada (d’ara endavant, PUE), que consisteix en serveis web habilitats per l'AEAT per a l'enviament i recepció d'informació, que requeriran desenvolupament informàtic per part de les empreses o per part dels proveïdors de serveis, per posar en marxa aplicacions informàtiques que permetin als interessats interaccionar amb aquests serveis web.

  • A través de formularis habilitats per l'AEAT per a l'enviament d'informació al PUE als que es poden accedir des de la Seu Electrònica de l'Agència Tributària.

A través d'aquests sistemes es gestionen dos tipus de control, control ROHS i control RAEE, amb resultats independents i només es podrà dur a terme el despatx si s'ha obtingut resultat de conformitat als dos controls. L'expedició de certificat podrà fer-se per a una pre declaració duanera (PDI, PDC) o per a una declaració duanera (DUA, DVD).

De forma prèvia al control obligatori que començarà el 16 de gener de 2023, durant un període de temps transitori, la sol·licitud del control serà voluntària a l'efecte de proves del sistema i podrà ser realitzada pels serveis web o pels formularis habilitats per l'AEAT en Seu electrònica.

Aquells operadors econòmics que vulguin enviar sol·licituds per aquest sistema hauran de declarar en la casella 44 del DUA el codi 1234. Aquest codi només serà utilitzable durant el període de proves, una vegada que el control sigui obligatori no s'aplicarà més aquest codi.

Real Decreto 993/2022, de 29 de noviembre,

por el que se adoptan medidas de control para la importación de aparatos eléctricos y electrónicos, pilas y acumuladores procedentes de terceros países.