Tramitacions duaneres en relació amb la copa de américa
L'any 2024 se celebrarà a Barcelona la “Copa Louis Vuitton” (el seu nom pot variar en funció del patrocinador de l'esdeveniment de vela). El reptador que ostenti la condició de guanyador d'aquesta competició s'enfrontarà contra l'equip defensor de la Copa de l'Amèrica.
Tenint en consideració la transcendència de tals competicions en l'àmbit duaner, es procedeix a aclarir els diferents extrems d'acord amb la normativa duanera vigent a fi que les mercaderies introduïdes a Espanya per ser utilitzades en aquest esdeveniment puguin gaudir dels beneficis previstos en la normativa duanera i fiscal.
S'analitza el tractament legal, diferenciant per tipus de mercaderies que seran introduïdes a Espanya durant la competició, així com distingint, quan sigui necessari, en funció de l'establiment dels equips participants en el territori duaner de la Unió (d’ara endavant, TAU) o fora del mateix.
- Els vaixells que siguin introduïts a Espanya per declarants no establerts en el territori duaner de la Unió i que utilitzin durant el transcurs de la competició podran incloure's mitjançant declaració oral (art. 136.1.a) del Reglament Delegat (UE) núm. 2015/2446 de la Comissió de 28 de juliol de 2015 pel qual es completa el Reglament (UE) núm. 952/2013 del Parlament Europeu i del Consell amb normes de desenvolupament relatives a determinades disposicions del Codi Duaner de la Unió, d’ara endavant, RDCAU) en el règim d'importació temporal amb exempció total de drets d'importació (art. 250 i ss. del Reglament (UE) núm. 952/2013 del Parlament Europeu i del Consell de 9 d'octubre de 2013 pel qual s'estableix el Codi Duaner de la Unió, d’ara endavant, CAU) acompanyant-se del document justificatiu al que fa al·lusió l'Annex 71-01 del RDCAU.
No s'exigirà garantia en tals supòsits d'acord amb el que disposa l'article 89.8.c) del CAU, així com en l'article 81.a) del RDCAU.
El termini d'ultimació del règim d'importació temporal serà de 18 mesos per als mitjans de transport marítim i fluvial d'ús privat, en virtut de l'article 217 e) del RDCAU. No obstant això, l'article 251.3 del CAU preveu que les autoritats duaneres, quan concorrin circumstàncies excepcionals, podran concedir una pròrroga d'aquest termini per un temps raonable quan no pugui assolir-se la fi autoritzada dins el termini anterior. En l'annex 71-01 es podrà fer consta un període d'ultimació que incorpori directament la pròrroga necessària perquè les mercaderies puguin assolir l'objectiu de la destinació autoritzat
El temps total de les mercaderies en el règim d'importació temporal no serà superior a 10 anys excepte en el cas de circumstàncies imprevisibles. - En cas que tals mitjans de transport marítim siguin introduïts a Espanya per declarants establerts en la TAU i no constitueixin mercaderies de retorn d'acord amb l'article 203 CAU, cap la declaració oral dels mateixos conforme a l'article 136.1. l) del RDCAU (“unes altres mercaderies, quan les autoritats duaneres així l'autoritzin ”).
Conforme al 236 RDCAU es permet incloure en el règim d'importació temporal tals mitjans de transport encara que el sol·licitant i el titular del règim es trobin establerts dins la TAU quan les mercaderies s'importin en situacions especials sense incidència econòmica en la Unió.
Tampoc s'exigirà aval o garantia, essent el termini d'ultimació de 18 mesos llevat de la concurrència de circumstàncies excepcionals, conforme l'anteriorment establert.
Encara que podria resultar admissible l'ús de declaració normal, per acte presumpte o quadern ATA o CPD per a la inclusió dels mitjans de transport en el règim d'importació temporal, es considera en aquest cas més adequat la declaració oral en nom a aconseguir un adequat control de la ultimació del règim i la màxima seguretat jurídica per als declarants. - La importació de parts o components de mitjans de transport marítim que siguin objecte de muntatge en la TAU no podran incloure's el règim d'importació temporal en ser aquest un règim previst per a mercaderies que no pateixin canvi algun (art 250 CAU). La importació d'aquestes parts o components podrà efectuar-se, sense subjecció a drets d'importació, uns altres gravàmens o mesures de política comercial a l'empara del règim de perfeccionament actiu (art. 255 a 258 CAU). En aquest cas la declaració haurà de ser electrònica sense que càpiga l'ús de declaració oral o per acte presumpte.
Tales mercaderies poden incloure's en el règim d'importació temporal amb exempció total de drets mitjançant declaració oral acompanyant-se del document justificatiu al que fa al·lusió l'Annex 71-01 del RDCAU, conforme l'art 136.1.a) del RDCAU, tant si el declarant es troba en la TAU com si es troba fora, doncs així el preveu l'article 235 RDCAU i 207-213 RDCAU.
Tal com s'ha assenyalat en l'apartat anterior, no resulta exigible garantia d'acord amb el que disposa l'article 89.8.c) del CAU, així com en l'article 81.a) del RDCAU.
El període d'ultimació serà de 24 mesos llevat que concorrin circumstàncies excepcionals, essent aplicable el que disposa l'apartat 1.
En aquest cas cabrú també l'ús de declaració normal o quadern ATA.
Es podran declarar oralment per a importació temporal amb exempció total de drets els efectes personals i les mercaderies destinades a ser utilitzades amb finalitats esportius importades per viatgers que tinguin la seva residència fora de la TAU d'acord amb l'article 136.1.b) i 219 del RDCAU
Resulta aplicable en aquest cas el que disposa l'apartat anterior en relació amb la no exigència de garantia, el termini d'ultimació i la possibilitat d'ús de la declaració normal o quadern ATA.
Per a la resta de mercaderies que importin temporalment amb motiu de la celebració de l'esdeveniment esportiu “Copa de l'Amèrica ”o “copa Louis Vuitton” els declarants, tant establerts com no establerts en la TAU, podrien vincular la mercaderia al règim d'importació temporal en aplicació de l'art.236.b) RDCAU mitjançant declaració oral segons el 136.1.l RDCAU (per tant, sense garantia segons l'art.81 del RDCAU) sempre que compleixin els requisits previstos al CAU i les seves disposicions de desenvolupament en relació amb aquest règim.
La inclusió de les mercaderies en el règim d'importació temporal suposa la suspensió de la feta imposable importació (art 18.Dos LIVA), de tal manera que quan les mercaderies surtin de l'esmentat règim tindrà lloc aquest fet imposable. El deute d'IVA naixeria però el 18. Dos in mori preveu que no constituirà importació la sortida de les àrees a què es refereix l'art 23 LIVA o abandonament dels règims de l'article 24 quan aquella determini una entrega de béns a la que resulti aplicable les exempcions dels articles 21, 22 o 25 (exportació, entrega intracomunitària o operació assimilada a l'exportació).
Quant a la ultimació del règim d'importació temporal, el règim general previst en l'article 215 del CAU disposa que, llevat del règim de trànsit i sens perjudici de l'assenyalat en l'article 254 del CAU, s'ultimarà quan les mercaderies s'incloguin en un altre règim posterior, hagin sortit de la TAU, s'hagin destruït sense produir residus o s'abandonin a favor de l'Estat.
Així doncs:
- Quan les mercaderies surtin de la TAU s'haurà de presentar declaració de reexportació podent efectuar-se aquesta mitjançant declaració normal o declaració oral. En cas que la inclusió en el règim d'importació temporal s'hagués efectuat mitjançant la presentació de l'Annex 71-01 previst per a la declaració oral, aquest Annex haurà de presentar-se davant la duana de reexportació en el moment d'efectuar-se aquesta per tal de justificar la correcta ultimació del règim d'importació temporal.
- Si la mercaderia es queda en la TAU una vegada vençut el termini d'ultimació s'haurà de declarar per al seu despatx de lliure pràctica liquidant-se els drets d'importació, IVA i altres gravàmens que siguin pertinents
- Cabrà la destrucció sota control duaner, així com l'abandonament, com formes d'ultimació del règim. Conforme a l'article 199 CAU, les mercaderies que no pertanyen a la Unió podran, amb l'autorització prèvia de les autoritats duaneres, ser abandonades en benefici de l'Estat pel titular del règim o pel titular de les mercaderies. Les autoritats duaneres podran denegar una sol·licitud d'autorització d'abandonament en els casos previstos en l'article 249 del RDCAU.
A més de la possibilitat d'incloure les mercaderies en el règim d'importació temporal a què fan referència els apartats anteriors, les següents mercaderies podrien ser despatxades a lliure pràctica amb aplicació de la franquícia aranzelària i l'exempció d'IVA que en cada cas s'indiquen, sempre que es compleixin les condicions previstes per això:
- Efectes personals: franquícia prevista per a les mercaderies contingudes en l'equipatge personal dels viatgers en l'article 41 del Reglament 1186/2009 i exempció d'IVA prevista per a les importacions de béns en règim de viatgers en l'article 35 de la LIVA. A més, l'article 138 del RDCAU preveu, per a les mercaderies de caràcter no comercial contingudes en l'equipatge personal dels viatgers, la possibilitat de declaració presumpta per algun dels actes previstos en l'article 141 del mateix Reglament.
- Productes farmacèutics: franquícia prevista en l'article 60 del Reglament 1186/2009 i exempció d'IVA prevista en l'article 43 de la LIVA, ambdues per a la importació de productes farmacèutics utilitzats amb motiu de competicions esportives internacionals.
- Documents, material imprès, banderes, cartells, materials decoratius, materials de promoció i productes que es pretengui distribuir com articles promocionals: franquícies previstes en els articles 86, 87 i 90 del Reglament 1186/2009 per a les mostres, els impresos i objectes de caràcter publicitari i els productes utilitzats o consumits durant una exposició o una manifestació similar i exempció d'IVA prevista en l'article 48 de la LIVA per a la importació de béns amb finalitats de promoció comercial.
- Regals, premis, trofeus, medalles: podrien resultar aplicables a algunes importacions d'aquestes mercaderies les franquícies previstes en els articles 81 i 82 del Reglament 1186/2009 per a les condecoracions i recompenses concedides a títol honorífic i per als regals rebuts en el marc de les relacions internacionals i l'exempció d'IVA prevista per a les importacions de béns efectuades en el marc de certes relacions internacionals en l'article 47 de la LIVA. No obstant això, aquestes franquícies i exempcions d'IVA són molt restrictives quant als seus requisits per la qual cosa podrien no resultar aplicables en algunes de les importacions
- Mobiliari i efectes personals, inclosos els vehicles, per a aquelles persones que traslladen la seva residència a Espanya. Avui dia aquesta franquícia aranzelària es troba desenvolupa en els articles 3 a 11 de l'actual Reglament (CE) 1186/2009 relatiu a l'establiment d'un règim comunitari de franquícies duaneres, i l'article 28 de la LIVA.