Salta al contingut principal

Modificació del Protocol d'origen de l'Acord de Lliure Comerç entre la UE i Singapur

S'informa de què el dia 20 de desembre de 2022 es va adoptar la Decisió NÚM. 1/2022 del Comitè de Duanes de l'Acord de Lliure Comerç entre la UE i Singapur, per la qual es modifica el Protocol 1 d'Origen d'aquest Acord de Lliure Comerç.

La Decisió entrarà en vigor l'1 de gener de 2023, es publicarà en el Diari Oficial, sèrie C, en els propers dies i comprèn els següents elements:

  • El Protocol núm. 1 s'actualitza a la versió de 2022 del Sistema Harmonitzat.

  • Per als exportadors de la UE, el sistema d'"exportadors autoritzats" se substitueix pel d'"exportadors registrats".

    Això significa que, a partir de l'1 de gener de 2023, els importadors de Singapur han de sol·licitar la preferència aranzelària mitjançant comunicacions sobre l'origen realitzades per exportadors registrats de la UE, indicant el seu número REX, i ja no mitjançant "declaracions d'origen"indicant un número d'autorització d'exportador autoritzat.

    Per facilitar la transició, la Decisió estableix un període transitori que garanteix que les duanes de Singapur seguiran acceptant les declaracions d'origen realitzades per exportadors autoritzats per la UE fins al 31 de març de 2023.

  • S'amplia la cobertura (però no els volums) de 3 contingents d'origen per a les exportacions de Singapur a la UE. En conseqüència, el Reglament d'Execució (UE) 2019/1927 de la Comissió està en procés de modificació.