9.5.2. Deducció per residencial habitual i efectiva en la illa de La Palma
La deducció per rendes obtingudes en la illa de La Palma pot aplicar-se en els supòsits següents:
-
Contribuents residents en la illa de La Palma durant un termini inferior a tres anys
Els contribuents que tinguin la seva residència habitual en la illa de La Palma poden aplicar-se aquesta deducció per les rendes obtingudes en aquesta illa.
La deducció consisteix el 60% de la part de la suma de les quotes íntegres estatal i autonòmica o complementària que proporcionalment correspongui a les rendes computades per a la determinació de les bases liquidables que haguessin estat obtingudes en aquests territoris.
-
Contribuents residents en la illa de La Palma durant un termini no inferior a tres anys
També podran aplicar-se aquesta deducció els contribuents que haguessin residit en aquesta illa durant un termini no inferior a tres anys, durant els períodes impositius iniciats amb posterioritat al final d'aquell termini per les rendes obtingudes fora d'aquestes ciutats, sempre que, com a mínim, una tercera part del patrimoni net del contribuent, determinat conforme a la normativa reguladora de l'impost sobre el patrimoni, estigui situat a La Palma.
La quantia màxima de les rendes, obtingudes fora d'aquests territoris, que poden gaudir de la deducció serà l'import net dels rendiments i guanys i pèrdues patrimonials obtinguts en aquestes ciutats.
Rendes obtingudes a La Palma
Es consideraran rendes obtingudes en la illa de La Palma a aquests efectes les següents:
-
Els rendiments del treball, quan es derivin de treballs de qualsevol classe realitzats en aquests territoris, així com els derivats de prestacions per desocupació i dels sistemes de previsió social a què es refereix l'article 17.2.a) de la Llei de l'impost.
-
Els rendiments que procedeixin de la titularitat de béns immobles situats en la illa de La Palma o de drets reals que recaiguin sobre els mateixos.
-
Les que procedeixin de l'exercici d'activitats econòmiques efectivament realitzades en la illa de La Palma.
S'entén per operacions efectivament realitzades aquelles que tanquin en aquests territoris un cicle mercantil que determini resultats econòmics o suposin la prestació d'un servei professional en aquests territoris.
No s'estimarà que es produeixen aquestes circumstàncies quan es tracti d'operacions aïllades d'extracció, fabricació, compra, transport, entrada i sortida de gèneres o efectes en els mateixos i, en general, quan les operacions no determinin per si soles rendes.
Quan es tracti d'activitats pesqueres i marítimes seran d'aplicació les regles establertes en l'article 33 del text refós de la Llei de l'impost sobre Societats.
-
Els guanys patrimonials que procedeixin de béns immobles radicats en la illa de La Palma.
-
Els guanys patrimonials que procedeixin de béns mobles situats en la illa de La Palma.
-
Els rendiments del capital mobiliari procedents d'obligacions o préstecs, quan els capitals es trobin invertits en aquests territoris i allà generin les rendes corresponents.
-
Els rendiments del capital mobiliari procedents de l'arrendament de béns mobles, negocis o mines, quan l'objecte de l'arrendament estigui situat i s'utilitzi efectivament en la illa de La Palma.
-
Els rendiments procedents de dipòsits o comptes en qualsevol classe d'institucions financeres situades en illa de La Palma.