10.8.17. Per atenció de fills menors

Els contribuents que per motius de treball, per compte propi o aliè, hagin de deixar als seus fills menors a l'atenció d'una persona empleada de la llar o en guarderies o centres infantils, podran optar per deduir alguna de les següents quantitats:

• El 30% de les quantitats satisfetes durant el període impositiu a la persona empleada de la llar, amb el límit màxim de 322 euros en tributació individual com en tributació conjunta.

• El 100% de les despeses satisfetes de preinscripció i de matrícula, així com les despeses d'assistència en horari general i ampliat i les despeses d'alimentació, sempre que s'hagin produït per mesos complets, en Escoles, Centres i Llars D'infants de la Comunitat de Castilla y León, inscrites en el Registre de Centres per a la conciliació de la vida familiar i laboral, amb el límit màxim de 1.320 euros en tributació individual com en tributació conjunta.

Quan el contribuent tingués dret a l'increment de la deducció estatal per despeses de custòdia en guarderies o centres d'educació infantil autoritzats, l'import de la mateixa minorarà la quantia determinada conforme al paràgraf anterior. En aquest supòsit, el límit de 1.320 euros es veurà reduït en la quantitat a què el contribuent tingués dret per la deducció estatal.

El que disposa aquest últim paràgraf no serà aplicable als contribuents morts abans de 26 de febrer de 2021.

Requisits i condicions

1. Que en la data de meritació de l'impost els fills als que sigui d'aplicació el "mínim per descendents" tinguin menys de 4 anys d'edat.

2. Que ambdós pares realitzin una activitat per compte propi o aliè, per la qual estiguin donats d'alta en el règim corresponent de la Seguretat Social o Mutualitat. La deducció s'aplicarà exclusivament per les quantitats satisfetes durant el període de temps en el que ambdós cònjuges realitzan activitats per compte propi o aliè.

3. Que, en cas que la deducció sigui aplicable per despeses de custòdia per una persona empleada de la llar, aquesta estigui donada d'alta en el Sistema Especial per a Empleats de la Llar del Règim General de la Seguretat Social.

4. Que la base imposable total minorat en el mínim personal i familiar no superi la quantia de 18.900 euros en tributació individual i 31.500 euros en el cas de tributació conjunta. Aquest requisit serà controlat pel programa.

5. Quan més d'un contribuent tingui dret a l'aplicació d'aquesta deducció respecte dels mateixos descendents, el seu import es prorratejarà entre ells per parts iguals.

6. L'import total de la deducció aplicada per ambdós progenitors, més l'import si escau, de l'increment de la deducció estatal per maternitat, més la quantia dels ajuts públiques percebudes per aquest concepte no podrà superar, per al mateix exercici, l'import total de la despesa efectiva del mateix.

En cas que l'import de totes les deduccions i ajuts públics esmentades superés la despesa satisfeta per la guarderia, es minorarà l'import màxim de la deducció en la quantia necessària.

El que disposa aquesta lletra no serà aplicable als contribuents morts abans del 26 de febrer de 2021.

Saldos pendents d'aplicació

En cas que el contribuent manqui de quota íntegra autonòmica suficient per aplicar-se el total de la deducció durant el període impositiu en què es generi el dret a la mateixa, l'import no deduït podrà aplicar-se durant els tres períodes impositius següents fins a esgotar, si escau, l'import total de la deducció.

Quan no s'hagi esgotat la totalitat de la deducció durant aquests períodes, es podrà sol·licitar l'abonament de la quantitat que resti d'aplicar

Emplenament

1. En el cas de contribuents morts abans del 26 de febrer es reflectirà en l'apartat A) o B) segons correspongui les quantitats satisfetes, l'import de les subvencions percebudes, el NIF de la persona empleada de la llar o de l'escola, centre o llar d'infants.

2. A la resta dels casos es complimentarà en l'apartat A) o B):

1. Si la deducció s'aplica per les quantitats satisfetes a la persona empleada de la llar:

• L'import satisfet pel contribuent

• La deducció prèvia que correspon al contribuent. Aquest import el calcularà el programa

• Els ajuts percebuts per ambdós progenitors

• El NIF de l'altre progenitor (la finestra només s' obrirà si l'altre progenitor satisfà quantitats)

• L'import de les quantitats satisfetes per l'altre progenitor sempre que convisqui en el mateix llar familiar

• La deducció prèvia que correspon a l'altre progenitor.

En el cas de matrimonis que no hagin optat per una presa de dades individual la casella estarà inhabilitada. Una vegada que ambdós progenitors tinguin en les seves respectives declaracions emplenades les dades anteriors el programa reflectirà l'import de la deducció prèvia que correspon a l'altre progenitor.

En cas diferent de matrimoni o quan els cònjuges hagin optat per una captura de dades individual l'import a consignar en aquesta casella seria el que figurés en la declaració de l'altre progenitor en l'apartat"Deducció prèvia que correspon al contribuent"

2. Si la deducció s'aplica per les quantitats satisfetes en escoles, centres i guarderies reflectirà en les columnes Per fills comuns amb el cònjuge i/o Per fills comuns amb un altre progenitor segons quin sigui el seu cas:

• L'import satisfet pel contribuent

• El progenitor que percebi l'increment de la deducció estatal de maternitat per despeses de guarderia consignarà l'import.

• La deducció prèvia que correspon al declarant. Aquest import el calcularà el programa

• L'import dels ajuts percebudes pel contribuent

• El NIF de l'escola centre o llar d'infants

• El NIF de l'altre progenitor

• L'import satisfet per l'altre progenitor, pels fills comuns amb el contribuent

• Si l'altre progenitor percep pels fills comuns amb el contribuent l'increment de la deducció estatal de maternitat per despeses de guarderia consignarà l'import percebut.

• L'import dels ajuts percebudes per l'altre progenitor

• Si l'altre progenitor presenta declaració indiqui la deducció prèvia aplicada.

En el cas de matrimonis que no hagin optat per una presa de dades individual la casella estarà inhabilitada. Una vegada que ambdós progenitors tinguin en les seves respectives declaracions emplenades les dades anteriors el programa reflectirà l'import de la deducció prèvia que correspon a l'altre progenitor.

En cas diferent de matrimoni o quan els cònjuges hagin optat per una captura de dades individual  l'import a consignar en aquesta casella seria el que figurés en la declaració de l'altre/s progenitors en l'apartat"Deducció prèvia que correspon al declarant"