Presentació de la sol·licitud
L'Agència Tributària ha habilitat a la seu electrònica un formulari perquè els pensionistes que en el seu moment van realitzar aportacions a mutualitats laborals puguin sol·licitar la devolució de l'IRPF que correspongui als exercicis 2020-2023 en aplicar-se la disposició transitòria segona de la Llei 35/2006 de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques que dona lloc a una reducció en la tributació dels seus rendiments del treball.
L'exercici 2019 no es tindrà en compte en la tramitació d'aquesta sol·licitud de devolució, per trobar-se prescrit des de l'1 de juliol de 2024.
Per accedir al formulari i presentar la sol·licitud, pot utilitzar-se:
- Certificat electrònic o DNIE
- Cl@ve
- O número de referència
En l'ajuda disponible en el menú lateral pots consultar tota la informació relacionada amb aquests mitjans d'identificació.
A més d'en nom propi es pot realitzar la presentació de la sol·licitud mitjançant apoderament (ha d'estar registrat l'apoderament del tràmit CG63C o el GENERALEY58), successió o amb qualsevol dels convenis de Col·laboració Social admesos. En aquest últim cas se sol·licitarà també el número de referència del sol·licitant.
Una vegada identificat s'accedeix al següent formulari:
En identificar al sol·licitant es detectarà també si ja té una sol·licitud presentada.
El NIF i el nom i cognoms apareixeran ja emplenats i només serà necessari aportar el número de telèfon de contacte i l'IBAN del compte bancari de la que siguis titular per rebre la transferència que correspongui. Si vols indicar un compte bancari obert a l'estranger pots fer-ho afegint el codi SWIFT-BIC en el camp disponible.
Abans de presentar la sol·licitud, revisa la informació i les advertències respecte a la situació de les autoliquidacions del període 2020-2022 i del 2023.
Prem el botó "Validar" per comprovar que no existeixen errors i, finalment, "Signar i Enviar".
En la següent finestra, marca la casella "Conforme" i novament prem "Signar i Enviar".
Obtindràs el justificant de presentació amb el corresponent Codi Segur de Verificació i el detall de la situació de cadascun dels exercicis afectats.
No serà necessari presentar cap tipus de documentació addicional a aquest formulari però l'AEAT sí que podrà requerir documentació al sol·licitant si no es disposa de tota la informació necessària per tramitar la sol·licitud.