Salta al contingut principal
Patrimoni 2018

3.4. Béns i drets exempts

Estan exempts de l'impost sobre el patrimoni els següents béns i drets:

A) L'habitatge habitual fins a 300.000 euros

L'habitatge habitual del contribuent, segons es defineix en l'article 68.1.3º de la Llei de l'IRPF, fins a un import màxim de 300.000 euros.

Es considera habitatge habitual l'edificació que constitueixi la residència del contribuent durant un termini continuat de, com a mínim, tres anys.

No obstant això, s'entendrà que l'habitatge va tenir el caràcter d'habitual quan, malgrat no haver transcorregut aquest termini, es produeixi la defunció del contribuent o concorrin altres circumstàncies que necessàriament exigeixin el canvi de domicili, com ara celebració de matrimoni, separació matrimonial, trasllat laboral, obtenció del primer treball, o canvi de feina, o d'altres anàlogues justificades.

B) Béns integrants del Patrimoni Històric Espanyol

Els béns integrants del Patrimoni Històric Espanyol, inscrits en el Registre General de Béns d'Interès Cultural o en l'Inventari General de Béns Mobles, així com els compresos en la disposició addicional segona de la Llei 16/1985, de 25 de juny, del Patrimoni Històric Espanyol, sempre que en aquest últim cas hagin estat qualificats de Béns d'Interès Cultural pel Ministeri de Cultura i inscrits en el Registre corresponent.

En el supòsit de Zones Arqueològiques i Llocs o Conjunts Històrics, l'exempció no assolirà a qualsevol classe de béns immobles ubicats dins el perímetre de delimitació, sinó, exclusivament, als següents:

  • En Zones Arqueològiques : Béns immobles inclosos com objecte d'especial protecció en l'instrument de planejament urbanístic a què es refereix l'article 20 de la Llei 16/1985, de 25 de juny, del Patrimoni Històric Espanyol (BOE de 29 de juny).
  • En Llocs o Conjunts Històrics : Béns immobles que comptin amb una antiguitat igual o superior a cinquanta anys i estiguin inclosos en el Catàleg previst en l'article 86 del Reglament de Planejament Urbanístic com objecte de protecció integral en els termes previstos en l'article 21 de la Llei 16/1985, de 25 de juny, del Patrimoni Històric Espanyol.

C) Patrimoni Històric de les Comunitats Autònomes

Els béns integrants del Patrimoni Històric de les Comunitats Autònomes, que hagin estat qualificats i inscrits d'acord amb el que estableix les seves normes reguladores.

D) Determinats objectes d'art i antiguitats

Estan exempts els objectes d'art i antiguitats en els supòsits següents:

  1. Quan el seu valor sigui inferior a les quantitats que s'estableixin a l'efecte del que preveu l'article 26.4 de la Llei 16/1985, de 25 de juny, del Patrimoni Històric Espanyol.
  2. Quan hagin estat cedits pels seus propietaris en dipòsit permanent per un període no inferior a tres anys a Museus o Institucions culturals sense fi de lucre, per a la seva exhibició pública, mentre es trobin dipositats.
  3. L'obra pròpia dels artistes mentre romangui en el patrimoni de l'autor.

A aquests efectes, s'entén per objectes d'art : les pintures, escultures, dibuixos, gravats, litografies o uns altres anàlegs, sempre que, en tots els casos, es tracti d'obres originals.

S'entén per antiguitats : els béns mobles, útils o ornamentals, exclosos els objectes d'art, que tinguin més de cent anys d'antiguitat i característiques originals de les quals fonamentals no haguessin estat alterades per modificacions o reparacions efectuades durant els cent últims anys.

E) L'Aixovar domèstic

S'entén per aixovar domèstic els efectes personals i de la llar, estris domèstics i altres béns mobles d'ús particular del subjecte passiu, excepte les joies, pells de caràcter sumptuari, automòbils, vehicles de dos o tres rodes amb cilindrada igual o superior a 125 centímetres cúbics, embarcacions d'esbargiment o d'esports nàutics, les aeronaus i els objectes d'art i antiguitats.

F) Els drets de contingut econòmic en els següents instruments

  1. Els drets consolidats dels partícips  i els drets econòmics dels beneficiaris en un pla de pensions.
  2. Els drets de contingut econòmic que corresponguin a primes satisfetes als  plans de previsió assegurats.
  3. Els drets de contingut econòmic que corresponguin a aportacions realitzades pel subjecte passiu als plans de previsió social empresarial.
  4. Els drets de contingut econòmic derivats de les primes satisfetes pel subjecte passiu o pels empresaris als contractes d'assegurança col·lectiva.
  5. Els drets de contingut econòmic que corresponguin a les primes satisfetes a les assegurances privades que cobreixin la dependència.

G) Propietat intel·lectual i Industrial

Els drets derivats de la propietat intel·lectual o industrial, mentre romanguin en el patrimoni de l'autor, i en el cas de la propietat industrial, no estiguin afectes a activitats empresarials.

H) Valors pertanyents a no residents rendiments dels quals estiguin exempts

Els valors pertanyents a no residents rendiments dels quals estiguin exempts en virtut del que disposa l'article 14 del text refós de la de l'Impost sobre la Renda de no Residents.

I) Béns i drets afectes a activitats econòmiques

Els béns i drets de les persones físiques necessaris per al desenvolupament de la seva activitat empresarial o professional, sempre que aquesta s'exerceixi habitualment, personal i directa pel contribuent i constitueixi la seva principal font de renda, complint els requisits que s'indiquen en l'apartat  “D. Béns i drets exempts afectes a activitats econòmiques.

Amb subjecció als mateixos requisits, també estaran exempts els béns i drets comuns a ambdós membres del matrimoni, quan s'utilitzin en el desenvolupament de l'activitat empresarial o professional de qualsevol dels cònjuges.

J) Participacions en entitats

Les participacions en entitats, amb o sense cotització en mercats organitzats, sempre que concorrin les condicions de l'impost sobre el patrimoni.

SUBJECTES PASSIUS AMB DISCAPACITAT RESIDENTS A LA COMUNITAT DE CASTELLA I LLEÓ.

Els subjectes passius discapacitats que el 2017 hagin tingut la seva residència habitual a la Comunitat de Castilla y León tampoc hauran de declarar els béns i drets de contingut econòmic que formin part del patrimoni especialment protegit del contribuent, constituït a l'empara de la Llei 41/2003, de protecció patrimonial de les persones amb discapacitat i de modificació del Codi civil, de la Llei d'Enjudiciament Civil i de la normativa tributària amb aquesta finalitat.

CONTRIBUENTS AMB DISCAPACITAT RESIDENTS EN LA COMUNITAT AUTÒNOMA DE CANÀRIES.

Estaran exempts d'aquest impost els béns i drets de contingut econòmic computats per a la determinació de la base imposable que formin part del patrimoni especialment protegit del contribuent, constituït a l'empara de la Llei 41/2003, de protecció patrimonial de les persones amb discapacitat i de modificació del Codi civil, de la Llei d'Enjudiciament civil i de la normativa tributària amb aquesta finalitat.

OBJECTES D'ART I ANTIGUITATS EXEMPTS (art. 4.3 Llei 19/91)

Estan exempts de l'impost sobre el patrimoni els objectes d'art i antiguitats valor del qual sigui inferior a les quantitats establertes en l'article 26 del Reial decret 111/1986, de 10 de gener, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei del Patrimoni Històric Espanyol (modificat pel Reial decret 64/1994, de 21 de gener).

Les quanties a què es refereix aquest article són les següents:

  • 90.151,82 euros quan es tracti d'obres pictòriques i escultòriques amb menys de cent anys d'antiguitat.
  • 60.101,21 euros en el cas d'obres pictòriques amb cent o més anys d'antiguitat.
  • 60.101,21 euros quan es tracti de col·leccions o conjunts d'objectes artístics culturals i antiguitats.
  • 42.070,85 euros quan es tracti d'obres escultòriques, relleus i sota relleus amb cent o més anys d'antiguitat.
  • 42.070,85 euros en els casos de col·leccions de dibuixos, gravats, llibres, documents i instruments musicals.
  • 42.070,85 euros quan es tracti de mobiliari.
  • 30.050,61 euros en els casos de catifes, tapissos i teixits històrics.
  • 18.030,36 euros quan es tracti de dibuixos, gravats, llibres impresos o manuscrits i documents unitaris en qualsevol suport.
  • 9.015,18 euros en els casos d'instruments musicals unitaris de caràcter històric.
  • 9.015,18 euros en els casos de ceràmica, porcellana i vidre antics.
  • 6.010,12 euros quan es tracti d'objectes arqueològics.